ΡΑΕ, «φθηνή» αποθήκευση REPowerEU: Συνοπτικά Συμπεράσματα

You are currently viewing ΡΑΕ, «φθηνή» αποθήκευση REPowerEU: Συνοπτικά Συμπεράσματα

«Οδηγός» για το κόστος εξοπλισμού των ΑΠΕ, ο τρέχων διαγωνισμός της ΡΑΕΑναγκαία η «φθηνή» αποθήκευσηΤο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγγυάται το RePowerEU.

Οι παραπάνω τίτλοι αποτυπώνουν σε μεγάλο βαθμό τις τρέχουσες εξελίξεις στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Αποτελούν μέρος των συμπερασμάτων που προέκυψαν από το φόρουμ «Ημέρα Πράσινων Επενδύσεων», που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες στην Αθήνα με την συνεργασία σημαντικών φορέων και διοργανωτή τη πρωτοβουλία Α Energy.

Τα συμπεράσματα για την χρηματοδότηση των ΑΠΕ, λόγω της ειδικής τους σημασίας, παρατίθενται ξεχωριστά εδώ.

Διονύσης Παπαχρήστου, ΡΑΕ
Ο κ. Διονύσης Παπαχρήστου, Διευθυντής Τύπου και Επικοινωνίας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας

Διονύσης Παπαχρήστου, ΡΑΕ: Μεγάλη συμμετοχή στον νέου τύπου διαγωνισμό της ΡΑΕ – οδηγός για αποτύπωση ενεργειακής κρίσης και σύναψη ιδιωτικών ppp

Ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτηρίζει ο κ. Διονύσης Παπαχρήστου, Διευθυντής Τύπου και Επικοινωνίας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, τον νέο τύπου κοινό διαγωνισμό της ΡΑΕ για αιολικά και φωτοβολταϊκά που διεξάγεται με καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων την επόμενη Δευτέρα, 8 Αυγούστου. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ Παπαχρήστου μιλώντας τις προάλλες στο φόρουμ της A Energy, «Ημέρα πράσινων επενδύσεων», στον διαγωνισμό αναμένεται μεγάλη συμμετοχή, ενώ η αγορά περιμένει με αγωνία τα αποτελέσματα που θα αποτυπώσουν τα τρέχοντα ζητήματα της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης του κόστους του εξοπλισμού. Επιπλέον ο διαγωνισμός θα είναι οδηγός και για τη σύναψη ιδιωτικών ppp εφεξής. Σημειώνεται ότι η ηλεκτρονική δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί στις 5 Σεπτεμβρίου.

Η κρίση επιτάσσει τον ανασχεδιασμό της ενεργειακής μετάβασης – Koμβικός ο ρόλος της ΡΑΕ, έτοιμη να ανταποκριθεί

Ο κ. Παπαχρήστου αναφέρθηκε επίσης σε άμεση ανάγκη ανασχεδιασμού της ενεργειακής μετάβασης με πυλώνες την οικονομική ανάπτυξη, την ενεργειακή ασφάλεια, τη μείωση του ενεργειακού κόστους και την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής. Για να προσθέσει, ότι στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης, ο ρόλος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας είναι κομβικός και σε αυτόν είναι έτοιμη να ανταποκριθεί.

95GW τα ήδη αδειοδοτημένα έργα

Στο πλαίσιο εξάλλου της γεμάτης με αποκαλυπτικά στοιχεία για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ομιλίας του, ο κ. Παπαχρήστου αναφέρθηκε ανάμεσα σε άλλα: στον πληθωρισμό αιτήσεων αδειοδότησης, πρόβλημα που διογκώνεται συνεχώς λόγω της μεγάλης αναμονής για τους όρους σύνδεσης. Στα ήδη αδειοδοτημένα έργα της τάξης περίπου των 95GW για τα οποία διατύπωσε την εκτίμηση ότι ελάχιστα θα πραγματοποιηθούν τελικά. Στις άδειες για επενδύσεις στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας, οι οποίες πρέπει να επανυποβληθουν μέσα στους προσεχείς τρεις μήνες, επιβεβαιώνοντας ότι ούτε μια από αυτές δεν πρόκειται να ακυρωθεί, αλλά και στα σημαντικά οικονομικά οφέλη από τις επενδύσεις στις ΑΠΕ.

Σωκράτης Φάμελλος
Ο κ. Σωκράτης Φάμελλος, Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος ΣΥΡΙΖΑ

Σωκράτης Φάμελλος: Δεν πρέπει και η ΔΕΗ να διεκδικήσει φθηνή αποθήκευση ενέργειας;

Ρόλο της Πολιτείας στην αποθήκευση ενέργειας και άμεση επίλυση του χωροταξικού για τις ΑΠΕ ζήτησε ο Σ. Φάμελλος, Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος ΣΥΡΙΖΑ.

Ως κατεπείγουσα προτεραιότητα, χαρακτήρισε ο Σωκράτης Φάμελλος, Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος και Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ, το ρυθμιστικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας, στην ομιλία του στο φόρουμ «Ημέρα Πράσινων Επενδύσεων». Για να προσθέσει, ότι στον τομέα αυτό θα πρέπει να υπάρχει ρόλος της Πολιτείας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξει φθηνή ενέργεια για την αγορά. Διερωτήθηκε μάλιστα χαρακτηριστικά: «Δεν πρέπει και η ΔΕΗ να διεκδικήσει φθηνή αποθήκευση»;

Ο κ. Φάμελλος, επεσήμανε επίσης ότι και τα έργα της αντιλιοταμίευσης είναι πάρα πολύ σημαντικά και άσκησε κριτική στον τρόπο με τον οποίο έγινε η διαχείριση των περίπου 350 αδειών για επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας. Οι επενδύσεις αυτές, της τάξης των 16,3 γιγαβάτ, ακυρώθηκαν και πρέπει τώρα να υποβληθούν εκ νέου.

Γιατί να ακυρωθούν οι άδειες

«Δεν έπρεπε να φτάσουμε στο σημείο να ακυρωθούν άδειες», ανέφερε χαρακτηριστικά «και μάλιστα όταν η ΡΑΕ είχε γνωματεύσει ότι η λύση αυτή δεν ήταν η ενδεδειγμένη». Κατά την εκτίμηση πάντως του κ. Φάμελλου, όλα τα ζητήματα που αφορούν την αποθήκευση, έναν από τους τέσσερεις πυλώνες της πράσινης μετάβασης, πρέπει και μπορούν άμεσα να επιταχυνθούν.

Δίκτυα και χωροταξικό για αποφυγή συγκρούσεων με την τοπική κοινωνία

Τέσσερα άλλα σημεία στα οποία επέμεινε ο Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, είναι: Οι διαγωνισμοί για τις ΑΠΕ, που πρέπει να επιταχυνθούν καθώς παρουσίασαν το τελευταίο διάστημα ένα ανεξήγητο κενό. Ο διαθέσιμος ηλεκτρικός χώρος που είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα σήμερα .

«Ο επενδυτής», ανέφερε ο κ. Φάμελλος, έχει πρόβλημα που θα δώσει την ενέργεια, σε ποιο δίκτυο και σε ποιον καταναλωτή. Είναι σαν να κάνουμε σχεδιασμό πόλεων χωρίς πολεοδομικό σχέδιο και χωρίς δίκτυα… Επίσης πρέπει να λυθεί άμεσα το χωροταξικό. Θα χωροθετηθουν τα έργα της επόμενης 10ετίας και μετά θα γίνει ο Σχεδιασμός; Αυτό δημιουργεί ένα σοβαρότατο πεδίο συγκρούσεων με τις τοπικές κοινωνίες που δεν πρέπει να είναι απέναντι στην πράσινη ενέργεια. Θα μπορούσε επίσης να είχε ολοκληρωθεί όλο το πλαίσιο των μελετών των περιοχών ΝΑΤΟΥΡΑ 2000».

Δημήτρης Σκάλκος
Ο κ. Δημήτρης Σκάλκος, ΓΓ Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ

Δημήτρης Σκάλκος, ΓΓ Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ: Oι παρεμβάσεις του νέου ΕΣΠΑ για την ενέργεια

Εταιρίες Ενεργειακών Υπηρεσιών, υπεράκτια αιολικά, δίκτυα μεταφοράς και διανομής στο νέο ΕΣΠΑ

Η προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων για τις ESCOs (Eταιρείες Ενεργειακών Υπηρεσιών), η στήριξη των καταναλωτών για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων με ιδιωτική συμμετοχή, η μεγαλύτερη αξιοποίηση των ΑΠΕ και συγκεκριμένα των υπεράκτιων αιολικών και η αναβάθμιση, εκσυγχρονισμός και ψηφιοποίηση των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, είναι ανάμεσα στις σημαντικότερες παρεμβάσεις του νέου ΕΣΠΑ για την ενέργεια.

Εγκρίνονται τα νέα προγράμματα

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Δημήτρης Σκάλκος, Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ στο πλαίσιο του χαιρετισμού του στην ημερίδα «Ημέρα Πράσινων Επενδύσεων», αρχίζει η εποχή των πολλών έργων για το περιβάλλον και την ενέργεια, αφού μέσα στις δύο επόμενες βδομάδες αναμένεται η έγκριση των σχετικών προγραμμάτων για την επόμενη προγραμματική περίοδο.

Σε ότι αφορά τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ για το περιβάλλον, η πλειονότητα από αυτές, αποσκοπεί στην υιοθέτηση και προώθηση της κυκλικής οικονομίας στις επιχειρήσεις, στην διαχείριση των αποβλήτων και την επανάχρηση τους, την κάλυψη των υποδομών λυμάτων σε οικισμούς και την βιώσιμη διαχείριση υδατικών πόρων. Άλλωστε, η κυκλική οικονομία είναι ένας τομέας που βρίσκεται πολύ πίσω, ενώ υπάρχει μεγάλη υστέρηση και στην υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών για τη διαχείριση απορριμμάτων.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ επεσήμανε επίσης, ότι στόχος του υπουργείου είναι να μην υπάρξει το παραμικρό χρηματοδοτικό κενό ανάμεσα στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο που ολοκληρώνεται και το νέο ΕΣΠΑ. Για το πρόγραμμα ΕΠΑΝΕΚ έχει ήδη επιτευχθεί απορρόφηση της τάξης του 92% και το ζητούμενο είναι οι επιχειρήσεις να βρίσκουν συνέχεια ανοικτά χρηματοδοτικά προγράμματα αμέσου ενδιαφέροντος τους.

Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης
Ο κ. Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα

Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εγγυηθεί την βιωσιμότητα του RePowerEU

Το Ευρωκοινοβούλιο θα εγγυηθεί τη βιωσιμότητα του ReRower EU – Μεγάλα τα οφέλη για την Ελλάδα

Το ReRower EU είναι η απάντηση της EE στον γεωστρατηγικό εκβιασμό της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, επεσήμανε ανάμεσα σε άλλα ο κ. Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα στον χαιρετισμό του στο συνέδριο της A Energy. Εκβιασμό, που όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Τσουτσοπλίδης, απέκτησε περιεχόμενο από την δυσανάλογη εξάρτησή μας από τα Ρωσικά ορυκτά καύσιμα.
Το σχέδιο, αφορά στην ταχύρρυθμη προώθηση της πράσινης μετάβασης και την συνένωση των δυνάμεων μας για την επίτευξη ενός πιο ανθεκτικού ενεργειακού συστήματος.

Αξιόπιστη πρόταση για επιτάχυνση της πράσινης ανάπτυξης

Για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους, προβλέπονται δράσεις όπως εξοικονόμηση ενέργειας, διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού, καθαρές μορφές ενέργειας και έξυπνο σχεδιασμό μεταρρυθμίσεων. Το Ευρωπαϊκό Kοινοβούλιο ως νομοθέτης αντιμετωπίζει την πρόκληση θέτοντας στόχους στην ίδια κατεύθυνση με πριν, δηλαδή την πράσινη μετάβαση. H αξιοπιστία της πρότασης εδράζεται στο ότι η Ευρωπαϊκή αντίδραση σε αυτή την έκτακτη γεωστρατηγική πρόκληση δεν συνιστά αλλαγή πορείας αλλά επιτάχυνση για μια ανάπτυξη πράσινη ψηφιακή και δίκαιη.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγγυάται το RePowerEU

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι αποφασισμένο να εγγυηθεί το συμπεριληπτικό χαρακτήρα της πρωτοβουλίας με την βεβαιότητα ότι αυτό θα εξασφαλίσει και την βιωσιμότητα της πρωτοβουλίας ιδιαιτέρως σε μια περίοδο μεγάλης απειλής πολιτικής αστάθειας. Σε αυτό το πλαίσιο θα εξασφαλιστούν ασφαλέστερα μέσα και προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη εφαρμογή της.

Μια σπουδαία ευκαιρία για την Ελλάδα

Για την Ελλάδα το RePowerEU είναι μια σπουδαία ευκαιρία. Η αναπτυξιακή στρατηγική που προκρίθηκε για να ξαναχτίσουμε την οικονομία μας μετά την οικονομική και υγειονομική κρίση είναι πλήρη συμβατή με το ευρωπαϊκό αναπτυξιακό υπόδειγμα που σας είπα. Αυτό επιβεβαιώθηκε και με την πανηγυρική έγκριση του Ελληνικού σχεδίου για το Ταμείο Ανασυγκρότησης. Προσβλέπουμε και
εμείς λοιπόν σε ένα μέλλον πράσινο ψηφιακό και δίκαιο. Ως γραφείο του ελληνικού κοινοβουλίου στην Ελλάδα στηρίζουμε ένθερμα πρωτοβουλίες όπως η σημερινή για την προώθηση των πράσινων επενδύσεων, γιατί είναι κρίσιμο για την πατρίδα μας να κερδίσουμε ένα στοίχημα που θα είναι σημαντικό για το μέλλον μας.

Γιώργος Αρβανιτίδης μίλησε για τη «φθηνή» αποθήκευση
Ο κ. Γιώργος Αρβανιτίδης, Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και Τομεάρχης Ενέργειας & Περιβάλλοντος ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής

Γιώργος Αρβανιτίδης: Επιδότηση ελληνικής παραγωγής, χρηματοδότηση και για Ενεργειακές Κοινότητες

Την πρόταση να εξεταστεί η επιδότηση συστημάτων όπως οι ηλιακοί θερμοσίφωνες όπου υπάρχει σημαντική ελληνική παραγωγή, έκανε ο Γιώργος Αρβανιτίδης, Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και Αρμόδιος Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Αλλαγής στο πλαίσιο χαιρετισμού του στο φόρουμ. Παράλληλα έθεσε και το θέμα της περιβαλλοντικής διαχείρισης των συσκευών που θα αποσυρθούν στο πλαίσιο του προγράμματος επιδοτήσεων αντικατάστασης ψυγείων και κλιματιστικών.

Σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση των πράσινων επενδύσεων, ο κ. Αρβανιτίδης, επεσήμανε ότι κυρίως ο τραπεζικός τομέας θα πρέπει να έχει πιο ενεργή συμμετοχή και να διευκολύνει επιχειρηματικά project Ενεργειακών Κοινοτήτων, όπως επίσης και τα μικρά και μεσαία έργα παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ.

Ενίσχυση εγχώριας παραγωγής «πράσινων» υλικών

Αναφερόμενος στο RePowerEU,επεσήμανε ότι αυτό δεν θα πρέπει να έχει μόνο την πτυχή για την απεξάρτηση της Ευρώπης από το Ρωσικό Φυσικό Αέριο, αλλά και την ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής σε ευρωπαϊκά ενεργειακά συστήματα και πηγές ενέργειας. Για να προσθέσει, ότι τόσο η Ε.Ε. όσο και εμείς κυρίως στην Ελλάδα θα πρέπει να καταλάβουμε επιτέλους την ανάγκη ύπαρξης ευρωπαϊκής βιομηχανίας και παραγωγής «πράσινων» υλικών, «πράσινων» συσκευών και τεχνολογιών που αυτές θα μας οδηγήσουν στην «πράσινη μετάβαση».


Για να παρακολουθήσετε τα βίντεο όλων των ομιλιών από την «Ημέρα Πράσινων Επενδύσεων», επισκεφτείτε το aenergyinitiative – YouTube