Ένα βήμα πιο κοντά το πρόγραμμα «Απόλλων» και οι Ενεργειακές Κοινότητες για Δήμους / Περιφέρειες / ΔΕΥΑ

You are currently viewing Ένα βήμα πιο κοντά το πρόγραμμα «Απόλλων» και οι Ενεργειακές Κοινότητες για Δήμους / Περιφέρειες / ΔΕΥΑ

Το σχετικό μέτρο συμπεριλήφθηκε στις ρυθμίσεις για το αγροτικό ρεύμα που ψηφίστηκαν τις προάλλες στη Βουλή

Ένα βήμα πιο κοντά βρίσκεται πλέον το πρόγραμμα «Απόλλων» (επιδότηση φωτοβολταϊκών) και οι Ενεργειακές Κοινότητες για Δήμους/Περιφέρειες/ΔΕΥΑ, καθώς το σχετικό μέτρο συμπεριλήφθηκε στις ρυθμίσεις για τη μείωση κόστους του ρεύματος των αγροτών που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel και τα οποία ψηφίστηκαν τις προάλλες στη Βουλή.

Όπως επεσήμανε ο Χρήστος Τριαντόπουλος, υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, οι ρυθμίσεις για το αγροτικό ρεύμα επεκτείνονται τόσο στους Οργανισμούς άρδευσης, που είναι μεγάλοι καταναλωτές ρεύματος, όσο και στους Δήμους που έχουν στην διαχείρισή τους δίκτυα άρδευσης.

Έτσι, Περιφέρειες, Δήμοι, ΔΕΥΑ, ΓΟΕΒ/ΤΟΕΒ και τα ευάλωτα νοικοκυριά της χώρας εντάχθηκαν και επίσημα στο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού «Απόλλων», το οποίο στοχεύει στη μείωση του ενεργειακού κόστους για τους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, τις ΔΕΥΑ και τους ΓΟΕΒ/ΤΟΕΒ, καλύπτοντας το 50% των καταναλώσεων τους. Στοχεύει επίσης στην ενίσχυση των ενεργειακά ευάλωτων νοικοκυριών και συγκεκριμένα στους δικαιούχους του Κοινωνικού Τιμολογίου Α, δηλαδή νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα κάτω των 5.400 ευρώ, καλύπτοντας το 90% των ενεργειακών τους καταναλώσεων.

Σε κάθε Περιφέρεια μία Ενεργειακή Κοινότητα

Η εγκατάσταση νέων σταθμών ΑΠΕ και η εφαρμογή εικονικού συμψηφισμού με ταυτοχρονισμό μέσω του «Απόλλων» καθιστά υποχρεωτική την σύσταση μιας Ενεργειακής Κοινότητας Πολιτών ανά Περιφέρεια.

Υπενθυμίζεται ότι η ανάπτυξη των σταθμών ΑΠΕ πρόκειται να πραγματοποιηθεί μέσω ανταγωνιστικών διαγωνισμών σε όλη την επικράτεια, οι οποίοι θα απευθύνονται σε έργα ΑΠΕ που έχουν εξασφαλίσει όρους σύνδεσης στο Σύστημα και θα συμψηφίζεται η παραγόμενη ενέργειά τους με εικονικό ταυτοχρονισμένο συμψηφισμό με τις απαιτούμενες καταναλώσεις των ωφελούμενων.

Σε απόλυτους αριθμούς αναμένεται να δρομολογηθεί 1 GW έργων ΑΠΕ, που σήμερα είναι “παγωμένα”, παρέχοντας έτσι ταυτόχρονα και μια διέξοδο προς τους παραγωγούς ΑΠΕ.

Ειδικότερα στην Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών που θα συσταθεί σε κάθε Περιφέρεια θα συμμετέχουν οι εκάστοτε ΟΤΑ, ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ, ΔΕΥΑ και τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Θα συγκεντρωθούν όλες οι παροχές κατανάλωσης, οι οποίες θα είναι προς συμψηφισμό και θα μελετηθούν τα συγκεκριμένα προφίλ κατανάλωσης, ώστε να καθοριστούν οι ενεργειακές ανάγκες που θα πρέπει να καλυφθούν από τους σταθμούς ΑΠΕ.

Στη συνέχεια, θα διενεργηθούν ανταγωνιστικές διαδικασίες για κάθε Περιφέρεια, στις οποίες θα συμμετέχουν οι ενδιαφερόμενοι σταθμοί ΑΠΕ και θα προσφέρουν οικονομική προσφορά (€/MWh) για τη συγκεκριμένη ποσότητα ενέργειας που θα απαιτείται να καλυφθεί.

Οι σταθμοί που θα συμμετέχουν στους διαγωνισμούς θα είναι ώριμα έργα που έχουν οριστική προσφορά σύνδεσης -δηλαδή δεσμευμένο ηλεκτρικό χώρο- και αναμένουν να λάβουν τιμή αποζημίωσης για να υλοποιηθούν.

Οι σταθμοί ΑΠΕ που θα επιλεγούν θα αποζημιώνονται για την ενέργεια που παράγουν και συμψηφίζουν με τις καταναλώσεις των ωφελούμενων για διάρκεια 20 ετών.

Η θέση εγκατάστασης των σταθμών ΑΠΕ που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα και ενδεχομένως θα επιλεχθούν είναι ανεξάρτητη της Περιφέρειας που ανήκει η Ενεργειακή Κοινότητα και θα συμψηφιστούν οι καταναλώσεις.

Χρονοδιάγραμμα

Το Πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί σε τρεις φάσεις υλοποίησης:

Την 1η φάση, όπου θα πρέπει να συσταθούν οι απαραίτητες νομικές οντότητες ανά Περιφέρεια, να μελετηθούν οι ενεργειακές ανάγκες των ωφελούμενων και τα συγκεκριμένα προφίλ κατανάλωσης και να διαστασιολογηθούν τα απαιτούμενα έργα ΑΠΕ και η ενέργεια προς συμψηφισμό και εικονικό ταυτοχρονισμό, που θα ζητηθεί.

Η συγκεκριμένη διεργασία -επειδή είναι αρκετά χρονοβόρα, για να συγκεντρωθούν όλα τα μέλη και όλες οι παροχές, και κατόπιν να μελετηθούν, για να φέρουν ένα απτό αποτέλεσμα- θα ανατεθεί σε εξωτερικούς συμβούλους, που θα υποστηρίξουν τους ΟΤΑ και θα παραδώσουν για τις 13 Περιφέρειες – 13 Ενεργειακές Κοινότητες Πολιτών και 13 μελέτες με συγκεκριμένες ανάγκες για πράσινη ενέργεια.

Την 2η φάση, όπου με βάση τις μελέτες που θα παραδοθούν ανά Ενεργειακή Κοινότητα θα προκηρυχθούν οι σχετικοί διαγωνισμοί για την επιλογή των αναδόχων – των έργων ΑΠΕ δηλαδή, που θα καλύψουν με την ενέργειά τους τις ενεργειακές ανάγκες των Ενεργειακών Κοινοτήτων.

Και την 3η φάση, όπου είναι η κατασκευή και η ηλέκτριση των έργων. Εδώ, ζητούμενο από τους αναδόχους -εκτός από την κατασκευή των έργων ΑΠΕ- είναι να έχουν υπεύθυνο για τη διαχείριση της παραγόμενης ενέργειας και τον ενεργειακό συμψηφισμό των καταναλώσεων των ωφελούμενων.

Η υλοποίηση και των τριών φάσεων μέχρι και τη λειτουργία όλων των έργων για την κάλυψη όλων των Περιφερειών -εφόσον είναι τεχνικά εφικτό- εκτιμάται σε 36 μήνες από σήμερα.