Το Growth Award για την ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Resource Recovery και η αλματώδης ανάπτυξη του ανεξάρτητου παίκτη στον περιβαλλοντικό τομέα

You are currently viewing Το Growth Award για την ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Resource Recovery και η αλματώδης ανάπτυξη του ανεξάρτητου παίκτη στον περιβαλλοντικό τομέα
Ο Αλέξανδρος Γεωργόπουλος παρέλαβε το βραβείο Growth Αward στο πλαίσιο του ετήσιου θεσμού επιχειρηματικών βραβείων που έχουν καθιερώσει η Eurobank και η Grant Thornton.

Η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ είναι από τις ελάχιστες μεγάλες εταιρείες, οι βασικοί μέτοχοι της οποίας, έχουν ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο και σχεδιάζουν ένα αυτόνομο μέλλον στον περιβαλλοντικό τομέα

Το Growth Award που απέσπασε τις προάλλες η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε. Resource Recovery, στο πλαίσιο του καθιερωμένου θεσμού επιχειρηματικών βραβεύσεων από την Eurobank και την Grant Thornton, είναι προφανώς μια εμφανής αναγνώριση της αλματώδους ανάπτυξης και επιτυχίας της καινοτόμου επιχείρησης που δραστηριοποιείται εδώ και 25 χρόνια στον περιβαλλοντικό τομέα.

Αν και λιγότερο εμφανής, για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στο χώρο, είναι και μια αναγνώριση της κατάκτησης από τους δημιουργούς της ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ της ανεξαρτησίας της. Τι εννοούμε: Ότι η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ είναι πλέον από τις ελάχιστες μεγάλες εταιρείες, οι βασικοί μέτοχοι της οποίας, έχουν ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο και σχεδιάζουν πλέον ένα αυτόνομο μέλλον ως ανεξάρτητος παίκτης στον περιβαλλοντικό τομέα.

Λιγότερο από ένα χρόνο πριν, την άνοιξη του 2024, ο ιδρυτής της Μεσόγειος Α.Ε. κ. Διονύσης Γεωργόπουλος, εξαγόρασε το 50% της συμμετοχής στην εταιρεία που διατηρούσαν επί 14 χρόνια οι εφοπλιστές Θανάσης και Πάνος Λασκαρίδης μέσω της κυπριακής εταιρείας Sinda, έναντι τιμήματος 19,8 εκ. ευρώ. Αμφότερες οι πλευρές είχαν δηλώσει ικανοποιημένες, καθώς η πλευρά των εφοπλιστών θεώρησε πλήρως ανταποδοτική οικονομικά την επένδυση, ενώ η πλευρά Γεωργόπουλου απέκτησε εκ νέου τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας που ιδρύθηκε το 2000.

Σημαντική λεπτομέρεια: Το ουκ ευκαταφρόνητο τίμημα για την εξαγορά των μετοχών των εφοπλιστών Λασκαρίδη των 19,8 εκ. ευρώ καταβλήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες μέσω δανειοδότησης από μεγάλη τράπεζα. Και μια ακόμα λεπτομέρεια: Πριν από την οικογένεια Λασκαρίδη, μέτοχος της Sinda και κατ΄επέκταση στην Μεσόγειος, ήταν η Eurobank, η οποία πούλησε στη συνέχεια τη συμμετοχή της στους δύο εφοπλιστές.

O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΕ, Διονύσης Γεωργόπουλος

Ανακτώντας τον πλήρη έλεγχο

Η ουσία: Η Μεσόγειος, ελέγχεται σήμερα από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και Ιδρυτή της Διονύση Γεωργόπουλο, ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του Αγγελική Κάτσιου κατέχουν το 28,5%, την κα Ελεωνόρα Αλέγρα (κόρη του εκλιπόντος συνιδρυτή της εταιρείας, Γιώργου Αλέγρα), η οποία κατέχει το 21,5%. Το υπόλοιπο 50% είναι ίδιες μετοχές της εταιρείας.

Ποια θα είναι η επόμενη μέρα;

Αν ρίξει κανείς μια ματιά στις ανάγκες για νέες επενδύσεις στους τομείς της όπου δραστηριοποιείται η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, δηλαδή νερό, διαχείριση αποβλήτων, διαχείριση φυσικών πόρων και κυκλική οικονομία συνολικότερα, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η επόμενη μέρα βρίθει ευκαιριών.

Σύμφωνα με τον ισολογισμό του 2022, η Μεσόγειος ΑΕ, είχε τζίρο της τάξης των 75,7 εκ ευρώ, ενώ ο συνολικός τζίρος για τον Όμιλο Μεσόγειο ήταν της τάξης των 87,3 εκ ευρώ, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 35% και του 45% αντίστοιχα. Πέρα από την τεχνογνωσία διαθέτει επομένως και τα κεφάλαια να διεκδικήσει έργα στους παρακάτω τομείς:

Ο τομέας διαχείρισης αποβλήτων

Στον τομέα διαχείρισης αποβλήτων όπου προωθούνται επείγοντα έργα συνολικού προϋπολογισμού που θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ. Μόλις πριν από μερικές ημέρες, η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ ενέκρινε την υλοποίηση δύο νέων μονάδων ολοκληρωμένης ανακύκλωσης και ανάκτησης αποβλήτων, όπως επίσης κι ενός ΧΥΤΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) στα νησιά της Κω και της Καλύμνου. Με βάση πρόσφατες δηλώσεις του γενικού Γραμματέα ΥΠΕΝ Μανώλη Γραφάκου, σχεδιάζονται επίσης νέες μονάδες σε Σαντορίνη, Ύδρα, Ρόδο και Νάξο, ενώ θα προκηρυχθούν διαγωνισμοί και για την ανάπτυξη νέων εγκαταστάσεων σε Λέσβο, Σάμο, Σύρο, Μύκονο, Χαλκίδα και Λαμία, πέραν εκείνων σε Κω και Κάλυμνο.

Παράλληλα, προχωρούν άλλοι έξι διαγωνισμοί που προβλέπεται να εισέλθουν στο στάδιο της υποβολής δεσμευτικών οικονομικών προσφορών. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν οι μονάδες της Αττικής, που βρίσκονται στο διαγωνιστικό στάδιο επί σειράν ετών. Τα έργα επικεντρώνονται στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων του Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας στο Σχιστό, ύψους 300 εκατ. ευρώ και σε εκείνη της Φυλής, ύψους 461,2 εκατ. ευρώ. Αμφότερα τα έργα βρίσκονται στο στάδιο του ανταγωνιστικού διαλόγου και υλοποιούνται μέσω ΣΔΙΤ.

Με βάση πρόσφατες δηλώσεις του γενικού Γραμματέα ΥΠΕΝ, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2025 προβλέπεται να υπογραφούν συμβάσεις για την κατασκευή επτά νέων μονάδων στο σύνολο της χώρας, να ξεκινήσει και η κατασκευή νέων μονάδων στη Ναύπακτο (19,4 εκατ. ευρώ), στη Λάρισα (54,6 εκατ. ευρώ), στην Καβάλα (43,6 εκατ. ευρώ), στην Κέρκυρα (33,9 εκατ. ευρώ) και στο Αγρίνιο (26,3 εκατ. ευρώ). Οι σχετικοί διαγωνισμοί βρίσκονται στο τελικό στάδιο της ανάδειξης οριστικού αναδόχου, ή υπογραφής των σχετικών συμβάσεων.

Μονάδες απορριμμάτων σχεδιάζονται επίσης σε Σαντορίνη, Υδρα, Ρόδο και Νάξο, ενώ θα προκηρυχθούν διαγωνισμοί και για την ανάπτυξη νέων εγκαταστάσεων σε Λέσβο, Σάμο, Σύρο, Μύκονο, Χαλκίδα και Λαμία, πέραν εκείνων σε Κω και Κάλυμνο.

Η Μεσόγειος συμμετέχει ήδη σε πέντε διαγωνισμούς ΣΔΙΤ για μονάδες διαχείρισης αποβλήτων συμπεριλαμβανομένων των ΣΔΙΤ της Αττικής (Φυλή, Σχιστός κ.ά.), ενώ στην Ηλεία, σε συνεργασία με την ΑVAX, λειτούργησε με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα μια μονάδα με ανακύκλωσης υλικών και ταυτόχρονα παραγωγής ενέργειας με δική της τεχνολογία. Η σύμβαση της μονάδας, δυναμικότητας 80.000 τόνων και προϋπολογισμού 29,2 εκ. ευρώ έχει διάρκεια 24 χρόνια.

Επιπλέον, έθεσε σε λειτουργία μονάδα διαχείρισης αποβλήτων στην Αλεξανδρούπολη, που επεξεργάζεται 90.000 τόνους αστικών απορριμμάτων ετησίως, προϋπολογισμού κατασκευής 23 εκατ. ευρώ, που κατασκευάστηκε ως δημόσιο έργο. Τις προάλλες, τέθηκε σε δοκιμαστική λειτουργία Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) που κατασκεύασε στην Κεφαλονιά

Ενώ τρέχουν οι εργασίες και για άλλα εργοστάσια ανάκτησης ανακύκλωσης σε Τρίκαλα, Καρδίτσα και Ζάκυνθο προκειμένου να μετατραπούν σε ΜΑΑΑ (Μονάδες Ανακύκλωσης και Ανάκτησης), ώστε να υποδέχονται υλικά του μπλε κάδου.

Προοπτικές στον τομέα διαχείρισης του νερου

Στον τομέα επεξεργασίας νερού, οι ευκαιρίες για την ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ είναι εξίσου σημαντικές, καθώς ο τομέας λόγω λειψυδρίας βρίσκεται στις κατεπείγουσες προτεραιότητες, όχι μόνον του ΥΠΕΝ, αλλά και της κυβέρνησης συνολικότερα. Καταρχάς, προγραμματίζονται σημαντικές επενδύσεις για τη μείωση των διαρροών νερού από τα δίκτυα ύδρευσης, ανακύκλωσης νερού αλλά και λυμάτων (οι τελευταίες με ΣΔΙΤ), όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων στο 5ο ΣΔΙΤ FORUM.

Επιπλέον, σύντομα θα βρουν στον αέρα διαγωνισμοί της ΡΑΑΕΥ για υβριδικές μονάδες στα νησιά που θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της λειψυδρίας με έργα πολλαπλού σκοπού (αφαλατώσεις σε συνδυασμό με μονάδες ΑΠΕ για μείωση του κόστους, αλλά και μονάδες αντλησιοταμίευσης).

Τα παραπάνω αποτελούν προνομιακό τομέα για την Μεσόγειο που έχει ιδιαίτερη παράδοση σε έργα σχεδιασμό και κατασκευής εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού.

Ο τομέας της καθαρής ενέργειας

Η εταιρεία ποντάρει επίσης στοχευμένα και στην ανάπτυξή της τον τομέα των ΑΠΕ, της ηλεκτροκίνησης, των συστημάτων οδοφωτισμού και του υδρογόνου μέσω δυο εταιρειών: Της UW-TECH, που δραστηριοποιείται σε εφαρμογές Smart City, στη διαχείριση δικτύων ύδρευσης, στις υπηρεσίες τηλεμετρίας και τα υδρόμετρα και της MES Ενεργειακή, η οποία αναπτύσσεται στον τομέα των ΑΠΕ, της ηλεκτροκίνησης, των συστημάτων οδοφωτισμού και του υδρογόνου.

Τα παραπάνω αντικείμενα έχει κυρίως αναλάβει να αναπτύξει η νέα γενιά της διοίκησης της Μεσόγειος και κυρίως ο τριαντάχρονος Αλέξανδρος Γεωργόπουλος, ο οποίος παρέλαβε τις προάλλες και το βραβείο Growth Αward στο πλαίσιο του ετήσιου θεσμού επιχειρηματικών βραβείων που έχουν καθιερώσει η Eurobank και η Grant Thornton.