Πριν τελειώσουν οι γιορτές θα ανακοινωθούν από το ΥΠΕΝ οι ζώνες με τις χαμηλότερες χρεώσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Οι ώρες 1 με 3 το μεσημέρι και 1 με 3 τα ξημερώματα, φαίνεται να είναι η επικρατέστερη επιλογή για τις φθηνότερες ώρες στην τιμή του ρεύματος που θα ισχύσουν το 2025: Από μέρα σε μέρα και πριν τελειώσουν οι γιορτές θα ανακοινωθούν από το ΥΠΕΝ οι ζώνες με τις χαμηλότερες χρεώσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που θα ισχύσουν απο την καινούργια χρονιά.
Επιθυμία του ΥΠΕN είναι να δοθεί η δυνατότητα σε όλες τις κατηγορίες κοινού να χρησιμοποιήσουν τις φθηνότερες ζώνες. Για το λόγο αυτό πρότεινε στον ΔΕΔΔΗΕ με βάση τις μέσες φθηνότερες τιμές που σημειώνονται μέσα στο 24ωρο να “μοιραστούν” αυτές, με τρόπο ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν και κατά την ημέρα και την νύχτα διαφορετικές κατηγορίες καταναλωτών. Ετσι, τις πρωϊνές και μεσημεριανές ώρες θα εξυπηρετηθεί κοινό που κυρίως βρίσκεται στο σπίτι, όπως συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, άτομα με τηλεργασία, φροντιστές ηλικιωμένων, παιδιών, σπιτιών κ.α. και το βράδυ, οι εργαζόμενοι και γενικότερα άτομα που δεν βρίσκονται στο σπίτι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σε κάθε περίπτωση τις απογευματινές και βραδινές ώρες (πριν τα μεσάνυχτα) τα τιμολόγια θα είναι πιο ακριβά σε σχέση με τα μεσημβρινά όπως άλλωστε συμβαίνει και σήμερα. Κι αυτό γιατί οι ώρες όπου προσφέρονται οι χαμηλότερες τιμές της αγοράς είναι το μεσημέρι,καθώς αποδίδουν πλήρως τα φωτοβολταϊκά, αλλά και οι ώρες μετά τα μεσάνυχτα καθώς επίσης οι τιμές πέφτουν λόγω χαμηλής ζήτησης.
Η ζωνική χρέωση θα επεκταθεί και τα Σαββατοκύριακα όπου λόγω επίσης χαμηλής ζήτησης στο ρεύμα η περίμετρος των φθηνότερων χρεώσεων μπορεί να είναι ίδια ή ακόμη και μεγαλύτερη από τις καθημερινές.
Το τέλος του “ενεργειακού τουρισμού”
Φθηνότερα πάντως ή ακριβότερα, οι καταναλωτές θα πρέπει το 2025 να είναι απόλυτα τυπικοί στους λογαριασμούς τους, καθώς επίκειται η τροποποίηση του άρθρου 42 του Κώδικα Προμήθειας που αφορά στην αλλαγή παρόχου από τους καταναλωτές. Η τροποποίηση έχει στόχο το τέλος του ενεργειακού τουρισμού και μετακίνηση σε άλλο προμηθευτή να μην χρησιμοποιείται σαν «παραθυράκι» από στρατηγικούς κακοπληρωτές, με σκοπό να μην εξοφλούν τους λογαριασμούς τους. Ειδικότερα με βάση σχετική εισήγηση της ΡΑΑΕΥ, η αλλαγή προμηθευτή θα επιτρέπεται εφεξής πλην δύο περιπτώσεων. Η πρώτη όταν έχει επιβληθεί από τον προμηθευτή εντολή απενεργοποίησης μετρητή φορτίου και η δεύτερη στην περίπτωση που υπάρχει εντολή επισήμανσης του πελάτη (flagging) ως υπερήμερου στο σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ από τρεις διαφορετικούς προμηθευτές για ανείσπρακτες οφειλές που συντελέστηκαν από την 1 Ιανουαρίου του 2020 και μετά.
Όπως αναφέρεται η αλλαγή προμηθευτή δεν απαλλάσσει από τον πελάτη την υποχρέωση για εξόφληση των οφειλών προς τον προηγούμενο προμηθευτή για τον οποίο οφείλει να προβεί σε τακτοποίηση λογαριασμών ρεύματος. Σημειώνεται, ότι οι ανεξόφλητες οφειλές καταναλωτών προς προμηθευτές ξεπερνούν συνολικά τα 2,4 δισ. ευρώ.