Τιμήθηκε το ΚΑΠΕ για τη συμβολή του σε ΕΣΕΚ και βιομάζα – Στο επιστημονικό δυναμικό, αφιέρωσε τη διάκριση, ο Δημήτρης Καρδοματέας

You are currently viewing Τιμήθηκε το ΚΑΠΕ για τη συμβολή του σε ΕΣΕΚ και βιομάζα – Στο επιστημονικό δυναμικό, αφιέρωσε τη διάκριση, ο Δημήτρης Καρδοματέας

Για το 2024, τα ερευνητικά έργα βιομάζας του ΚΑΠΕ υπερέχουν και πάλι αριθμητικά με 12 συνολικά έργα

Στο επιστημονικό δυναμικό του ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας), αφιέρωσε ο κ. Δημήτρης Καρδοματέας, Προέδρος και Γενικός Διευθυντής του ΚΑΠΕ, την τιμητική διάκριση για το άγνωστο ερευνητικό έργο του Κέντρου και την διαχρονική συμβολή του στην ανάπτυξη έργων βιομάζας.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο των καθιερωμένων τιμητικών διακρίσεων του ετήσιου Επενδυτικού – Επιστημονικού Forum «Ενεργειακή Αξιοποίηση Αποβλήτων, Βιομάζα, Βιομεθάνιο» της A Εnergy, παρουσιάστηκε το εν πολλοίς άγνωστο έργο του ΚΑΠΕ στον τομέα ερευνητικών προγραμμάτων από το 1989 και μετά, ο ρόλος του στο νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), αλλά και η συμβολή του στην ανάπτυξη έργων βιομάζας.

Η τιμητική διάκριση εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής, απονεμήθηκε στον κ. Καρδοματέα από τον κ. Κωνσταντίνο Ψωμόπουλο, Τομεάρχη Κυκλικής Οικονομίας της ΕΕΔΣΑ (Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) και Καθηγητή Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Η δημοσιογράφος, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής, Άντα Σεϊμανίδη, αναφέρθηκε στην πολύ σημαντική τρέχουσα δουλειά που γίνεται από το ΚΑΠΕ, αναφορικά με την εκτίμηση κόστους/ωριμότητας/οφέλους κάθε τεχνολογίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ιδιαιτέρως της βιομάζας, που βρίσκεται στην άμεση επικαιρότητα λόγω του επικειμένου νέου θεσμικού πλαισίου για το βιομεθάνιο.

Εκτιμώντας την ωριμότητα και το κόστος της κάθε τεχνολογίας

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, το ΚΑΠΕ δεν χρειάζεται συστάσεις. Αυτό όμως που δεν γνωρίζει πολύς κόσμος, είναι η τρέχουσα συμβολή του στην οριστικοποίηση του νέου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), δηλαδή του οδικού χάρτη της χώρας για την ενεργειακή και κλιματική πολιτική μέχρι το 2030.

Η ενεργειακή μετάβαση και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), συνδέονται με την ανάπτυξη των απαραίτητων δικτύων και υποδομών, με την αποθήκευση ενέργειας, με την ωρίμανση των νέων τεχνολογιών και εν τέλει με έναν σημαντικό λογαριασμό! Ποιος είναι αυτός; Τον σταθμίζει προσεκτικά το ΚΑΠΕ, εκτιμώντας την ωριμότητα και το κόστος της κάθε τεχνολογίας. Είναι μια δύσκολη δουλειά, καθώς οι στόχοι της μετάβασης είναι δεδομένοι και από την άλλη, οι διαθέσιμοι πόροι σχετικά περιορισμένοι.

Ερευνητικά έργα που απαντούν σε αιτήματα της εποχής

Ο εντυπωσιακός όγκος ερευνητικών έργων που έχει διαχειριστεί το ΚΑΠΕ διαχρονικά, παραπέμπει σε μια εκτεταμένη και βαθιά τεχνογνωσία. Μέσα από την αξιοποίησή της, αναμένεται να απαντηθούν αιτήματα της εποχής που αφορούν ανάμεσα σε άλλα, το πώς και με ποιο θεσμικό πλαίσιο θα ανοίξει τελικά η αγορά του βιομεθανίου στην Ελλάδα.

Μια ματιά στα σχετικά στοιχεία:

Η Διεύθυνση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του Κέντρου, έχει συμμετάσχει από το 1989 σε 436 έργα, συνολικού προϋπολογισμού για το ΚΑΠΕ, άνω των 80 εκ €. Αυτά, χρηματοδοτήθηκαν από κοινοτικά, εθνικά, και διεθνή προγράμματα όπως VALOREN,ΠΕΝΕΔ, THERMIE A και Β, ΚΠΣ, ALTENER, ΕΣΠΑ, ENERGIE, 6FP, 7FP,INTERREG, MED, HORIZON 2020, LIFE,ACT, ΕΠΑνΕΚ, HORIZON EUROPE, ενώ έχει και πάνω από 750 Ιδιωτικά Συμφωνητικά.

Το Τμήμα Βιομάζας του ΚΑΠΕ έχει συμμετάσχει στην υλοποίηση και ολοκλήρωση 140 έργων, το Τμήμα Αιολικής Ενέργειας αριθμεί 76 έργα, το Τμήμα Γεωθερμικής Ενέργειας 98 έργα, το Τμήμα Θερμικών Ηλιακών Συστημάτων έχει συμμετάσχει στην ολοκλήρωση 72 έργων ενώ το Τμήμα Φωτοβαλταϊκών και Διεσπαρμένης Παραγωγής Ενέργειας αριθμεί 50 έργα.

Αριθμητική υπεροχή των έργων βιομάζας

Για το 2024, τα ερευνητικά έργα βιομάζας καταλαμβάνουν αριθμητικά και πάλι την μερίδα του λέοντος, με 12 έργα προϋπολογισμού 3,1 εκ. ευρώ, ακολουθούν δε τα φωτοβοταλταϊκά και οι λοιπές τεχνολογίες, συνολικά δηλαδή τα τρέχοντα έργα είναι 30, με προϋπολογισμό 7,1 εκ. ευρώ.
Προικισμένο από εξαιρετικούς επιστήμονες, το Κέντρο ολοκληρώνει αυτήν την περίοδο την εκτίμηση κόστους – ωριμότητας κάθε τεχνολογίας ΑΠΕ και η τιμητική του διάκριση αφορά στην διαχρονική συνεισφορά του στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και ιδιαιτέρως της βιομάζας.

Ο Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του ΚΑΠΕ κ. Δημήτρης Καρδοματέας είναι Χημικός Μηχανικός απόφοιτος Ε.Μ.Π., με μεταπτυχιακές σπουδές στην Προστασία Περιβάλλοντος και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Έχει άνω των 30 ετών τεχνική και διοικητική εμπειρία, στον βασικό σχεδιασμό ενεργειακών συστημάτων και στη συνέχεια στον τομέα του φυσικού αερίου ως Διευθυντής και Γενικός Διευθυντής στις εταιρείες ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ. Έχει διατελέσει επίσης Πρόεδρος της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (Μ.Ο.Δ. Α.Ε).

Τιμητικές Διακρίσεις (BINTEO)
Τα βίντεο όλων των ομιλιών-παρουσιάσεων του 2ου Φόρουμ “Ενεργειακή Αξιοποίηση Αποβλήτων, Βιομάζα, Βιομεθάνιο 2024”, είναι διαθέσιμα στο κανάλι της A Energy στο YouTube.