Για ένα πιο “ισορροπημένο” ενεργειακό μείγμα προτείνεται η ενίσχυση αιολικών, υδροηλεκτρικών και βιοαερίου
Ήρθε η ώρα για έναν πιο ορθολογικό ενεργειακό σχεδιασμό, υποστήριξε ο Δρ. Σάββας Σεϊμανίδης, Συντονιστής Δραστηριοτήτων του ΕΣΗΑΠΕ (Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ) και Aντιπρόεδρος της European Renewable Energies Federation (EREF), σε πρόσφατη ενημερωτική συνάντηση του ΕΣΗΑΠΕ και της ΕΛΕΤΑΕΝ (Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας) με τους δημοσιογράφους. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο αντιπρόεδρος της EREF, συγκεκριμένα προβλήματα που έχουν προκύψει στην αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μπορούν να μετατραπούν σε ευκαιρία για την κυβέρνηση, ώστε να αναθεωρήσει επί το ορθολογικότερο τον ενεργειακό σχεδιασμό στην κατεύθυνση ενός πιο ισορροπημένου μίγματος τεχνολογιών.
Τα προβλήματα αυτά είναι κυρίως η απόρριψη μέρους της παραγόμενης ενέργειας απο ΑΠΕ που υπερβαίνει τη ζήτηση, οι γνωστές δηλαδή περικοπές για τις οποίες εδώ και καιρό επικρατεί μεγάλη ανησυχία στην αγορά. Ενα δεύτερο θέμα, αφορά τον συνωστισμό στον ΑΔΜΗΕ υποψήφιων έργων για την χορήγηση όρων σύνδεσης
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν ο κ. Σεϊμανίδης και ο Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ κ. Παναγιώτης Λαδακάκος, το 2023 οι απορρίψεις έφτασαν το 1,2% της συνολικής παραγωγής, ποσοστό που στην πραγματικότητα ήταν 2% για τα έργα στα οποία εφαρμόστηκε «ψαλίδι», καθώς για την πλειονότητα των μικρότερων φωτοβολταϊκών, στο δίκτυο διανομής, δεν υπάρχει ακόμη η δυνατότητα για «ψαλίδι». Φέτος εκτιμάται ότι το ποσοστό αυτό θα είναι αισθητά μεγαλύτερο από το 2%. Για το λόγο αυτό, επεσήμαναν ότι πρέπει να οριστικοποιηθεί όσο το δυνατόν πιο άμεσα το μόνιμο πλαίσιο περικοπών, λαμβάνοντας υπόψη ό,τι προβλέπει ο σχετικός Ευρωπαϊκός Κανονισμός, σύμφωνα με τον οποίο θα πρέπει να περικόπτονται έργα που είτε ηλεκτριστηκαν μέχρι τις 4/7/19 είτε έχουν ισχύ έως 400 kW.
Στην παρούσα φάση, λόγω τεχνικών αδυναμιών, περικόπτονται μονάδες που δεν θα έπρεπε. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΛΕΤΑΕΝ, αυτές μπορούν να προσφύγουν δικαστικά, αιτούμενες σχετική αποζημίωση. Αλλά και πέρα απο αυτό, οι επενδυτές, θα πρέπει να γνωρίζουν πότε θα γίνονται περικοπές στα έργα τους και ποιες απο αυτές αποζημιώνονται και ποιες όχι.
Ένα πιο ορθολογικό μείγμα ΑΠΕ
Τα παραπάνω δείχνουν ότι απαιτείται ριζικός ανασχεδιασμός της ενεργειακής στρατηγικής από την πολιτεία. Κεντρικό στοιχείο της αναθεώρησης θα πρέπει να είναι ένα πιο ισορροπημένο μείγμα τεχνολογιών, με την ενίσχυση της διείσδυσης των αιολικών και των υδροηλεκτρικών μονάδων και παράλληλα, την προώθηση και άλλων τεχνολογιών ΑΠΕ, όπως τα μικρά υδροηλεκτρικά και το βιοαέριο. Τα παραπάνω μπορούν να επιτευχθούν με την προτεραιοποίηση των συγκεκριμένων τεχνολογιών στη πρόσβαση στον ηλεκτρικό «χώρο», εφόσον τροποποιηθεί η σχετική Υπουργική Απόφαση.
Έμφαση και στην αποθήκευση
Σε ότι αφορά την αποθήκευση ενέργειας, τόσο ο κ. Σεϊμανίδης,όσο και ο κ. Λαδακάκος, επέμειναν στην ανάγκη άμεσης προώθησής της προτείνοντας ως βέλτιστο συνδυασμό μπαταρίες αλλά και αντλησιοταμίευση. Επεσήμαναν επίσης την σημασία του εξηλεκτρισμού για την ενίσχυση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας με έμφαση στις μεταφορές.
Αναφορικά τέλος με τις εξαγωγές, εκτίμησαν ότι δεν μπορούν να αποδώσουν σύντομα με δεδομένο ότι και οι γειτονικές χώρες ενισχύουν την παραγωγή των ΑΠΕ. Σε κάθε όμως περίπτωση είναι σημαντικό για την Ελλάδα να εξασφαλίζει συνολικά χαμηλές τιμές ολόκληρο το 24ωρο απο το εγχώριο μίγμα των ΑΠΕ.
Διαβάστε ακόμη: Άντα Σεϊμανίδη: Ο “Γολγοθάς” των επενδύσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα οδηγήσει σε Ανάσταση;