Αποθήκευση ενέργειας – νέα έργα ΑΠΕ, Επενδύοντας στην πράσινη ενέργεια (Ιούλιος 2019)

You are currently viewing Αποθήκευση ενέργειας – νέα έργα ΑΠΕ, Επενδύοντας στην πράσινη ενέργεια (Ιούλιος 2019)

Επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας: Το ξεκίνημα μιας ώριμης αγοράς.

Η αγορά «διψά» για επιχειρηματική δραστηριοποίηση στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας ανεξάρτητα από τις τεχνολογίες και το μέγεθος των επενδύσεων. Θεωρεί την αποθήκευση προνομιακό χώρο για επενδύσεις αλλά και απαραίτητη προϋπόθεση για την αξιοποίηση των περισσότερων ΑΠΕ. Ιδιαίτερα αυτών της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας με αυτόνομα συστήματα ΑΠΕ και ενσωμάτωση της παραγόμενης ενέργειας μεγάλης κλίμακας ηλεκτρικής ισχύος στο σταθερό ηλεκτρικό δίκτυο διανομής.

Περιμένει δε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να δώσει το συντομότερο δυνατό, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στις υπηρεσίες της Κομισιόν, το πρώτο σχέδιο κανονιστικού και ρυθμιστικού πλαισίου για την εγκατάσταση, λειτουργία και τιμολόγηση αποθηκευτικών σταθμών στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα ανωτέρω είναι το συνοπτικό συμπέρασμα των εργασιών του πρόσφατου επιστημονικού- επενδυτικού συνεδρίου: «ΕΠΕΝΔΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ: ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ – ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΑΠΕ που διοργανώθηκε με επιτυχία και συμμετοχή πλήθους ενδιαφερομένων στις 15 Ιουλίου στην Αθήνα.

Ο μεγάλος αριθμός (περίπου 180 άτομα κορυφαία -κυρίως- στελέχη του ενεργειακού χώρου) και το αδιάπτωτο ενδιαφέρον για τις πρωτότυπες ομιλίες και παρουσιάσεις που έγιναν από τους διακεκριμένους ομιλητές χαρακτήρισαν την εκδήλωση.

Ο οδικός χάρτης για την αποθήκευση ενέργειας

Σημειώνεται ότι το φόρουμ «άνοιξε» το σημαντικό αυτό θέμα σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία η ΡΑΕ ( με τη συνεργασία της οποίας πραγματοποιήθηκε το συνέδριο) επεξεργάζεται τα συμπεράσματα της σχετικής δημόσιας διαβούλευσης.

Από την δική του πλευρά το ΕΜΠ κατέθεσε πρωτότυπα στοιχεία της μελέτης του για την ανάπτυξη των ΑΠΕ τα επόμενα χρόνια και περιέγραψε τον «οδικό χάρτη» της αποθήκευσης ενέργειας. Όπως επίσης αναφέρθηκε η διαθεσιμότητα και ο αξιόπιστος τρόπος αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να συνδράμει στην χρήση ηλεκτρικών οχημάτων (Η/Ο), τουλάχιστον μέσα στις πόλεις, με εμφανή θετικά αποτελέσματα στο αστικό περιβάλλον.

Μπορεί να ικανοποιήσει και να προστατεύσει τους καταναλωτές σε περιπτώσεις black-out, καθώς και να μειώσει την καταναλισκόμενη ενέργεια στις ώρες αιχμής, όπου το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας είναι πιο υψηλό. Εξισορροπεί επίσης την ηλεκτρική ισχύ από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής, προκειμένου οι μονάδες να λειτουργούν αποδοτικά υπό σταθερό φορτίο, αποφεύγοντας δηλαδή τις αυξομειώσεις της παραγόμενης ισχύος.

Τέλος, αποθηκεύει την περίσσεια ενέργειας στα χρονικά διαστήματα με μικρότερη κατανάλωση, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των ωρών αιχμής, μειώνει το οριακό κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με μείωση των φορτίων αιχμής. Τέλος βελτιώνει την ποιότητα ηλεκτρικού ρεύματος με ελαχιστοποίηση των διακυμάνσεων έντασης και συχνότητας του ηλεκτρικού ρεύματος.

Τα σχετικά video της εκδήλωσης που προβλήθηκε και σε ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση (Live-streaming) είναι ανεβασμένα στο κανάλι της πρωτοβουλίας A-Energy, στο YouTube.

Το φόρουμ Α- Energy προετοιμάζει επίσης μια έκθεση συμπερασμάτων που θα δημοσιοποιηθεί και σε συνεργασία με τους επιστημονικούς φορείς του συνεδρίου θα προωθηθεί προς όλους όσους έλαβαν μέρος, προς τα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και γενικά προς το ευρύτερο κοινό που ενδιαφέρεται.

Ευχαριστούμε θερμά για μια ακόμα φορά τους φίλους και συνεργάτες του φόρουμ για το ενδιαφέρον και την ενεργό συμμετοχή τους.