Ξεπερνώντας την Πανδημία – Ενέργεια, Οικονομία, Επενδύσεις, Υγεία – Reset (Ιούλιος 2020)

You are currently viewing Ξεπερνώντας την Πανδημία – Ενέργεια, Οικονομία, Επενδύσεις, Υγεία – Reset  (Ιούλιος 2020)

Mε live-streaming και διάδραση από το ευρύτερο κοινό ολοκληρώθηκε το πρώτο φυσικό συνέδριο μετά το lockdown με θέμα Ενέργεια, Οικονομία, Επενδύσεις, Υγεία reset μετά την Πανδημία.

Αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες του φόρουμ Α- Εnergy,

Κατά τη διάρκεια του πρόσφατου συνεδρίου «ΞΕΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ: ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΥΓΕΙΑ: RESET», το οποίο διοργανώθηκε από την πρωτοβουλία Α- Εnergy Investment στις 8 Ιουλίου, με τη συνεργασία του ενημερωτικού site www.ecopress.gr, αρκετοί από τους διακεκριμένους ομιλητές, χαρακτήρισαν την σχετική πρωτοβουλία τολμηρή μεν, επιτυχημένη δε.

Τολμηρή, γιατί εν μέσω πανδημίας, ανέδειξε ξεκάθαρα τις αναπτυξιακές προτεραιότητες ενόψει της αξιοποίησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, εξήγησε γιατί αυτές έχουν στο επίκεντρο την πράσινη ανάπτυξη και κατέγραψε τα βήματα που πρέπει να γίνουν σε ζωτικούς τομείς σε μία περίοδο που δεν υπήρχε η πλήρης εικόνα.

Διπλά τολμηρή, γιατί οι φυσικές ενημερωτικές εκδηλώσεις, τη σημερινή εποχή απλώς δεν … διεξάγονται: Όσα απαγορευτικά κι αν έχουν τα καθίσματα σε ένα αμφιθέατρο, όσα αντισηπτικά ή μάσκες κι αν στοιβάζονται ως συνοδευτικά του… προγράμματος στη γραμματεία, η γοητεία της αθρόας και «ζωντανής» συμμετοχής, επισκιάζεται από τις γνωστές φοβίες που συνοδεύουν πλέον όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες.

Επιτυχημένη, γιατί, παρά τα όποια «ρίσκα», κατέγραψε με ακρίβεια και αξιοποίηση πρωτότυπων στοιχείων, τις νέες τάσεις σε ενέργεια, παραγωγή και «επιχειρείν», τη σημασία των «πράσινων» επενδύσεων για την απασχόληση αλλά και για την περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη, την άμεση σύνδεση του παράγοντα υγεία με τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, αλλά και τα οικονομικά μέσα, πρωτίστως το ΕΣΠΑ που στηρίζουν την πραγματική οικονομία στην πρωτοφανή συγκυρία που δημιούργησε η πανδημία. Ήταν όμως και διαδραστική. Την παρακολούθησαν ζωντανά με live –streaming από το σπίτι ή την εργασία τους πάνω από 1500 άτομα, από δύο μάλιστα «ιντερνετικές πύλες»: Το ενημερωτικό site www.ecopress. gr και το επίσης ενημερωτικό-ενεργειακό site www.energypress.gr.

Στους θεατές-ακροατές που δεν ήταν στο χώρο, προσφέρθηκε επίσης η δυνατότητα να παρέμβουν με σχόλια και ερωτήσεις καθ’όλη τη διάρκεια της διεξαγωγής, μέσω του link της διαδικτυακής μετάδοσης https://youtu.be/EaPTpFxPaSY.

Ενέργεια και οικονομία, επενδύσεις και υγεία την εποχή του κορωνοϊού

Το τελικό μήνυμα; Πραγματική οικονομία, απασχόληση και κοινωνία περνούν οριστικά και αμετάκλητα στον αστερισμό της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Μία στροφή που δεν είναι μόνον αναγκαία αλλά και αναγκαστική λόγω της εντατικής της χρηματοδότησης από την Ευρώπη και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Όσο για την πανδημία, η ταχύτερη δυνατή προσαρμογή και θεσμοθέτηση των εργασιακών και κοινωνικών μεταβολών που ήδη αυτή επέφερε, θα απαλύνει τις επιπτώσεις για το άγνωστο ακόμα διάστημα που θα διαρκέσει. Σε κάθε περίπτωση η προστασία της υγείας αναδεικνύεται σε καθοριστικό παράγοντα για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Mια πρωτοβουλία για την ανάπτυξη και το περιβάλλον

Το φόρουμ ήταν το πρώτο που πραγματοποιήθηκε την επόμενη μέρα της επιχειρηματικής επανεκκίνησης με διοργανωτή το επιχειρηματικό φόρουμ Α-Energy Investments Initiative, τη συνεργασία του ενημερωτικού site www.ecopress.gr, τη συμβολή σημαντικών δημόσιων και επιχειρηματικών φορέων και την ευγενική υποστήριξη της CosmoONE (θυγατρική Ομίλου ΟΤΕ), της OTEAcademy και της Globiled.

Οι εργασίες προβλήθηκαν παράλληλα ζωντανά από το www.energypress.gr και το site www.ecopress.gr, και υπήρξε επίσης εκτεταμένη δημοσιογραφική κάλυψη από την ΕΡΤ, το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Δελτίο Ειδήσεων και δεκάδες έγκριτα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα.

Σήμερα μπορείτε να παρακολουθήσετε τις ομιλίες του συνεδρίου, όπως και άλλων συνεδρίων και ημερίδων της A-Energy Investment Initiative από το κανάλι της στο YouTube.

Η εκδήλωση, άνοιξε με χαιρετισμό του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη ο οποίος αναφέρθηκε στην μεγάλη ευκαιρία αλλά και πρόκληση σε όρους ταχύτητας διαδικασιών των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης , του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Νίκου Παπαθανάση , του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σωκράτη Φάμελλου, του μέλους της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και βουλευτή κ. Θ. Ρουσόπουλου, ενώ σημαντική και πρωτότυπη ενημέρωση προέκυψε από τις τοποθετήσεις και παρουσιάσεις του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Δημήτρη Σκάλκου, του κ. Νίκου Σταθόπουλου , Γενικού Γραμματέα Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, του κ. Γιώργου Καραγιάννη , Γενικού Γραμματέα Υποδομών, του κ. Γιώργου Πατούλη , Περιφερειάρχη Αττικής, Αντιπροέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας -ΕΝΠΕ, του κ. Γιάννη Μανιάτη , Aναπληρωτή Καθηγητή Παν/oυ Πειραιά, πρώην Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του κ. Πάρι Μπίλλια , Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων, Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του κ. Γιώργου Παπαναστασίου, Δημάρχου Αγρινίου, Προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας – ΚΕΔΕ.

Από την πλευρά του επενδυτή, τοποθετήθηκε ο Δρ.Tareq Al Jizawi, Πρόεδρος του ομίλου Globiled, ενώ επίκαιρες παρουσιάσεις έκαναν ο Δρ. Διονύσης Παπαχρήστου, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕMΠ, Διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων ΡΑΕ , κ. Θανάσης Πετμεζάς, Διευθύνων Σύμβουλος cosmoONE, ο κ. Βασίλης Κορκίδης, Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά – ΕΒΕΠ, ο κ. Γιώργος Ιωάννου, Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΕΧΕ), ο κ. Σάββας Λουϊζίδης, Υπεύθυνος Ενέργειας, LDK Consultants, ο κ. Κώστας Θέος, Γενικός Διευθυντής της «Ελληνικής Παραγωγής Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη», o κ. Γιάννης Καπλανέλης, Γενικός Διευθυντής HEPA Greece (Εθνικός Οργανισμός Εμπορίου Ουγγαρίας), ο κ. Κυριάκος Κοφινάς, Γενικός Διευθυντής Ηλεκτροκίνησης Ομίλου ΔΕΗ ΑΕ, o κ. Δημήτρης Κονταξής, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος –ΣΕΕΠΕ, ο Δρ. Πάρις Γραβουνιώτης, Αντιπρόεδρος ΠΑΣΕΒΙΠΕ ( Πανελληνίου Συνδέσμου Εγκατεστημένων σε Βιομηχανικές Περιοχές ), o κ. Άρης Παπαδόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος «ΖΕΒ ΑΕΕΥ» o κ. Βλάσης Οικονόμου, αναλυτής, Institute for European Energy and Climate Policy (IEECP).

Το φόρουμ έκλεισε με το επίκαιρο θέμα της υγείας, ασφάλειας και τεχνολογίας με τοποθετήσεις από την κα Ρένα Μπαρδάνη, Πρόεδρο Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφάλειας Εργασίας -ΕΛΙΝΥΑΕ, τον κ. Γιώργο Λαμπρινό, Διευθύνοντα Σύμβουλο Ομίλου GEP, την κα Χριστίνα Παπανικολάου, πρώην Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας & Πρόεδρος ΔΣ ΕΦΕΤ και τον κ. Γιάννη Αργυράκο , Director OTEAcademy. Υπήρξαν επίσης παρεμβάσεις από τον κ. Γιώργο Κουμή, σύμβουλο επιχειρήσεων, τον καθηγητή του ΕΜΠ κ. Κλαδά , τον κ. Σπύρο Ρόδη, διευθύνοντα σύμβουλο της SLS. Συγκεντρώθηκαν ερωτήσεις (απαντώνται στα συμπεράσματα), ενώ στα πρακτικά του συνεδρίου κατατέθηκαν οι ιδιαίτερα επίκαιρες παρουσιάσεις του κ. Σωτήρη Καπέλλου, Προέδρου ΣΕΦ- Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών, του κ. Στέλιου Λουμάκη , Προέδρου Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά–ΣΠΕΦ όπως επίσης και χαιρετισμός της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας- ΕΛΕΤΑΕΝ.

Το φόρουμ συνέβαλε με πρωτότυπη και απόλυτα χρηστική ενημέρωση σε επίκαιρα ερωτήματα που αφορούν τις άμεσες προοπτικές της επιχειρηματικότητας και επενδύσεων μετά το “lock down”. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην περιφερειακή/τοπική ανάπτυξη, στις «πράσινες» επενδύσεις και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στο περιβάλλον, στις νέες τάσεις που έχουν διαμορφωθεί στην επιχειρηματικότητα, στα οικονομικά μέσα με ζωτική σημασία για την σταθερή ανάκαμψη όπως επίσης στην υγεία και ασφάλεια της εργασίας ως βασική προϋπόθεση βιωσιμότητας.

Το Ταμείο Ανάκαμψης, το υπό σχεδιασμό νέο μοντέλο ανάπτυξης, η πορεία του τρέχοντος ΕΣΠΑ και η προοπτική του επόμενου, τα νέα έργα υποδομής και διαχείρισης απορριμμάτων, το πρόγραμμα έργων “Αντώνης Τρίτσης”, οι προϋποθέσεις για την επιτάχυνση των δραστηριοτήτων στην «Πράσινη» Ενέργεια (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας / Εξοικονόμηση /Ενεργειακή Αποδοτικότητα/ Ηλεκτροκίνηση), όπως επίσης οι σημαντικές ανακατατάξεις στις εργασιακές και καταναλωτικές συνήθειες ως αποτέλεσμα της «εσώκλειστης» Οικονομίας (Shut-down economy) απασχόλησαν τους διακεκριμένους προσκεκλημένους των θεματικών ενοτήτων.

Ένα επίσης πρακτικό θέμα το οποίο αναδείχθηκε ήταν τα μέσα ασφάλειας και πρωτόκολλα υγιεινής που θα πρέπει εφεξής να τηρούν οι επιχειρήσεις , οι ραγδαίες τεχνολογικές αλλαγές, η ανάγκη νέου θεσμικού πλαισίου για την τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα και τέλος οι αναδυόμενες ευκαιρίες στο πλαίσιο αρμονικής συνύπαρξης του επιχειρείν… με τον κορωνοϊό.

Τέλος στο πλαίσιο των εργασιών της εκδήλωσης ξεχωριστή νότα έδωσε η προβολή των νέων έργων της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στον τομέα των ΑΠΕ για την προοπτική μάλιστα της οποίας, έκανε ειδική αναφορά ο Υπουργός Περιβάλλοντος, στη συνέντευξη που παραχώρησε.

Δείτε εδώ για :

Ομιλίες
Δημοσιότητα
Α-Εnergy Report
Links για τα video της εκδήλωσης
Link για την προβολή έργων της ΔΕΗ Ανανεώσιμες