Με το βλέμμα στον εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό και οι Δήμοι – Ποιοι κάνουν Ενεργειακές Κοινότητες

You are currently viewing Με το βλέμμα στον εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό και οι Δήμοι – Ποιοι κάνουν Ενεργειακές Κοινότητες
Ο Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος ΚΕΔΕ.

Οι Δήμοι που έχουν ήδη συστήσει ΕΚ και οι Δήμοι που βρίσκονται στη διαδικασία

Με το βλέμμα στον εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό και στο νέο νομοσχέδιο για την Αυτοπαραγωγή – Ενεργειακές Κοινότητες βρίσκονται και οι Δήμοι, αρκετοί από τους οποίους κάνουν ή έχουν ήδη συστήσει Ενεργειακές Κοινότητες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον βραχνά του ενεργειακού κόστους.

Εν τω μεταξύ, η Κεντρική Ένωση Δήμων – ΚΕΔΕ, δρομολογεί πρωτοβουλία προκειμένου να ανοίξει ειδικό πρόγραμμα, με το οποίο θα χρηματοδοτούνται Δήμοι και ΔΕΥΑ για τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων με εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό, είτε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, είτε μέσω του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης. Αν και ο μεγαλύτερος αντίπαλος των Δήμων παραμένει η έλλειψη ηλεκτρικού χώρου, η ηγεσία της ΚΕΔΕ υπό τον Πρόεδρό της Δημήτρη Παπαστεργίου, είναι αποφασισμένη να το «παλέψει» μέχρι τελικής πτώσεως, καθώς η ενεργειακή τους αυτονόμηση συνδέεται με την οικονομική τους βιωσιμότητα.

Στο άρθρο που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε ποιοι δήμοι έχουν ήδη συστήσει Ενεργειακές Κοινότητες και ποιοι ετοιμάζονται πυρετωδώς στο πλαίσιο συχνά και διαδημοτικών συνεργασιών μεταξύ τους. Εξάλλου, από σχετικές συζητήσεις με τους άμεσα ενδιαφερόμενους και εμπλεκόμενους, προκύπτει, ότι δεν τους απασχολεί τόσο η χρηματοδότηση καθώς υπάρχουν διάφορες δυνατότητες (Σχέδια Δίκαιης Μετάβασης των Περιφερειών, Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021 – 2027, αξιοποίηση πόρων του Πράσινου Ταμείου και ασφαλώς το Ταμείο Ανάκαμψης), όσο το γνωστό πρόβλημα του ηλεκτρικού χώρου.

Μινώα Ενεργειακή: Η πρώτη ενεργειακή κοινότητα σε Κρήτη – νησιωτική Ελλάδα

Από τις πρωτοπόρες ενεργειακές κοινότητες της Αυτοδιοίκησης, η Μινώα Ενεργειακή, είναι η πρώτη ενεργειακή κοινότητα στην Κρήτη αλλά και σε ολόκληρη την νησιωτική Ελλάδα.

Η Μίνωα Ενεργειακή, ως αστικός συνεταιρισμός κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2022 με αποκλειστικό σκοπό την παραγωγή, την αποθήκευση, τη διανομή και την πώληση πράσινης ενέργειας στα μέλη της.

Σήμερα, ο αριθμός των μελών αγγίζει τα 230 τα οποία προέρχονται κυρίως από την Κρήτη αλλά και από άλλες περιοχές της χώρας. Ανάμεσα στα μέλη περιλαμβάνονται δημόσιοι εκκλησιαστικοί φορείς και φορείς της Αυτοδιοίκησης, όπως η Ιερά Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου Καστελλίου και Βιάννου, η Περιφέρεια Κρήτης, οι δήμοι Μίνωα, Πεδιάδας, Αχαρνών , Αστερουσίων και Βιάννου, δημοτικές επιχειρήσεις, ιδρύματα, συνεταιρισμοί, όπως και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, μεγάλος αριθμός νοικοκυριών και απλοί πολίτες.

Η Ενεργειακή Κοινότητα Φαέθων του Δήμου Φυλής

Ο Δήμος Φυλής μαζί με τρία νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου έχει συστήσει την Ενεργειακή Κοινότητα Φαέθων. Ο Δήμος έχει εξασφαλίσει από την ΡΑΕ – Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, δυο βεβαιώσεις παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, ισχύος 45 και 12.5 μεγαβάτ αντίστοιχα. Ο προϋπολογισμός κατασκευής για τα δυο πρότζεκτς, αναμένεται να ξεπεράσει τα 50 εκ. ευρώ. Στόχος της διοίκησης του δήμου, υπό τον Δήμαρχο Φυλής Χρήστο Παππού, είναι να διασφαλίσει χρηματοδότηση των έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πέρα από τις δυο πρόσφατες βεβαιώσεις παραγωγού, ο Δήμος Φυλής, έχει σε προχωρημένο στάδιο ακόμα ένα φωτοβολταϊκό ισχύος 10 μεγαβάτ το οποίο θα κατασκευαστεί εντός της παλιάς χωματερής. Με προϋπολογισμό της τάξης των 10 εκατομμυρίων ευρώ, έχει ολοκληρωθεί ο σχετικός διαγωνισμός υλοποίησης του έργου το οποίο έχει αναλάβει η κοινοπραξία των εταιρειών Δάμων – Λάκων. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Χρήστος Παππούς, Δήμαρχος Φυλής
O Χρήστος Παππούς, Δήμαρχος Φυλής.

Και μονάδα Βιομάζας

Πέρα από τις υποδομές φωτοβολταϊκών, ο Δήμος Φυλής κινείται δραστήρια και στις υποδομές βιομάζας. Έχει υπογράψει συμφωνία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ώστε να συλλέγει τα κλαδέματα και τα ξερά κλαδιά από σημεία της Πάρνηθας που ανήκουν στα όριά του και να τα μετατρέπει σε βιομάζα με σκοπό την παραγωγή ενέργειας. Στόχος του είναι να δημιουργήσει υποδομές τηλεθέρμανσης για νοικοκυριά του δήμου που έχουν ανάγκη. Τη μελέτη του έργου για λογαριασμό του Δήμου Φυλής έχει υλοποιήσει το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – ΚΑΠΕ. Ο προϋπολογισμός της μονάδας βιομάζας στην οποία στοχεύει, ξεπερνά τα 4 εκατομμύρια ευρώ.

Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΥΝ.ΠΕ του Δήμου Καβάλας

Το Νοέμβριο του 2021, ο Δήμος Καβάλας προχώρησε στην ίδρυση ενεργειακής κοινότητας με την επωνυμία «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΥΝ.ΠΕ». Στην αρχική σύνθεση της ενεργειακής κοινότητας μετέχουν ο Δήμος Καβάλας με ποσοστό συμμετοχής στο συνεταιριστικό κεφάλαιο 40%, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Καβάλας – ΔΕΥΑΚ με αντίστοιχο ποσοστό συμμετοχής 20%, η Δημοτική Αλληλεγγύη και Προσχολική Αγωγή με 10%, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, με 10%, η Ενιαία Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας και η Ενιαία Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας με ποσοστό 10% έκαστη.

Με τη λειτουργία της Ενεργειακής Κοινότητας ο Δήμος Καβάλας προσπαθεί να πετύχει αισθητή μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος. Συγκεκριμένα: Ο δήμος Καβάλας θα προσπαθήσει από το 1.600.000 € να μειώσει τους λογαριασμούς ρεύματος στις 600.000 ευρώ, η ΔΕΥΑΚ από 1.800.000 ευρώ σε 600.000ευρώ, η Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή, από 60.000 σε 15.000 ευρώ, η Δευτεροβάθμια Σχολική επιτροπή από 200.000 σε 40.000 ευρώ, η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ από 57.000 σε 17.000 ευρώ και το νομικό πρόσωπο από 100.000 σε 30.000. Οι παραπάνω στόχοι θα επιτευχθούν με την κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού πάρκο ισχύος 16 μεγαβάτ.

Η Ενεργειακή Κοινότητα Καβάλας ως συνεταιρισμός αποκλειστικού σκοπού μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα αποσκοπεί στην προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και καινοτομίας στον ενεργειακό τομέα, στην αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας και την προαγωγή της ενεργειακής αειφορίας και στην παραγωγή, αποθήκευση, ιδιοκατανάλωση διανομή και προμήθεια ενέργειας καθώς και στη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στην τελική χρήση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Η διοικούσα επιτροπή της Ενεργειακής Κοινότητας Καβάλας, αποτελείται από τους Ιωάννη Ιακωβίδη, Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Δόμησης και Πολεοδομικού σχεδιασμού με αναπληρωτή τον Ηλία Τσαγκαλίδη διπλωματούχο μηχανικό παραγωγής και διοίκησης και τον Γεώργιο Μιχαηλίδη, Αντιδήμαρχο Ανάπτυξης, Προγραμματισμού Ψηφιακών Υπηρεσιών και Νεολαίας.

Ενεργειακή Κοινότητα Δήμου Αγρινίου: Σε ετοιμότητα για το επόμενο βήμα

Ο Δήμος Αγρινίου έχει ολοκληρώσει την κατάθεση φακέλου αδειοδότησης για την Ενεργειακή του Κοινότητα. Ένας βασικός στόχος που έχει τεθεί από την δημοτική αρχή με επικεφαλής τον Δήμαρχο Γιώργο Παπαναστασίου είναι η παροχή δωρεάν ρεύματος σε τουλάχιστον 2.052 σπίτια – ευάλωτες οικογένειες. Η ενεργειακή αυτονομία του Δήμου Αγρινίου μπορεί να εξασφαλιστεί με επενδύσεις ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ και λύνοντας το πρόβλημα του κόστους ενέργειας του δήμου για πάντα. Η ετήσια εξοικονόμηση δαπάνης εκτιμάται σε 4,7 εκ. ευρώ . Παράλληλα με την δική του Ενεργειακή Κοινότητα, ο Δήμος Αγρινίου συμμετέχει και στις ενεργειακές κοινότητες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, μαζί με άλλους 37 φορείς – συνεταίρους (11 δήμους, τα νομικά τους πρόσωπα, τις ΔΕΥΑ και τους ΤΟΕΒ της Δυτικής Ελλάδας).

Η Ενεργειακή Κοινότητα Αγρινίου έχει καταθέσει αίτηση αδειοδότησης φωτοβολταϊκού πάρκου, ισχύος 18Mw, με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας και παράλληλα, τη μείωση κόστους και περιβαλλοντικού αποτυπώματος με τα παρακάτω αποτελέσματα:

Στήριξη 2.052 ευάλωτων νοικοκυριών του δήμου με κέρδος 3.600 kwh το έτος σε ενέργεια, 1.600.000 σε ευρώ και 6.546 μείωση εκπομπών σε τόνους CO2. Συμψηφισμό της κατανάλωσης ενέργειας του δήμου (28.087.601 kw), με 6.600.000 ευρώ κέρδος (μείωση κόστους ενέργειας) και μείωση 26.568 τόνων εκπομπών CO2. Συμψηφισμό της κατανάλωσης ενέργειας της ΔΕΥΑ (5.143.000 kw), με 1.483.000 ευρώ κέρδος (μείωση κόστους ενέργειας) και μείωση 4.839 τόνων εκπομπών CO2 Συμψηφισμό της κατανάλωσης ενέργειας της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, του ΔΗΠΕΘΕ, του ΚΟΙΠΑ και του δημοτικού σταθμού στάθμευσης (898.900 kw), με 516.000 ευρώ κέρδος (μείωση κόστους ενέργειας) και μείωση 874 τόνων εκπομπών CO2. Συμψηφισμό της αναμενόμενης κατανάλωσης ενέργειας των 95 σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων του δήμου (1.389.000 kw) με 423.000 ευρώ κέρδος (μείωση κόστους ενέργειας) και μείωση 800 τόνων εκπομπών CO2.

O Γιώργος Παπαναστασίου, Δήμαρχος Αγρινίου.
O Γιώργος Παπαναστασίου, Δήμαρχος Αγρινίου.

Ενεργειακή Κοινότητα Δήμων Φλώρινας και Πρεσπών

Στις 13/09/2021 ιδρύθηκε η Ενεργειακή Κοινότητα των Δήμων Φλώρινας και Πρεσπών η οποία έλαβε νομική υπόσταση και είναι πλέον έτοιμη για τα επόμενα βήματα. Η Ενεργειακή Κοινότητα αποσκοπεί στη συμβολή στην επίτευξη των στόχων των δυο δήμων για μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα, στην ελάφρυνση των προϋπολογισμών με τη μείωση των λογαριασμών ρεύματος μέσω ενεργειακού εικονικού συμψηφισμού, στην εξασφάλιση βιώσιμης συγκοινωνίας μεταξύ Φλώρινας και Πρεσπών καθώς και στη στήριξη των οικονομικά ευάλωτων πολιτών. Στην Ενεργειακή Κοινότητα, συμμετέχουν επίσης το Ν.Π.Δ.Δ Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Φλώρινας καθώς και η Αναπτυξιακή Φλώρινας. Την πρωτοβουλία στήριξε ενεργά η δεξαμενή σκέψης “Green Tank”

Ενεργειακή Κοινότητα Ανωγείων με συμμετοχή τοπικών αρχών – επιχειρήσεων

Με πρωτοβουλία του Δήμου Ανωγείων συστάθηκε η Ενεργειακή Κοινότητα Ανωγείων, με στόχο την εξεύρεση τρόπων για την κάλυψη των ενεργειακών του αναγκών του Δήμου μέσα από τη χρήση ΑΠΕ. Βασικοί στόχοι του καταστατικού της Ενεργειακής Κοινότητας Ανωγείων το οποίο έχει καταχωρηθεί και στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο ( απόφαση 324/7-2-2023 του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης) είναι:

Ο Σωκράτης Κεφαλογιάννης, Δήμαρχος Ανωγείων.
Ο Σωκράτης Κεφαλογιάννης, Δήμαρχος Ανωγείων.

Η παραγωγή, αποθήκευση, ιδιοκατανάλωση ή πώληση ηλεκτρικής, θερμικής ή ψυκτικής ενέργειας. Η διαχείριση, συλλογή, μεταφορά, επεξεργασία, αποθήκευση ή διάθεση πρώτης ύλης για την παραγωγή ηλεκτρικής, θερμικής ή ψυκτικής ενέργειας. Η προμήθεια για τα μέλη της ενεργειακών προϊόντων, συσκευών και εγκαταστάσεων με στόχο τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης. Η προμήθεια ηλεκτροκίνητων οχημάτων (υβριδικών ή μη) και εν γένει οχημάτων που χρησιμοποιούν εναλλακτικά καύσιμα. Η διανομή ηλεκτρικής ενέργειας εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ανωγείων.

Επιπλέον, η «Ενεργειακή Κοινότητα Ανωγείων» έχει τη δυνατότητα να προβαίνει αυτοδύναμα ή να συμμετέχει σε δράσεις που αποβλέπουν: Στην προσέλκυση κεφαλαίων για την πραγματοποίηση επενδύσεων αξιοποίησης των Α.Π.Ε. Στη σύνταξη μελετών αξιοποίησης των Α.Π.Ε. Στη διαχείριση ή συμμετοχή σε προγράμματα χρηματοδοτούμενα από εθνικούς πόρους ή κοινοτικούς πόρους Στην παροχή συμβουλών για τη διαχείριση ή συμμετοχή των μελών της σε προγράμματα χρηματοδοτούμενα από εθνικούς πόρους ή κοινοτικούς πόρους. Στην ενημέρωση, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο για θέματα ενεργειακής αειφορίας. Σε δράσεις για την υποστήριξη ευάλωτων καταναλωτών και την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Η «Ενεργειακή Κοινότητα Ανωγείων» είναι Αστικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης και τα μέλη της είναι: Ο Δήμος Ανωγείων, τα ο ΝΠΔΔ «Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ανωγείων», το ΝΠΔΔ «Σχολική Επιτροπή Γυμνασίου Λυκείου Ανωγείων», το Αναπτυξιακό Κέντρο Ορεινού Μυλοποτάμου και Μαλεβιζίου, η Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α. «ΑΚΟΜΜ-ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ Α.Α.Ε. ΟΤΑ», η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας Ανωγείων με διακριτικό τίτλο «Ν-Ιδαία Συνεργασία», ο Γαλακτοκομικός Κτηνοτροφικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Ανωγείων και ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Ανωγείων.

Με τη σύσταση της Ενεργειακής Κοινότητας ο Δήμος Ανωγείων, επιτυγχάνει μια πολύ σημαντική προσπάθεια συμμετοχής των τοπικών αρχών και επιχειρήσεων στην ενεργειακή μετάβαση του δήμου με τη χρήση πηγών καθαρής ενέργειας (βιομάζα, φωτοβολταικά συστήματα κ.λπ.), προωθώντας ταυτόχρονα την αειφορία και την αλληλέγγυα οικονομία.

Τρίκκης – Ι η Ενεργειακή Κοινότητα Τρικκαίων

Τον Ιανουάριο του 2022 εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο Τρικκαίων η ίδρυση ενεργειακής κοινότητας, η οποία είχε ανακοινωθεί από το 2018.

Η υπό σύσταση Ενεργειακή Κοινότητα Τρίκκης – Ι θα είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, δεν θα έχει τη δυνατότητα διανομής πλεονασμάτων χρήσης και στην αρχική σύνθεση θα μετέχουν ο Δήμος Τρικκαίων, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Τρικάλων – ΔΕΥΑΤ, η Αναπτυξιακή Εταιρεία Δήμου Τρικκαίων, η Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ-e-Trikala Α.Ε, η Δημοτική Ανώνυμη Εταιρεία «ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Α.Ε»., το Κέντρο Έρευνας Μουσείου Τσιτσάνη, η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Τρικκαίων καθώς επίσης η Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Τρικκαίων.

Σκοπός της υπό σύσταση Ενεργειακής Κοινότητας θα είναι η παραγωγή, αποθήκευση, ιδιοκατανάλωση ή πώληση ηλεκτρικής ή θερμικής ή ψυκτικής ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ ή ΣΗΘΥΑ ή υβριδικούς σταθμούς εγκατεστημένους εντός της περιφερειακής ενότητας όπου βρίσκεται η έδρα της Ενεργειακής Κοινότητας Τρίκκης – Ι.

Ενεργειακή Κοινότητα Άκτιου – Βόνιτσας

Ο Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας, έχει ιδρύσει την Ενεργειακή Κοινότητα Άκτιου – Βόνιτσας, η οποία έχει ήδη αιτηθεί την πρώτη άδεια σημαντικών έργων από την ΡΑΕ. Η Ενεργειακή Κοινότητα Ακτίου – Βόνιτσας, είναι συνεταιρισμός περιορισμένης ευθύνης μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και δεν έχει τη δυνατότητα διανομής πλεονασμάτων χρήσης. Στην αρχική σύνθεση συμμετέχουν με ποσοστό 40% ο Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας. Επιπλέον, με ποσοστό 10% θα συμμετέχουν το δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση, το Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας και Ανάπτυξης, η Τουριστική – Επενδυτική Δημοτική Ανώνυμη Εταιρεία, η Ενιαία Σχολική Επιτροπή Σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και η Ενιαία Σχολική Επιτροπή Σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Οι επτά Ενεργειακές Κοινότητες της Δυτικής Ελλάδας

Η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τη συγκρότηση επτά Ενεργειακών Κοινοτήτων με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 60 τοπικών φορέων, αναμένεται να δώσει διέξοδο ενεργειακής αυτονομίας στους ΟΤΑ, στους γενικούς και τοπικούς οργανισμούς εγγείων βελτιώσεων και στον αγροτικό κόσμο της ευρύτερης περιοχής. Στόχος της μεγάλης αυτής ενεργειακής συμμαχίας, είναι η κατασκευή του μεγαλύτερου συνεργατικού φωτοβολταϊκού πάρκου στην Ευρώπη, σε μια έκταση 1300 στρεμμάτων στο Μεσολόγγι, που παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (κτήμα POLDER).

Το φιλόδοξο, δυναμικότητας 108 μεγαβάτ και συνολικού προϋπολογισμού περίπου 90 εκατομμύρια ευρώ μετά την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων τεχνικών και οικονομικών μελετών, που αφορούν τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου και τα οικονομικά οφέλη, τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, τη σύνταξη τοπογραφικών διαγραμμάτων και ψηφιακών χαρτών, θα προχωρήσει στο επόμενο στάδιο. Στην προετοιμασία των αιτημάτων όρων σύνδεσης προς τον ΔΕΔΔΗΕ. Πρόεδρος των επτά Ενεργειακών Κοινοτήτων, είναι ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Λάμπρος Δημητρογιάννης.

Ο Λάμπρος Δημητρογιάννης, Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος.
Ο Λάμπρος Δημητρογιάννης, Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος.

Ενεργειακή Κοινότητα Ιωαννίνων και Μετσόβου

Στην ίδρυση Ενεργειακής Κοινότητας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, προχωρούν επίσης οι Δήμοι Ιωαννίνων και Μετσόβου. Στην αρχική σύνθεση θα μετέχουν ο Δήμος Ιωαννιτών με ποσοστό συμμετοχής στο συνεταιριστικό κεφάλαιο 40%, ο Δήμος Μετσόβου με ποσοστό συμμετοχής στο συνεταιριστικό κεφάλαιο 40% και ένα φυσικό πρόσωπο, που θα επιλεχθεί κατόπιν δημόσιας πρόσκλησης ενδιαφέροντος, με πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα και με ποσοστό συμμετοχής στο συνολικό κεφάλαιο 20%.

Δήμος Ταύρου – Μοσχάτου – ΕΜΠ

Στη δημιουργία Ενεργειακής Κοινότητας με την συμμετοχή του Δήμου, ιδιωτών και επιχειρήσεων για την ήπια ενεργειακή μετάβαση και την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας προχωρά επίσης και ο Δήμος Ταύρου – Μοσχάτου. Το σχέδιο καταστατικού και η ολοκληρωμένη μεθοδολογία για την Ενεργειακή Κοινότητα καταρτίστηκαν σε συνεργασία με το ΕΜΠ – Εργαστήριο Ηλεκτρικών Βιομηχανικών Διατάξεων και Συστημάτων Αποφάσεων & Διοίκησης (υπεύθυνος ο κ. Χάρης Δούκας, καθηγητής ΕΜΠ).

Ο Ανδρέας Ευθυμίου, Δήμαρχος Ταύρου - Μοσχάτου για τον εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό του δήμου.
Ο Ανδρέας Ευθυμίου, Δήμαρχος Ταύρου – Μοσχάτου.

Ενεργειακή Κοινότητα Δήμου Ρήγα Φεραίου

Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου έχει γνωστοποιήσει την ίδρυση Ενεργειακής Κοινότητας του Δήμου, με στόχο την παραγωγή ενέργειας και την υλοποίηση δράσεων για την επίτευξη της ενεργειακής αυτονομίας και τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας. Μέλη της Κοινότητας, εκτός από τον Δήμο, θα είναι η Πρωτοβάθμια και η Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή, καθώς επίσης η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Άρδευσης Αποχέτευσης Ρήγα Φεραίου.

Δήμος Νεάπολης Συκεών και Δήμος Σιθωνίας

Ο Δήμος Νεάπολης Συκεών και ο Δήμος Σιθωνίας συνεχίζουν τη διαδικασία σύστασης ενεργειακής κοινότητας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που σκοπό έχει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και όλα τα οφέλη που αυτή συνεπάγεται. Η μελέτη που έχει γίνει, προβλέπει ότι σε πλήρη ανάπτυξη του σχεδίου, οι δυο δήμοι θα καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες τους και επιπλέον θα υπάρχει και πλεόνασμα.

Δήμος Αλμυρού και Δήμος Φαρσάλων

Σχέδιο Καταστατικού Διαδημοτικής Ενεργειακής Κοινότητας μεταξύ των Δήμων Αλμυρού και Φαρσάλων σύμφωνα με τον Ν. 4513/2018 , έχουν ετοιμάσει οι όμοροι Δήμοι Αλμυρού και Φαρσάλων, σε συνέχεια τεχνικής Έκθεσης με την Ανάλυση των Ενεργειακών Αναγκών του Δήμου Αλμυρού και τις προϋποθέσεις δημιουργίας της Διαδημοτικής Ενεργειακής Κοινότητας.

Στόχος είναι, τόσο η εξοικονόμηση πόρων από τους Δήμους και τα ΝΠΔΔ μέσω κάλυψης μέρους των ηλεκτρικών αναγκών των υποδομών τους από την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών Πάρκων με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού, όσο και η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Το κεφάλαιο της Ενεργειακής Κοινότητας, θα ανέρχεται στα 50.000 € που αναλογεί κατά 50% στο Δήμο Αλμυρού και 50% στο Δήμο Φαρσάλων. Η αξία της συνεταιριστικής μερίδας ορίζεται στο ποσό των 100 € και ο συνέταιρος υποχρεούται να καταβάλλει την αξία της από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής στο συνεταιρισμό.

Επί του πρακτέου, κατά την λειτουργία της Ενεργειακής Κοινότητας, ο Δήμος Αλμυρού θα έχει ετήσια εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας ίση με 3.219.826 kWh, που αντιστοιχεί σε ετήσια εξοικονόμηση δαπάνης 1.095.231 €, ενώ η ΔΕΥΑΑΛ θα έχει ετήσια εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας ίση με 3.879.202 kWh, που αντιστοιχεί σε ετήσια εξοικονόμηση δαπάνης 1.304.448 € που σήμερα καταβάλλονται στη ΔΕΗ. Επίσης, η λειτουργία της Ενεργειακής Κοινότητας θα έχει την δυνατότητα να καλύψει την δαπάνη κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για 195 ευάλωτα νοικοκυριά του Δήμου Αλμυρού.

Σύνδεσμος για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων – ΟΤΑ21

Ο Σύνδεσμος για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων – ΣΒΑΠ ανέθεσε μελέτη αναφορικά με την σκοπιμότητα ίδρυσης Ενεργειακής Κοινότητας στην οποία θα συμμετέχουν τα 16 μέλη του Συνδέσμου. Όπως προέκυψε από τα οικονομοτεχνικά στοιχεία που παρουσίασαν οι εξωτερικοί σύμβουλοι του ΣΒΑΠ σε σχετική εκδήλωση που συνδιοργάνωσε ο Σύνδεσμος με τον Δήμο Πεντέλης, είναι απόλυτα εφικτή και συμφέρουσα η άμεση ανάληψη πρωτοβουλίας για την ίδρυση Ενεργειακής Κοινότητας.

Συγκεκριμένα, τόσο το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο όσο και η οικονομική απόδοση της επένδυσης για ένα στόχο κάλυψης των αναγκών των 16 Δήμων μελών (ευάλωτα νοικοκυριά και ενεργειακές ανάγκες των Δήμων) μέσω του λεγόμενου εικονικού συμψηφισμού (net metering) σε ποσοστό 5% – 10% καθιστούν απόλυτα εφικτή και συμφέρουσα την ανάληψη σχετικής πρωτοβουλίας για την ίδρυση Ενεργειακής Κοινότητας.

Οδικός χάρτης για την ΕΚ των 16 Δήμων

Στα θετικά στοιχεία που παρουσιάσθηκαν από τους μελετητές ήταν η αναφορά για πρόβλεψη χρηματοδότησης με το ποσό των 100 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τις Ενεργειακές Κοινότητες των ΟΤΑ καθώς και η δυνατότητα δημιουργίας των σχετικών φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων σε έκταση εκτός Αττικής (πχ Πελοπόννησο) ειδικά για τους Δήμους της Περιφέρειας Αττικής. Εκτός από το θεσμικό πλαίσιο παρουσιάσθηκε και ένας πλήρης οδικός χάρτης για την δημιουργία Ενεργειακής Κοινότητας καθώς και τα υφιστάμενα χρηματοδοτικά Προγράμματα.

Στο πλαίσιο της μελέτης εντοπίσθηκαν και σημεία που θα μπορούσαν να καταστήσουν πιο εύκολη και πιο αποδοτική την δημιουργία των ΕΚ από τους Δήμους και προς τούτο συντάχθηκαν προτάσεις προς τους αρμόδιους φορείς που θα υποβάλει άμεσα ο Σύνδεσμος.

Ποιοι είναι οι Δήμοι του ΣΒΑΠ

Ο Σ.Β.Α.Π. είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Διέπεται από τις διατάξεις του Ν. 3463/2006, άρθρο 245. Διαθέτει Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας ΙSO : 9001 : 2008 και Διαχειριστικής Επάρκειας ISO : 1429 : 2008, Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας και Περιβάλλοντος ISO 14001 : 2004. Είναι πρωτοπόρος σε προγράμματα βιώσιμης ανάπτυξης και μέλη του είναι οι παρακάτω Δήμοι: Αγίας Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Γαλατσίου, Ηρακλείου, Κηφισιάς – Εκάλης – Νέας Ερυθραίας, Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μαρκοπούλου, Μεταμόρφωσης, Νέας Ιωνίας, Παιανίας, Παλλήνης – Γέρακα, Παπάγου – Χολαργού, Πεντέλης Χαλανδρίου, Ψυχικού – Νέου Ψυχικού – Φιλοθέης. Διοικείται από 31μελές Διοικητικό Συμβούλιο που απαρτίζεται από αιρετούς εκπροσώπους των Δήμων – Μελών και 5μελή Εκτελεστική Επιτροπή των οποίων προϊσταται ο Πρόεδρος, Γιώργος Κουράσης.

Ενεργειακή Κοινότητα Δυτικής Μακεδονίας και Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης προχώρησαν η «Ενεργειακή Κοινότητα Δυτικής Μακεδονίας» και το Πανεπιστημιακό Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας (Πα.Κ.Ε.Κ) “ΤΗΜΜΕΝΟΣ” του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Μέλη της Ενεργειακής Κοινότητας, είναι οι 13 δήμοι της Περιφέρειας, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το Περιφερειακό Ταμείο και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Βασικό αντικείμενο της σύμβασης είναι η διερεύνηση και ο ακριβής προσδιορισμός της ενεργειακής κατανάλωσης των μελών της Κοινότητας, με σκοπό τον συμψηφισμό της με ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές.

Δήμος Ηλιούπολης

Ο Δήμος Ηλιούπολης, με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού του συμβουλίου έχει επίσης αποφασίσει να προχωρήσει σε συγκρότηση Ενεργειακής Κοινότητας. Στην Ενεργειακή Κοινότητα θα συμμετέχουν τα τέσσερα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου του Δήμου, δηλαδή ο Δήμος, ο ΠΑΟΔΗΛ (Πολιτιστικός και Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου), οι δύο σχολικές επιτροπές, ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης και δύο σωματεία γονέων με παιδιά με αναπηρία, τα οποία στεγάζονται σε σχολεία της πόλης.

Ο σχεδιασμός είναι να χρησιμοποιηθούν τα πολυκλαδικά σχολεία της Ηλιούπολης, που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο συγκρότημα σχολείων στη χώρα μετά τα σχολεία της Γκράβας. Πρόκειται για ένα κτίριο με τεράστιες ταράτσες και χώρους όπου μπορούν τοποθετηθούν φωτοβολταϊκών. Η παραγόμενη ενέργεια θα διατεθεί και για τις δημοτικές υποδομές, αλλά θα χρησιμοποιηθεί για να καλύψει όλα τα ευάλωτα νοικοκυριά της πόλης.

του Ηλία Βέλλιου, Συμβούλου Επικοινωνίας της A Energy