Για δύο χρόνια επαρκούν τα αποθέματα νερού της ΕΥΔΑΠ — Να κάνουμε εξοικονόμηση και οι πολίτες για να μην πούμε το νερό…νεράκι

You are currently viewing Για δύο χρόνια επαρκούν τα αποθέματα νερού της ΕΥΔΑΠ — Να κάνουμε εξοικονόμηση και οι πολίτες για να μην πούμε το νερό…νεράκι

Στα τραπέζι μπαίνουν άμεσα μέτρα περιορισμού της σπατάλης νερού και οι τεχνολογικές λύσεις, τόσο για την αύξηση της αποθήκευσης όσο και για τον εμπλουτισμό του

Για δύο χρόνια ακόμα επαρκούν τα αποθέματα της ΕΥΔΑΠ για την ύδρευση της Αττικής, σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων στελεχών της επιχείρησης προς την Α Energy. Σε συνθήκες όμως συνεχιζόμενης ανομβρίας, και με τα υδατικά αποθέματα να έχουν μειωθεί στα μέσα του Ιουλίου στο ύψος των 774.4 hm³, είναι βέβαιο ότι οι πολίτες θα κληθούμε σύντομα σε εξοικονόμηση, για να μην πούμε το νερό…νεράκι.

Ήδη έχει χτυπήσει καμπανάκι για πρόσθετα προληπτικά μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, ενώ παράλληλα, μπαίνουν στο τραπέζι και οι υπάρχουσες τεχνολογικές λύσεις, τόσο για την αύξηση της αποθήκευσης νερού, όσο και για τον εμπλουτισμό του. Μέχρι πάντως να επιλεγούν οι πλέον αποτελεσματικές λύσεις και δεδομένου ότι κάποιες από αυτές, όπως λχ η αφαλάτωση διχάζουν τους επιστήμονες, θεωρείται βέβαιο ότι θα ληφθούν άμεσα μέτρα περιορισμού της σπατάλης νερού και αφετέρου ότι θα δοθούν οδηγίες προς τους πολίτες να είναι πιο προσεκτικοί στην κατανάλωση.

Η κατάσταση δεν είναι κατεπείγουσα, πλην όμως λίαν ανησυχητική…

Ποια είναι όμως η κατάσταση αυτή τη στιγμή: Με το σημερινό απόθεμα των 774.4 hm³, βρισκόμαστε περίπου στα μισά του υψηλότερου αποθέματος των τελευταίων ετών που σημειώθηκε στην άνοιξη του 2019 και έφτανε τα 1413.2 hm.

Από το 2019 και μετά τα αποθέματα μειώνονται συνεχώς, με την πλέον μεγάλη μείωση να σημειώνεται το 2023. Σημειώνεται ότι το χαμηλότερο απόθεμα που έχει ποτέ υπάρξει στην Αττική διαχρονικά ήταν το εφιαλτικό ύψος των 181.7 hm³ το μακρινό 1993. Με τα σημερινά δεδομένα η κατάσταση δεν χαρακτηρίζεται ως κατεπείγουσα, πλην όμως παραμένει ιδιαίτερα ανησυχητική στο σενάριο συνέχισης της μεγάλης ξηρασίας των δύο τελευταίων ετών (2023-2024).

Όμως το σενάριο αυτό δυστυχώς θεωρούν βέβαιο ότι θα συμβεί όλοι οι έμπειροι επιστήμονες του χώρου. Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή εκτίμηση του καθηγητή Γεωλογίας και Φυσικών Καταστροφών, κ. Ευθύμη Λέκκα, σύμφωνα με τον οποίο η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει άλλον άνυδρο χειμώνα, η αγωνία για τις βροχοπτώσεις που θα υπάρξουν στη χειμερινή περίοδο παραμένει, επομένως πρέπει να διαμορφωθούν έγκαιρα οι πολιτικές για την σωστή χρήση του νερού και τον περιορισμό του.

To επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΥΔΑΠ

Εν τω μεταξύ, η ΕΥΔΑΠ συνεχίζει και από ότι φαίνεται επισπεύδει το επενδυτικό της πρόγραμμα, το οποίο ανάμεσα σε άλλα περιλαμβάνει: Επενδυτικό πρόγραμμα στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας (ΚΕΛΨ), με στόχο την ενεργειακή αξιοποίηση και νέες τεχνολογίες διαχείρισης ιλύος (λάσπης), στη διαχείριση προϊόντων επεξεργασίας (φώσφορος, κ.λπ.), στην επαναχρησιμοποίηση ανακτημένου νερού, στην περαιτέρω ενεργειακή βελτιστοποίηση του ΚΕΛΨ αλλά και στην εναρμόνιση με τη νέα και πολύ αυστηρή Ευρωπαϊκή Οδηγία που θα διέπει τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων.

Λύματα — Επαναχρησιμοποίηση ανακτημένου νερού

Η επεξεργασία των λυμάτων των περιοχών αρμοδιότητας ΕΥΔΑΠ που σήμερα διαθέτουν δίκτυο αποχέτευσης, γίνεται στα τρία Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) στη Μεταμόρφωση Αττικής (ΚΕΛΜ), στη νήσο Ψυττάλεια (ΚΕΛΨ) και στο Θριάσιο Πεδίο (ΚΕΛΘ). Να αναφέρουμε ότι στην ΕΥΔΑΠ έχει πλέον ενταχθεί και το ΚΕΛ Μεγάρων μαζί με το δημοτικό δίκτυο αποχέτευσης της πόλης των Μεγάρων και της Νέας Περάμου, συνολικού μήκους 96 χλμ. Επιπλέον, συνεχίζεται η κατασκευή των έργων αποχέτευσης Ανατολικής Αττικής. Ο σχεδιασμός για τα έργα αυτά στοχεύει, εκτός από την ολοκληρωμένη διαχείριση των λυμάτων της περιοχής, στην επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων εκροών για τη διασφάλιση του μέγιστου περιβαλλοντικού οφέλους.

Αντικατάσταση αγωγών

Το επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΥΔΑΠ, περιλαμβάνει επίσης την στοχευμένη αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης, η οποία περιλαμβάνει την αντικατάσταση περίπου 150 χλμ αγωγών που αντιστοιχούν περίπου στο 1,5% του συνολικού δικτύου ανά έτος, ακολουθώντας πάντα τις παγκόσμιες βέλτιστες πρακτικές. Το 2022 η ΕΥΔΑΠ προέβη στην αντικατάσταση αγωγών μήκους 71.829,60 μ., ενώ προέβη στην τοποθέτηση νέων αγωγών μήκους 6.154 μ.. Η ΕΥΔΑΠ, συνεχίζει επίσης την τοποθέτηση νέων οικιακών υδρομετρητών (smart meters) προς αντικατάσταση των υφισταμένων παλαιότερης τεχνολογίας. Μέχρι το τέλος του 2022 αντικαταστάθηκαν 1.090 παλαιοί μηχανικοί υδρομετρητές ειδικών παροχών διατομών 2″ έως 8″, με τοποθέτηση αντίστοιχων ηλεκτρονικών υδρομετρητών σύγχρονης τεχνολογίας (smart meters) με ισάριθμα καταγραφικά (dataloggers).

Σε κάθε περίπτωση, οι κλιματικές συνθήκες διαμορφώνουν μια νέα πραγματικότητα και για το νερό, το πολυτιμότερο αγαθό για το οποίο κατά την δική μας άποψη χρήζει μεγαλύτερης ευαισθητοποίησης και ατομικής ευθύνης και από την δική μας πλευρά ως καταναλωτές.

Όπως πάμε με την ξηρασία στην Ελλάδα, και όχι μόνον βέβαια, κινδυνεύουμε να οδηγηθούμε (όχι στο απώτερο μέλλον) σε χρήση «δελτίων» για το νερό. Ας σκεφτόμαστε λοιπόν λίγο και αυτό το σενάριο, όταν ανοίγουμε διάπλατα τις βρύσες στο σπίτι ή στην επιχείρησή μας. Η ορθολογική χρήση του νερού δεν αρκεί για να λύσει ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα. Αλλά όμως βοηθά….