Προς δημοπράτηση οι περιβαλλοντικές υποδομές σε Νότιο και Βόρειο Αιγαίο και Στερεά Ελλάδα- Ουδέν νεότερο για Αττική

You are currently viewing Προς δημοπράτηση οι περιβαλλοντικές υποδομές σε Νότιο και Βόρειο Αιγαίο και Στερεά Ελλάδα- Ουδέν νεότερο για Αττική

Η Κως δρομολογείται, ενώ για τις μονάδες στο Βόρειο Αιγαίο η διαγωνιστική διαδικασία τοποθετείται μέσα στο 2025

Προς δημοπράτηση βαίνουν οι περιβαλλοντικές υποδομές σε Νότιο και Βόρειο Αιγαίο και Στερεά Ελλάδα, πλην όμως ουδέν νεότερο για Αττική, προέκυψε από σχετικές δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, στο πλαίσιο της 3ης Διεθνούς Έκθεσης Κυκλικής Οικονομίας «Forward Green» στη Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα, ο κ. Γραφάκος τόνισε ότι «το 2026 θα λειτουργούμε με ένα πλήρες δίκτυο διαχείρισης απορριμμάτων, που θα μειώνει την εξάρτηση από τις χωματερές και θα ενισχύει την ανακύκλωση». Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έδωσε, μπαίνει άμεσα στη διαδικασία δημοπράτησης η μονάδα διαχείρισης αποβλήτων στην Κω, ένα έργο κρίσιμο, καθώς αφορά ένα νησί όπου η διαχείριση αποβλήτων είναι εξαιρετικά δύσκολη και χωρίς σύγχρονες υποδομές.

Για τις μονάδες στο Νότιο Αιγαίο, η πρόταση για την ένταξη στη διαδικασία δημοπράτησης θα κατατεθεί στη Διυπουργική Επιτροπή έως το Πάσχα του 2025, με την τελική έγκριση να αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι. Ταυτόχρονα, προχωρούν οι διαδικασίες και στο Βόρειο Αιγαίο, με τις μελέτες να έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, ώστε να ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία μέσα στο 2025.

Η Στερεά Ελλάδα

Η τελευταία μονάδα που θα εισέλθει στη φάση της δημοπράτησης είναι αυτή της Στερεάς Ελλάδας. Αν και υπήρχαν καθυστερήσεις και δυσκολίες στις αρχικές διαπραγματεύσεις, τελικά επετεύχθη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των τοπικών φορέων, γεγονός που επέτρεψε την επιτάχυνση των διαδικασιών. Η Στερεά Ελλάδα, όπως είπε ο κ. Γραφάκος, είναι μια από τις περιοχές με τις μεγαλύτερες ανάγκες σε σύγχρονες εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων, καθώς μέχρι σήμερα βασίζεται σε πεπαλαιωμένες μεθόδους που δεν επιτρέπουν την επαρκή αξιοποίηση των αποβλήτων.

Τι θα γίνει με τις ΜΑΑ

Πάντως, ο Γενικός Γραμματέας δεν ανάφερε τίποτα για τις καθυστερημένες μονάδες της Αττικής, ούτε και για τις μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων. Επίσης δεν διευκρίνισε πώς θα γίνει η μετατροπή των υφιστάμενων Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) σε Μονάδες Ανακύκλωσης και Ανάκτησης (ΜΑΑ), η οποία αποτελεί βασικό κριτήριο για την κοινοτική χρηματοδότηση. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη συμφωνία με την Ε.Ε., η χώρα θα συνεχίσει να λαμβάνει χρηματοδότηση που καλύπτει το 60% του κόστους για τις νέες υποδομές, ενώ θα υπάρχει πρόσθετο μπόνους 25% για τις μονάδες που θα επιτύχουν τους στόχους ανακύκλωσης.

Για να προχωρήσουν, όμως, οι μετατροπές των υπαρχουσών μονάδων και η δημιουργία των νέων, πρέπει να αναθεωρηθούν και τα Περιφερειακά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ). Αυτή η διαδικασία κρίνεται αναγκαία, ώστε να προσαρμοστούν οι νέες μονάδες στις απαιτήσεις της Ε.Ε. και να διασφαλιστεί η συνέχιση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

Αναφορικά με το τέλος ταφής, ο κ. Γραφάκος επανέλαβε ότι αποτελεί κρίσιμο πυλώνα της μεταρρύθμισης και θα χρηματοδοτήσει την αναδιάρθρωση των ΦΟΔΣΑ, τα Οριστικά Σχέδια Χωριστής Συλλογής και την ενίσχυση των δήμων που επενδύουν στην ανακύκλωση.

Διαβάστε ακόμα: Μονάδες απορριμμάτων της Αττικής: Πώς κατέληξαν από Πατούλη και Χαρδαλιά στα χέρια Μ. Γραφάκου – ΥΠΕΝ και ποια τα πιθανά σενάρια.