ΜΕΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: ΔΕΗ και RWE κατασκευάζουν το τελευταίο φωτοβολταϊκό έργο στο Αμύνταιο

You are currently viewing ΜΕΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: ΔΕΗ και RWE κατασκευάζουν το τελευταίο φωτοβολταϊκό έργο στο Αμύνταιο

Οι δύο εταιρείες προσβλέπουν για φέτος στη σύνδεση 490 MWp στο δίκτυο, συνεισφέρουν δε συνολικά στην ενεργειακή μετάβαση με φωτοβολταϊκά ισχύος σχεδόν 1GW

Η κοινοπραξία ΜΕΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε., στην οποία η RWE Renewables Europe & Australia συμμετέχει με ποσοστό 51% και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. με ποσοστό 49%, έλαβε την τελική επενδυτική απόφαση για την κατασκευή ενός επιπλέον φωτοβολταϊκού έργου στη χώρα.

Το εν λόγω φωτοβολταϊκό έργο, το οποίο εισέρχεται τώρα στη φάση της κατασκευής, είναι το τελευταίο έργο του χαρτοφυλακίου των 940 MW του Αμυνταίου.

Το φωτοβολταϊκό πάρκο “Ορυχείο ΔΕΗ Αμύνταιο”

Το νέο φωτοβολταϊκό πάρκο “Ορυχείο ΔΕΗ Αμύνταιο” (ομάδα έργου III) συνολικής ισχύος περίπου 450 MW βρίσκεται στη Δυτική Μακεδονία, εντός των ορίων του πρώην υπαίθριου λιγνιτωρυχείου Αμυνταίου. Οι εργασίες κατασκευής έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες, ενώ η λειτουργία του αναμένεται μέχρι το τέλος του 2025.

Η κοινοπραξία κατασκευάζει ήδη οκτώ μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκά έργα (ομάδες έργων I& II) στην ευρύτερη περιοχή, συνολικής ισχύος 490 MW, τα οποία αναμένεται να συνδεθούν στο δίκτυο εντός του έτους. Η εταιρεία ΜΕΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε., που διαχειρίζεται το έργο, έχει υπογράψει διμερείς συμβάσεις αγοραπωλησίας πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας 10ετούς διάρκειας με τη ΔΕΗ και την RWE Supply & Trading, οι οποίες θα αγοράζουν την πράσινη ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται από το έργο. Για την επένδυση ύψους €255,4 εκατ. στο “Ορυχείο ΔΕΗ Αμύνταιο”, εξασφαλίστηκαν €127,7 εκατ. από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0” .

Τα υπόλοιπα κεφάλαια θα χρηματοδοτηθούν με τραπεζικό δανεισμό ύψους €76,6 εκατ., κατ’ αναλογία από τις τράπεζες Alpha Bank ΑΕ, Eurobank ΑΕ και Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ, καθώς και από ίδια κεφάλαια ύψους €51,1 εκατ. Η χρηματοδότηση βρίσκεται στο τελικό στάδιο του οικονομικού κλεισίματος.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της της άριστης συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων ομάδων της RWE και της ΔΕΗ, ο κ. Κώστας Παπαμαντέλλος, Διευθύνων Σύμβουλος της RWE Renewables Hellas Μ.Α.Ε. και της ΜΕΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ, τόνισε ότι μέσα σ και μόνον σε έναν χρόνο η κοινή εταιρεία έλαβε επενδυτικές αποφάσεις και για τις τρεις ομάδες έργων στο Αμύνταιο με συνολική ισχύ τα 940 MWp, και προσβλέπει για φέτος στη σύνδεση 490 MWp στο δίκτυο.

Διαβάστε ακόμη: Ένα βήμα πιο κοντά το πρόγραμμα «Απόλλων» και οι Ενεργειακές Κοινότητες για Δήμους / Περιφέρειες / ΔΕΥΑ