Εξοικονόμηση Ενέργειας: Τοπική Ανάπτυξη, ΑΠΕ και Επιχειρηματικότητα (Οκτώβριος 2018)

You are currently viewing Εξοικονόμηση Ενέργειας: Τοπική Ανάπτυξη, ΑΠΕ και Επιχειρηματικότητα (Οκτώβριος 2018)

Πρωτότυπες και καινοτόμες προτάσεις σχετικά με την Εξοικονόμηση Ενέργειας, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τις ενεργειακές κοινότητες, αλλά και τον κατασκευαστικό κλάδο, κατατέθηκαν κατά τη διάρκεια του διήμερου συνεδρίου «Εξοικονόμηση Ενέργειας: Τοπική Ανάπτυξη, ΑΠΕ και Επιχειρηματικότητα», το οποίο παρακολούθησαν 300 περίπου ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των συνεργαζόμενων φορέων και της κεντρικής Διοίκησης.

Ένα μέρος μάλιστα των διαδραστικών εργασιών, ταυτίστηκε με την τρέχουσα ενεργειακή επικαιρότητα προσφέροντας τη δυνατότητα άμεσης ανταλλαγής απόψεων, ανάμεσα στις επιχειρήσεις / επενδυτές και στις αρμόδιες αρχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι, λόγω αυξημένου ενδιαφέροντος, το συνέδριο το οποίο προβλήθηκε και διαδικτυακά σε ζωντανή σύνδεση από το ενημερωτικό site www.energypress.gr είχε περίπου 3.500 επισκέψεις ανά ημέρα. Η δεύτερη μέρα, συμπίπτοντας με την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης ενόψει του νέου διαγωνισμού της ΡΑΕ για τις ΑΠΕ, έδωσε τη δυνατότητα αναλυτικής παρουσίασης από τον αρμόδιο συντονιστή της ΡΑΕ, των όρων διεξαγωγής του επικείμενου διαγωνισμού και αντίστοιχα υποβολής σχετικών τοποθετήσεων και ερωτήσεων από τους άμεσα ενδιαφερόμενους.

Τα βασικά μηνύματα και οι «ειδήσεις» του συνεδρίου:

Εξοικονόμηση Ενέργειας, γενική εικόνα, οι σύνεδροι από την οπτική γωνία του πάνελ

Η ΔΕΗ είναι απολύτως βιώσιμη

Απολύτως βιώσιμη, χαρακτήρισε ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Μιχάλης Βερροιόπουλος, τη ΔΕΗ κατά τη διάρκεια της απονομής τιμητικής διάκρισης στα πλαίσια των εργασιών του συνεδρίου, σε φορείς και επενδυτές, που με συνέπεια προωθούν την εξοικονόμηση ενέργειας και τις ΑΠΕ στη χώρα μας. Ειδικότερα, ο κ. Βερροιόπουλος έδωσε έμφαση στη σταδιακή μετατροπή της ΔΕΗ σε επιχείρηση παροχής ενεργειακών υπηρεσιών. Στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας επέμεινε ιδιαίτερα στον κτιριακό τομέα όπου η στόχευση για το 2030, σύμφωνα με το σχέδιο του Υπουργείου, είναι κάθε χρόνο 50.000 κατοικίες να προχωρούν σε ανακαίνιση ή αντικατάσταση με εκτιμώμενη συνολική δαπάνη ως το 2030 της τάξης των 30 δις ευρώ. O κ. Πάνος Καρβούνης, Ειδικός Σύμβουλος του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί και Πρώην Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στην αισθητά βελτιωμένη, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, πορεία της ελληνικής οικονομίας στα πλαίσια της οποίας θα πρέπει να προχωρήσουν πλέον το ταχύτερο δυνατό νέα έργα και επενδύσεις στους τομείς των ΑΠΕ και της εξοικονόμησης ενέργειας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί και το θέμα της ενεργειακής φτώχειας.

Με εκσυγχρονισμό θεσμικού πλαισίου το πρόγραμμα των ενεργειακών κοινοτήτων

Ο κ. Βασίλης Κόκκαλης, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επεσήμανε ότι το πρόγραμμα των ενεργειακών κοινοτήτων προχωρεί με αξιοποίηση του υπάρχοντος νομικού πλαισίου. Αναφερόμενος ειδικότερα στην πρώτη αγροτική ενεργειακή κοινότητα στο νομό της Λάρισας που θα καλύπτει όλη τη Θεσσαλία, επεσήμανε ότι για να επιτευχθεί αυτό το εγχείρημα έπρεπε να εκσυγχρονιστεί προηγουμένως το θεσμικό πλαίσιο των οργανισμών εγγείων βελτιώσεων (ΤΟΕΒ). Με εταίρους 10 ΤΟΕΒ σε ολόκληρη την Θεσσαλία, τα αποτελέσματα του εγχειρήματος θα τα δουν οι 15.000 αγρότες που καλύπτει η κοινότητα μέσω του εικονικού συμψηφισμού στην επόμενη καλλιεργητική περίοδο.

Διαγωνισμοί ΑΠΕ και φορολογικές απαλλαγές

Αναφερόμενος στους διαγωνισμούς ΑΠΕ με ανταγωνιστική διαδικασία ο κ. Κώστας Σκρέκας, Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ΝΔ, επεσήμανε τη σημασία αυτών για την αναθέρμανση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, όπως επίσης την απαίτηση ολοκλήρωσης των διασυνδέσεων της νησιωτικής με την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και το σημαντικό ρόλο των μονάδων βιομάζας και βιοαερίου. Ο κ. Γιάννης Μανιάτης, καθηγητής, βουλευτής Αργολίδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, επέμεινε ιδιαίτερα στις φορολογικές απαλλαγές ως το πιο αποτελεσματικό μέσο για την ενεργειακή θωράκιση των οκτώ εκατομμυρίων υφισταμένων κτιρίων και διαμερισμάτων από τα οποία το 85% είναι ενεργειακά αθωράκιστα. Σχετική μελέτη έχει αποδείξει ότι το συγκεκριμένο φορολογικό κίνητρο θα έχει τελικό όφελος για την Πολιτεία της τάξης των 100 εκ.ευρώ.

ΑΠΕ και ενεργειακά έργα προτεραιότητα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Να συνεργαστεί η πολιτεία με την τοπική αυτοδιοίκηση και να αξιοποιήσει την εμπειρία και τις προτάσεις της προκειμένου να επιταχύνει τη δρομολόγηση έργων που θα αξιοποιούν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, πρότεινε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης. Για να προσθέσει ότι η επιτάχυνση των ενεργειακών έργων στους δήμους, ως βασικός πυλώνας της εθνικής ανάπτυξης, αποτελεί άμεση προτεραιότητα για την αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού. Την εξοικονόμηση ενέργειας στον οδοφωτισμό ως πρώτη προτεραιότητα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ανέδειξε ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων κ. Κωνσταντίνος Βαρλαμίτης, παρουσιάζοντας τα προγράμματα του ταμείου για την ενεργειακή αυτάρκεια των δήμων και των ΝΠΔΔ.

Ο ψηφιακός χάρτης για τις αδειοδοτήσεις

Ο κ. Γιώργος Στασινός, Πρόεδρος ΤΕΕ, παρουσίασε για πρώτη φορά την πρόταση του Επιμελητηρίου για τη δημιουργία ενός ψηφιακού χάρτη, κοινού για όλη την δημόσια διοίκηση και τους πολίτες, με όλες τις «θεσμικές γραμμές», δηλαδή με όλα τα γεωχωρικά δεδομένα που είναι απαραίτητα για την αδειοδότηση κάθε είδους επένδυσης και δραστηριότητας. Η λύση αυτή ονομάζεται ONEclickLIS και αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα του συνόλου των επίκαιρων ψηφιακών λύσεων του ΤΕΕ σε συνδυασμό με μία επίσης πρωτότυπη πρόταση «έξυπνης» χρηματοδότησης. Η Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου κα Τατιάνα Καλογιάννη, αναφέρθηκε αναλυτικά στα ήδη υλοποιούμενα, με συγχρηματοδότηση από την ΕΕ, έργα εξοικονόμησης ενέργειας στην Περιφέρεια Ηπείρου. Στη στρατηγική της ΔΕΗ στον τομέα των ενεργειακών υπηρεσιών αναφέρθηκε αναλυτικά ο κος Γιάννης Κοπανάκης, Γενικός Διευθυντής Εταιρικής Ανάπτυξης ΔΕΗ Α.Ε, επισημαίνοντας ανάμεσα σε άλλα ότι και στην Ελλάδα τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να στραφούν στην «πράσινη» ηλεκτροκίνηση.

  • ΑΠΕ 2018 ομιλητής συνεδρίου καυκάσιος με κουστούμι
  • ΑΠΕ 2018 ομιλητής συνεδρίου καυκάσιος με γραβάτα

Οι όροι συμμετοχής στον Διαγωνισμό ΑΠΕ του Δεκεμβρίου

Ο Δρ. Διονύσης Παπαχρήστου, συντονιστής της ομάδας ανταγωνιστικών διαδικασιών της ΡΑΕ, παρουσίασε και ανέλυσε τα συμπεράσματα από τους δυο προηγούμενους διαγωνισμούς για την απόκτηση αδειών νέων έργων ΑΠΕ, που οδήγησαν σε χαμηλότερες τιμές. Στους διαγωνισμούς χρησιμοποιείται ένα καινοτόμο εργαλείο για ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς που ανέπτυξε η ΡΑΕ με μεγάλη επιτυχία. Τα συμπεράσματα αυτά χρησιμοποιούνται για τον τρίτο διαγωνισμό, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στις 4-5-6 Δεκεμβρίου και για τις τρείς ομάδες έργων. Στην συνέχεια παρουσίασε τους όρους με τους οποίους προτείνεται η πραγματοποίηση της επόμενης διαγωνιστικής διαδικασίας. Ένας εκ των όρων, ο φραγμός που προτείνεται να επιβληθεί για το 20% επί του συνόλου της ισχύος του διαγωνισμού για έναν συμμετέχοντα, όπως και για το ποσοστό 75% για την κάλυψη της ισχύος του διαγωνισμού, δημιούργησαν επιφυλάξεις και αντιρρήσεις από την πλευρά των επενδυτών.

Με τη σειρά τους και στα πλαίσια ενός εποικοδομητικού διαλόγου οι εκπρόσωποι των επενδυτών, κ.κ. Σωτήρης Καπέλλος, Πρόεδρος ΣΕΦ, Παναγιώτης Παπασταματίου, Διευθυντής ΕΛΕΤΑΕΝ και Στέλιος Λουμάκης Πρόεδρος ΣΠΕΦ παρουσίασαν τις δικές τους προτάσεις. Ανάμεσα σε αυτές: η κατάργηση της άδειας παραγωγής που θα απαλλάξει και την ΡΑΕ από περιττή γραφειοκρατία, η αποδέσμευση από την υποχρέωση συμμετοχής στους διαγωνισμούς των μικρών φ/β, ενώ παράλληλα επισημάνθηκε ότι για τις φ/β μονάδες, χρειάζεται βελτίωση των τιμών FIT, καθώς διαμορφώνονται χαμηλότερα από τις τιμές του διαγωνισμού, οπότε δεν κινείται η αγορά. Τέθηκαν επίσης θέματα σύνδεσης στο δίκτυο αλλά και εγγυητικών.

Ο κύριος Ηλίας Μοναχολιάς, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, παρουσίασε το πρόγραμμα και τους φιλόδοξους στόχους της εταιρίας όπως επίσης και την εμπειρία της από την πρώτη διαγωνιστική διαδικασία, ενώ ο κ. Στέλιος Ψωμάς, Σύμβουλος ΣΕΦ, παρουσίασε θέματα και δράσεις για την επαγγελματική εκπαίδευση στις ΑΠΕ.

Η ενίσχυση του έργου της ΡΑΕ και η χρηματοδότηση 300εκ. ευρώ για τις ΑΠΕ

Όλοι οι συμμετέχοντες, συμφώνησαν ότι η ΡΑΕ, δεδομένου του καταλυτικού της ρόλου πρέπει να ενισχυθεί αφενός με αύξηση του προσωπικού της και αφετέρου με αντιμετώπιση του θέματος των αποδοχών με δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας και όχι συμβασιούχων, πρόταση την οποία, ανάμεσα σε άλλους υποστήριξε και ο βουλευτής κ. Ι. Σηφάκης. Σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση των ΑΠΕ, ο κ. Δ. Χατζηϊακώβου, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), επισήμανε ότι η τράπεζα είναι ανοικτή να χρηματοδοτήσει ελληνικές επιχειρήσεις για επενδύσεις ΑΠΕ και ότι υπάρχουν διαθέσιμα 300 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα αποκλειστικά για αυτό το σκοπό.

  • φωτογραφία παρευρισκόμενων στο συνέδριο εξοικονόμησης ενέργειας απε
  • άνδρες με κοστούμι ανταλλάσσουν βραβεία στο πλαίσιο του συνεδρίου εξοικονόμησης ενέργειας απε
  • πανελ συνεδρίου εξοικονόμησης ενέργειας και απε

Έργα ενεργειακής ενίσχυσης των ΟΤΑ και Ανοικτός Ανταγωνισμός

Στα επίκαιρα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας στην Ελλάδα αναφέρθηκε αναλυτικά ο πρόεδρος του ΚΑΠΕ κ. Βασίλης Τσολακίδης, ενώ παρουσιάστηκαν επιμέρους προτάσεις αλλά και τρέχοντα έργα για την ενεργειακή ενίσχυση των ΟΤΑ. Στο έργο αναβάθμισης του δικτύου ηλεκτροφωτισμού στην Αθήνα προϋπολογισμού 35 εκατ. ευρώ, το οποίο πρόκειται να γίνει με την μέθοδο των ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα), αναφέρθηκε αναλυτικά ο κ. Γιώργος Αποστολόπουλος, Αντιδήμαρχος Αστικής Υποδομής Κατασκευών και Κτιριακών Έργων του Δήμου της Αθήνας, επισημαίνοντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες οι οποίες το καθυστερούν, ενώ θα μπορούσε να έχει ήδη προχωρήσει. Ο Δήμαρχος Σαρωνικού κ. Γ. Σωφρόνης εξήγησε πώς προχώρησε το υπό υλοποίηση αντίστοιχο έργο στο Δήμο Σαρωνικού με Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης, ενώ ο κ. Τareq Al Jizawi, πρόεδρος της Globiled, αναφέρθηκε στις υποχρεώσεις από πλευράς επενδυτή. Τις εναλλακτικές προτάσεις για την αποτελεσματική ενεργειακή ενίσχυση των ΟΤΑ, παρουσίασε ο κ. Χρυσόστομος Χρηστίδης, Ειδικός Σύμβουλος ΔΕΗ, ενώ ο κ. Δημήτρης Κόλλιας, Εμπορικός Διευθυντής Greenesco A.E., συνέδεσε την εξοικονόμηση ενέργειας με την ανάπτυξη. Ο κ. Γ. Γιάνναρος, μελετητής, παρουσίασε εκ μέρους του Δήμου Ρόδου το υπό δημοπράτηση έργο εκσυγχρονισμού του δημοτικού φωτισμού στη Ρόδο, ο κ. Ιωάννης Φαλέκας, Αντιδήμαρχος Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Δήμου Αλεξ/πολης, το υπό υλοποίηση αντίστοιχο έργο στην Αλεξανδρούπολη, ενώ το πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας με ΑΠΕ της Κοζάνης, παρουσίασε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Κων. Δεσποτίδης.

Θεσμικό πλαίσιο – ανοικτός Ανταγωνισμός και Κτίρια

Ο κ. Χρήστος Πρωτόγερος, Διευθυντής Ανάπτυξης, ΠΕΤΑ Α.Ε, η κ. Ντορέττα Αλεξίου, Νομική Σύμβουλος ΚΕΔΕ, ο κ. Μιχάλης Σειραδάκης, Σύμβουλος Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών – A.E.Π.Π., ο κ. Γ. Καναβάκης, στέλεχος ΚΑΠΕ, ο κ. Κωνσταντίνος Μπουρούσης, Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος ΗΜ&ΜΥ, εκπρόσωπος της Ελληνικής Επιτροπής Φωτισμού στη CIE-Διεθνή Επιτροπή Φωτισμού, μέλος ομάδας εργασίας Τεχνικής Οδηγίας (Τ.Ο.Τ.Ε.Ε), Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ο κ. Γιώργος Ηλιόπουλος, Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ, MBA/Γεν. Δ/ντής ΕΠΤΑ AE Σύμβουλοι Μελετητές Περιβαλλοντικών & Ενεργειακών Έργων, ο κ. Πέτρος Σφηκάκης, LEXPARTNERS Σφηκάκης & Συνεργάτες, και ο κ. Γιώργος Κυριακόπουλος της ΔΗΜΕΡ Α.Ε., έλαβαν μέρος στη συνεδρία που απασχολήθηκε αποκλειστικά με το καίριο επιχειρηματικό θέμα των διαγωνιστικών διαδικασιών. Για την ενεργειακή απόδοση στα κτίρια και για την εφαρμογή Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ) σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, μίλησαν η κ. Γ. Κωνσταντινοπούλου και ο κ. Α. Τηλέγραφος, στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας και ο κ. Αρ. Μπότζιος-Βαλασκάκης, στέλεχος Διεύθυνσης Κτιρίων ΚΑΠΕ.

Ενεργειακές Κοινότητες – Νet Metering -Tήλος

Στα πλαίσια της συνεδρίας για τις Ενεργειακές Κοινότητες, όλοι οι συμμετέχοντες, συμφώνησαν ότι βοηθούν στη διάχυση της παραγωγής ενέργειας στις τοπικές κοινωνίες, στους ΟΤΑ, στις ΔΕΥΑ και τους ΓΟΕΒ. Παρουσιάστηκαν από τον κ. Βασίλη Κίλια, Γενικό Διευθυντή ΚΑΠΕ, θεσμικά και πρακτικά θέματα, από τον κ. Χρήστο Παππού, Δήμαρχο Φυλής, έγινε αναλυτική παρουσίαση του ενεργειακού πάρκου του Δήμου Φυλής, από τον κ. Δημήτρη Δεληγιάννη, Αντιδήμαρχο Λαρισαίων το πρόγραμμα net-metering της Λάρισας και από τον κ. Γ. Νικολετάτο, στέλεχος ΚΑΠΕ αναπτύχθηκαν οι υπάρχουσες χρηματοδοτικές δυνατότητες. Στις τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας απαραίτητες για την παραπέρα ανάπτυξη των ΑΠΕ σε νησιωτικές περιοχές αναφέρθηκαν ο Δρ. Ι. Κ. Καλδέλλης και η Δρ. Αιμ. Μ. Κονδύλη, καθηγητές του Παν/ου Δυτικής Αττικής μέσα από ειδική παρουσίαση του βραβευμένου ευρωπαϊκού παραδείγματος του έργου της «Τήλου», όπου το Πανεπιστήμιο είναι συντονιστής.

Εξοικονόμηση Ενέργειας πάνελ ομιλητών και συντονιστών

Aνάμεσα στους συντονιστές και σχολιαστές των επίκαιρων θεματικών ενοτήτων, ο κ. Γιάννης Χατζηβασιλειάδης, Πρόεδρος ΙΕΝΕ, ο κ. Γεώργιος Αγερίδης, Διευθυντής της Διεύθυνσης Ενεργειακής Αποδοτικότητας στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), ο κ. Δημήτρης Μπαϊρακτάρης, Σύμβουλος ΚΕΔΕ, ο κ. Τάσος Τσομπανίδης, Οικονομικός Αναλυτής, euro2day.gr, η κα Άντα Σεϊμανίδη, δημοσιογράφος, Συντονίστρια για την πρωτοβουλία Α Εnergy και ο κ. Γιώργος Σιδερής, επιστημονικός συνεργάτης του forum.

Δείτε εδώ το Media kit του Συνεδρίου.

Χωρίς την υποστήριξη των χορηγών μας και των υποστηρικτών το Συνέδριο δεν θα μπορούσε να έχει την επιτυχία που σημείωσε. Δείτε τους εδώ!

Οι ομιλίες και οι ομιλητές του συνεδρίου παρουσιάζονται ξεχωριστά εδώ!