Πως «ευνοήθηκε» τo μεγαλύτερο ελληνικό έργο αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία από την ενεργειακή κρίση

You are currently viewing Πως «ευνοήθηκε» τo μεγαλύτερο ελληνικό έργο αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία από την ενεργειακή κρίση

Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία η πρόσφατη απόφαση της Kομισιόν να εγκρίνει επενδυτική επιχορήγηση, ύψους 250 εκατ. Ευρώ, για το μεγαλύτερο ελληνικό έργο αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία, συνολικού ύψους 500 εκ. ευρώ.

Για όσους παρακολουθούν από κοντά την εξέλιξη των έργων αποθήκευσης στην Ελλάδα, το συγκεκριμένο έργο, αν και αδειοδοτικά ώριμο από καιρό, παρέμενε στις καλένδες καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν έπρεπε να αποφανθούν, αν η ενίσχυσή του εμπίπτει στην κατηγορία των μη επιτρεπτών κρατικών ενισχύσεων.

Όταν η ενεργειακή κρίση ευνόησε το έργο αντλησιοταμίευσης

Τελικά, η ενεργειακή κρίση έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της θετικής απόφασης για το έργο, καθώς οι μεγάλοι αποθηκευτικοί σταθμοί αποτελούν πλέον άμεση προτεραιότητα της ΕΕ στη μάχη ανάπτυξης των ΑΠΕ και απεξάρτησης από το φυσικό αέριο. Επιπλέον, το έργο, πέρα από τα εμφανή πλεονεκτήματα που διαθέτει στην πορεία για την ενεργειακή μετάβαση, είχε ακολουθήσει εξαρχής ένα «κλασσικό» ευρωπαϊκό τρόπο, προκειμένου να εξασφαλίσει τη χρηματοδότησή του: Οι μελέτες του, όπως αναφέρθηκε σε παρουσίαση του έργου σε φόρουμ της Α-Energy είχαν χρηματοδοτηθεί από το «πακέτο Γιούνκερ», επιπλέον δε είχε ενταχθεί στον κατάλογο των ευρωπαϊκών έργων κοινού ενδιαφέροντος (PCI).

Οι … «επίμονοι κηπουροί»

Ως…«επίμονος κηπουρός», η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και οι επικεφαλής της, Γιώργος Περιστέρης και Μανώλης Μαραγκουδάκης, το πίστεψαν και ξεκίνησαν να το προωθούν πριν από δέκα σχεδόν χρόνια, από κοινού με τον υβριδικό σταθμό στο Αμάρι, εκτιμώντας ότι αργά ή γρήγορα θα έρθει η ώρα που τα συγκεκριμένα έργα θα υλοποιηθούν, γιατί απλώς γιατί θα είναι τελείως απαραίτητα. Όπερ και εγένετο.

Κρίσιμο για την ενεργειακή μετάβαση

Από τη δική του πλευρά, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας , το χαρακτηρίζει κρίσιμο για την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ και την απανθρακοποίηση της ελληνικής οικονομίας. «Θα συμβάλλει στην επάρκεια ισχύος και την ασφάλεια εφοδιασμού του ηλεκτρικού συστήματος, ενώ θα αποτελέσει, επίσης, πυλώνα περιφερειακής ανάπτυξης».

Επενδυτική επιχορήγηση και ετήσια στήριξη

Με υψηλό βαθμό αδειοδοτικής ωριμότητας, το έργο, θα λάβει επενδυτική επιχορήγηση ύψους 250 εκατ. ευρώ που θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Επιπλέον θα λάβει και ετήσια στήριξη – χρηματοδοτούμενη από εισφορά που επιβάλλεται στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας για τη συμπλήρωση των εσόδων της αγοράς, προκειμένου να επιτευχθεί αποδεκτό ποσοστό απόδοσης της επένδυσης.

Το έργο, θα συνδέεται απευθείας με γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσης και θα περιλαμβάνει δυο ανεξάρτητους άνω ταμιευτήρες (Άγιο Γεώργιο και Πύργο) ενώ ως κάτω ταμιευτήρα θα χρησιμοποιεί την υπάρχουσα λίμνη Καστρακίου της ΔΕΗ. Θα έχει συνολική εγκατεστημένη ισχύ 680 MW (παραγωγή) και 730 MW (άντληση) και ετήσια παραγωγή ενέργειας 816 GWh, ενώ θα δημιουργήσει 1200 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο κατασκευής και άλλες 120 μόνιμες όταν περάσει σε λειτουργική φάση.

 ελληνικό έργο αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία

Η εξοικονόμηση

Τον Απρίλιο εξάλλου (του 2022) με απόφαση του ΥΠΕΝ επικαιροποιήθηκε η ΑΕΠΟ προς εναρμόνιση με τις τροποποιήσεις των αδειών παραγωγής που χορηγήθηκαν από τη ΡΑΕ και την αλλαγή του τρόπου διασύνδεσης κατόπιν σχετικής υπόδειξης του ΑΔΜΗΕ. Αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν σε ένα βαθμό τα συνοδά έργα διασύνδεσης και οδοποιίας και μειώνουν σημαντικά το εύρος κατάληψης. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η μετατόπιση του ΚΥΤ Αμφιλοχίας εντός του χώρου του σταθμού παραγωγής «Πύργου» και η αντίστοιχη μετατόπιση του δικτύου σύνδεσης με το υφιστάμενο ΚΥΤ Αχελώου.