Νίκος Ξυλούρης: Περιμένουμε την πρόταση της Κεντρικής Διοίκησης για την ενεργειακή αξιοποίηση

You are currently viewing Νίκος Ξυλούρης: Περιμένουμε την πρόταση της Κεντρικής Διοίκησης για την ενεργειακή αξιοποίηση

Έχουμε θετική διάθεση για την ενεργειακή αξιοποίηση. Να δούμε τα θέματα κόστους και μεταφορών

Τη θετική διάθεση και την ανοικτή αντιμετώπιση της Περιφέρειας Κρήτης στην ενεργειακή αξιοποίηση απορριμμάτων, μετέφερε ο Νίκος Ξυλούρης, Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος της μεγαλονήσου, στο συνέδριο για την Ενεργειακή Αξιοποίηση Απορριμμάτων.

Στην εκδήλωση, που οργανώθηκε από την Α Energy υπό την αιγίδα του ΥΠΕΝ, με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων – ΕΕΔΣΑ, του ΟΤΑ VOICE και σημαντικών επιχειρηματικών φορέων, ο κ. Νίκος Ξυλούρης ανέπτυξε πώς έχει κινηθεί μέχρι σήμερα η Κρήτη στον τομέα των υποδομών διαχείρισης αποβλήτων. Επεσήμανε ότι η Περιφέρεια περιμένει την αναλυτική πρόταση της Κεντρικής Διοίκησης για να κινηθεί αναλόγως, ενώ έθεσε και δυο σημαντικά θέματα προς διευκρίνιση: του κόστους και των διαπεριφερειακών μεταφορών.

Πέραν των προσδοκιών μας η διαχείριση

Αναφερόμενος στον σχεδιασμό που ακολούθησε η Κρήτη τα τελευταία έξι χρόνια μέχρι σήμερα, με όποιες ιδιαιτερότητες γεωγραφικές και κοινωνικές, είπε ότι αυτός δικαιώνεται πλέον στην πράξη πέρα από τις αρχικές προσδοκίες.

Πρώτα από όλα, είχε καθολική αποδοχή, χωρίς αντιδράσεις από την κοινωνία, πέρα από τις διαφωνίες και προτάσεις στο πλαίσιο του καθιερωμένου δημόσιου διαλόγου. Δεύτερον, ακολούθησε τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και τον σεβασμό στο περιβάλλον και τρίτον, την γεωγραφική κατανομή από Χανιά μέχρι Σητεία, καθώς η μεγάλη διασπορά των πόλεων της Κρήτης δεν επιτρέπει την κεντρική διαχείριση. Έτσι, σήμερα, λειτουργούν οι εξής μονάδες:

Στα Χανιά, η πλήρης εγκατάσταση του ΔΕΔYΣΑ, του φορέα δηλαδή που διαχειρίζεται τα απορρίμματα σε όλο το νομό Χανίων (διαλογή στο ανακυκλώσιμο και στο οργανικό απόβλητο).
Στο Αμάρι Ρεθύμνου, βρίσκεται η κεντρική μονάδα, η οποία θα ξεκινήσει στις αρχές Μαρτίου 2023 την πιλοτική της λειτουργία Πρόκειται για μια επίσης πλήρη μονάδα διαλογής, μηχανικής διαλογής, η οποία περιλαμβάνει και μονάδα βιοαερίου. Τον Αύγουστο ή Σεπτέμβρη του 2023 θα ξεκινήσει την κανονική της λειτουργία.

  • Στο Ηράκλειο, ετοιμάζεται Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας, το οποίο πρόσφατα έλαβε και τις σχετικές εγκρίσεις.
  • Στη Σητεία, πριν από δυο 3 μήνες υπογράφηκε Σύμβαση με τον εργολάβο που θα παίρνει τα απόβλητα της Ανατολικής Κρήτης, ενώ τα οργανικά θα επεξεργάζονται στην Ιεράπετρα.
  • Στις Αρχάνες κατασκευάζεται μονάδα βιοαερίου που θα έχει την επεξεργασία του Οργανικού για την περιοχή του Ηρακλείου.

Είμαστε ανοικτοί στην πρόταση για ενεργειακή αξιοποίηση

«Ο σχεδιασμός αυτός πολύ σύντομα θα είναι ολοκληρωμένος. Τώρα λοιπόν που μπαίνουμε σε μια καινούργια φάση του Εθνικού Σχεδιασμού οδεύοντας σε ένα άλλο κομμάτι που έχει να κάνει με την διαχείριση των υπολειμμάτων, την ενεργειακή αξιοποίηση, θα περιμένουμε την αναλυτική πρόταση της Κεντρικής Διοίκησης. Με βάση αυτήν θα εκφράσουμε την άποψή μας και θα προβούμε προφανώς και στις όποιες θεσμικές προσαρμογές και του δικού μας περιφερειακού σχεδιασμού που θα είναι αναγκαίες.

Σε κάθε περίπτωση, τονίζω και σας μεταφέρω και την άποψη του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, ότι είμαστε ανοικτοί και με θετική διάθεση στην πρόταση και πραγματικά την περιμένουμε».

Διευκρινίσεις για κόστος και μεταφορά

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι, «Θα θέλαμε βέβαια και μια διευκρίνιση για τον όρο Διαπεριφερειακή Συνεργασία, που αναφέρεται στον σχετικό διάλογο, για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Πρόκειται προφανώς για θέματα περιβάλλοντος και μεταφορών που υπεισέρχονται και πρέπει να δούμε πώς θα αντιμετωπιστούν.

Και βέβαια ένα δεύτερο θέμα που πρέπει να διευκρινιστεί, είναι αυτό του κόστους για τους δήμους και τους πολίτες. Όλοι μας ξέρουμε, ότι η θερμική αξιοποίηση των απορριμμάτων και ειδικότερα μια εγκατάσταση καύσης για παραγωγή ενέργειας, ανεβάζει το κόστος. Είναι μια παράμετρος που πρέπει να τη δούμε πάρα πολύ σοβαρά. Βέβαια, γνωρίζουμε όλοι ότι η προστασία του περιβάλλοντος κοστίζει. Σε κάθε όμως περίπτωση θα πρέπει να δούμε την οικονομική κατάσταση που υπάρχει στη χώρα και στην Κρήτη ειδικότερα και κατά πόσο το τελικό κόστος θα είναι εύκολα διαχειρίσιμο».

Η ομιλία του κ. Ξυλούρη έγινε στο πλαίσιο της Πρώτης Ενότητας του συνεδρίου με θέμα «Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΚΥΚΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ».

Το βίντεο της ομιλίας του κ. Ν. Ξυλούρη.