Ιωάννης Μπρίκης, SUEZ: Γιατί οι μονάδες Waste To Energy χωροθετούνται ακόμα και στο κέντρο ευρωπαϊκών πόλεων

You are currently viewing Ιωάννης Μπρίκης, SUEZ: Γιατί οι μονάδες Waste To Energy χωροθετούνται ακόμα και στο κέντρο ευρωπαϊκών πόλεων
Ο επικεφαλής του γραφείου της αποχωρούσας SUEZ από την Ελλάδα, κ. Ιωάννης Μπρίκης, σε πρόσφατη παρουσίαση του στο φόρουμ για την Ενεργειακή Αξιοποίηση Απορριμμάτων.

Πλήρης διαφάνεια εκπομπών Co2 – Ενσωμάτωση στις τοπικές κοινωνίες

Στους λόγους για τους οποίους οι μονάδες waste to energy στην Ευρώπη χωροθετούνται ακόμα και στο κέντρο ευρωπαϊκών πόλεων, αναφέρθηκε ανάμεσα σε άλλα ο Ιωάννης Μπρίκης, Business Manager του Γραφείου τoυ Ομίλου SUEZ στην Ελλάδα, στο συνέδριο για την Ενεργειακή Αξιοποίηση Αποβλήτων της Α Energy και του ΣΔΙΤ Forum, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του ΥΠΕΝ.

Το χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, η πλήρης διαφάνεια σε ότι αφορά τις εκπομπές των μονάδων και η ενσωμάτωση με την τοπική κοινωνία και τις όμορες βιομηχανίες, είναι βασικοί λόγοι που εξηγούν γιατί δεκάδες μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων λειτουργούν εδώ και χρόνια με μεγάλη επιτυχία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην μακροχρόνια εμπειρία του Ομίλου SUEZ από τη διαχείριση τέτοιων εγκαταστάσεων, ο κ. Μπρίκης τόνισε χαρακτηριστικά ότι «ελέγχουμε πλήρως προηγμένες τεχνολογίες που αφορούν την ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση του CO2 που προκύπτει από την καύση των απορριμμάτων. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς το 2026, η ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων θα ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Ρύπων (EU Emissions Trading System)».

«Live on line» και με εφαρμογή στο κινητό τα στοιχεία για τις εκπομπές

Πέρα όμως από το χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, η ενσωμάτωση της λειτουργίας των μονάδων με τις ανάγκες της κοινωνίας και τοπικής επιχειρηματικότητας είναι ένας επίσης καθοριστικός παράγοντας επιτυχίας.

Οι μονάδες της SUEZ δεν παρέχουν μόνον ευκαιρία απασχόλησης, αλλά επιπλέον συνεργάζονται με τις όμορες βιομηχανίες οι οποίες χρησιμοποιούν τους πόρους που αυτές παράγουν. Τα στοιχεία που παρέχονται στους πολίτες είναι συνέχεια «Live on line» σε σημείο που οι πολίτες τα λαμβάνουν με ειδική εφαρμογή στο κινητό.

  • Στιγμιότυπο παρουσίασης - Ιωάννης Μπρίκης
  • Στιγμιότυπο παρουσίασης - Ιωάννης Μπρίκης
  • Στιγμιότυπο παρουσίασης - Ιωάννης Μπρίκης
  • Στιγμιότυπο παρουσίασης - Ιωάννης Μπρίκης

31 εγκαταστάσεις στη Γαλλία, 11 στην Αγγλία

Ο Όμιλος SUEZ, ο οποίος μετά την τμηματική του εξαγορά από την VEOLIA, η οποία απορρόφησε συγκεκριμένες δραστηριότητες, παραμένει αυτόνομος για όσες δεν εξαγοράστηκαν, έθεσε πρόσφατα ως άμεση προτεραιότητα τη διαχείριση απορριμμάτων και την ενεργειακή αξιοποίηση.

Στην παρούσα φάση, η εταιρεία λειτουργεί 31 εγκαταστάσεις ενεργειακής αξιοποίησης στη Γαλλία, 11 στην Αγγλία αλλά και σε άλλες χώρες. Στην Γαλλία, η SUEZ, επεξεργάζεται πάνω από 4 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων ετησίως από τους οποίους παράγονται 2,5 εκ ΤWη (τετραβατώρες) θερμικής ενέργειας και 1,3 εκ. ΤWη (τετραβατώρες) ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε ότι αφορά την ενεργειακή αξιοποίηση, επιμερίζεται στους εξής τομείς: Θερμική επεξεργασία απορριμμάτων και καύση τους σε εσχάρα και μετατροπή των αποβλήτων σε εναλλακτικό δευτερογενές καύσιμο για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες.

Κύρια θερμική επεξεργασία είναι η καύση, η οποία θεωρείται από τον Όμιλο και ως η πλέον ώριμη τεχνολογία αυτήν την στιγμή. Βέβαια, όπως ανέφερε ο κ. Μπρίκης, γίνεται αποτίμηση και των δυο βασικών διεργασιών της πυρόλυσης από την οποία προκύπτουν πολύ χρήσιμα υλικά για τη βιομηχανία των πετροχημικών. Παράγεται επίσης, εναλλακτικό καύσιμο για την ενεργοβόρα βιομηχανία πέραν της τσιμεντοβιομηχανίας, όπως η βιομηχανία τροφίμων, η χαρτοποιίας κα.

Στόχος της παραπάνω επεξεργασίας αποβλήτων, σε ότι αφορά τα υλικά που δεν ανακυκλώνονται, είναι η παραγωγή ενέργειας, η ανάκτηση υλικών, κυρίως όμως, η μείωση της ταφής. Σε ότι αφορά τα ανακυκλώσιμα υλικά, ο όμιλος δραστηριοποιείται εντατικά στη δημιουργία δευτερογενών υλικών που διατίθενται για επεξεργασία σε εξειδικευμένες βιομηχανίες όπως λχ. τα πλαστικά.

Συμμετοχή ηλεκτρικής ενέργειας – θερμότητας στο 15-20% των εσόδων

Σε ότι αφορά την παραγόμενη πράσινη ενέργεια, όπως τόνισε ο κ. Μπρίκης:

«Δεν νοείται βιώσιμη μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης χωρίς αξιοποίηση της θερμικής ενέργειας που παράγεται. Μάλιστα, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας, συμβάλλουν στην κερδοφορία καθώς συμμετέχουν σε ποσοστό 15-20% στα έσοδα αυτών των εγκαταστάσεων».

Από το ΝΑ Παρίσι στην πολωνική Πόζναν και στη Βρετάνη

Αναφερόμενος σε διαφορετικά παραδείγματα μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης που λειτουργεί η SUEZ, επέλεξε την περίπτωση της μονάδας της Mulhouse, λόγω της ευελιξίας της στην ταυτόχρονη χρήση μη ανακυκλώσιμων αστικών απορριμμάτων, βιομηχανικών, νοσοκομειακών αποβλήτων αλλά και αφυδατωμένης ιλύος από βιολογικούς καθαρισμούς. Το συγκεκριμένο έργο, με την θερμότητα που παράγει, εξυπηρετεί τη γειτονική χαρτοβιομηχανία Papeteries du Rhin, την μεγαλύτερη του κλάδου της στην Γαλλία, καλύπτοντας για 10 χρόνια πάνω από το 80% των αναγκών της σε θερμικό φορτίο.

Μια άλλη μονάδα στο ΝΑ Παρίσι, παράγει ηλεκτρική ενέργεια και θερμότητα εξυπηρετώντας πάνω από 600 χιλιάδες κατοίκους στο πλαίσιο τηλεθέρμανσης της συγκεκριμένης περιοχής. Ένα επιπλέον όφελος είναι ότι αξιοποιεί μεγάλες ποσότητες νοσοκομειακών αποβλήτων, ενώ από τις τέφρες γίνεται ανάκτηση αδρανών υλικών για οδοποιία και μετάλλου.

Στην Πολωνία, η πόλη Πόζναν απεξαρτήθηκε από τα ορυκτά καύσιμα από μια μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης που πραγματοποιήθηκε μάλιστα με τη μέθοδο ΣΔΙΤ. Στο Carhaix της γαλλικής Βρετάνης, μια όμορη βιομηχανία που παράγει γάλα σε σκόνη παίρνει τη θερμότητα από την μονάδα waste to energy και την αξιοποιεί για την αφυδάτωση του γάλακτος.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την παρουσίαση του κυρίου Ι. Μπρίκη, εδώ:

Η παρουσίαση του κυρίου Μπρίκη, έγινε στο πλαίσιο της Πρώτης Ενότητας με τίτλο: Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΚΥΚΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ