Γιατί “προσπέρασε” το ενεργειακό κόστος στη βιομηχανία ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ

You are currently viewing Γιατί “προσπέρασε” το ενεργειακό κόστος στη βιομηχανία ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ

Πώς σχολιάζουν οι βιομηχανικοί κύκλοι την απουσία αναφοράς και το ενεργειακό κόστος και στην παραγωγή συνολικότερα

“Προσπέρασε” βιαστικά το ενεργειακό κόστος στη βιομηχανία ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη ΔΕΘ. Στη μοναδική ερώτηση που έγινε γι΄αυτό το θέμα, ο πρωθυπουργός απάντησε σαφώς βεβιασμένα ότι «πρώτη προτεραιότητα αποτελούν τα νοικοκυριά, ότι υπάρχουν βέβαια κάποιες συζητήσεις με τη βιομηχανία και ότι ειδικά η μεγάλη βιομηχανία μπορεί να συνάψει διμερή συμβόλαια (PPA) για να επιτύχει καλύτερο κόστος». Βιομηχανικοί κύκλοι επισημαίνουν πάντως την απουσία αναφοράς και στην ελληνική παραγωγή συνολικότερα.

Ειδικότερα: Η απάντηση του πρωθυπουργού για ένα μείζον θέμα όπως το ενεργειακό κόστος που έχει αναστατώσει το τελευταίο διάστημα τόσο τις μεγάλες όσο και τις μικρότερες βιομηχανικές και μεταποιητικές μονάδες δεν κράτησε ούτε τρία λεπτά, σε μια συνέντευξη που διήρκεσε συνολικά δυόμισι ώρες… Σύμφωνα με βιομηχανικούς κύκλους, αυτό το “προσπέρασμα” υποδηλώνει ότι, στην παρούσα τουλάχιστον φάση, η κυβέρνηση δεν μπορεί (ή δεν προτίθεται) στην ουσία να υποστηρίξει την ελληνική βιομηχανία στο θέμα του ενεργειακού κόστους που είναι ανασταλτικός παράγοντας για την ανταγωνιστικότητα. Πέρα όμως από αυτό, αίσθηση στους παραγωγικούς κύκλους προκάλεσε και το γεγονός ότι συνολικότερα τα χθεσινά μέτρα δεν περιλάμβαναν ουδεμία σχεδόν αναφορά στην παραγωγή, στη βιομηχανία και στις πολλαπλές προκλήσεις που αυτή αντιμετωπίζει.

ΣΕΒ και ΕΒΙΚΕΝ για ενεργειακό κόστος

Ειδικά για το ενεργειακό κόστος υπενθυμίζεται ότι προ ελαχίστων ημερών έβγαλε σχετικό δελτίο τύπου ο ΣΕΒ, ενώ η ΕΒΙΚΕΝ (Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ελλάδας) προσέφυγε στις Γενικές Διευθύνσεις Ενέργειας (DG Energy) και Ανταγωνισμού (DG Comp) για τις τιμές του ρεύματος στη βιομηχανία με τον πρόεδρο της Ένωσης, κ. Αντώνη Κοντολέων να χαρακτηρίζει τα πράσινα PPA “ασπιρίνη”.

Κι αυτό γιατί τα πράσινα PPA, δηλαδή οι μακροχρόνιες συμβάσεις των βιομηχανιών με ΦΒ, προκειμένου να αντισταθμιστεί ο κίνδυνος από τις μεταβολές των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά, αποδεικνύεται στην παρούσα φάση και όσο δεν υπάρχει αποθήκευση “δώρο άδωρο”, καθώς με τη δύση του ηλίου τα ΦΒ δεν παράγουν και δημιουργείται χάσμα μεταξύ των τιμών τις ώρες με ηλιοφάνεια και τις ώρες χωρίς ηλιοφάνεια.

Η σχετική καταγγελία είναι σημαντική, γιατί έγινε απο κοινού με την αντίστοιχη Βιομηχανική Ένωση της Ρουμανίας (ACCER) και Βουλγαρίας (BFIEC) και αφορά τις πρακτικές χειραγώγησης και κερδοσκοπίας στις αγορές ρεύματος στα Βαλκάνια, με αποτέλεσμα να σημειώνονται τιμές, πολύ υψηλότερες από εκείνες της κεντρικής Ευρώπης πλήττοντας ανεπανόρθωτα την ανταγωνιστικότητα της εγχώριας βιομηχανίας.

Στα 650 ευρώ/MWh (!!!!) έφτασαν οι τιμές στις ώρες αιχμής

Το ποτήρι και η οργή των βιομηχανιών για την μη ορθή αντιμετώπιση του προβλήματος στη ρίζα του, “ξεχείλησε”, όταν απο τις αρχές Ιουλίου και μετά, οι βιομηχανίες της χώρας βρέθηκαν αντιμέτωπες με αστρονομικές τιμές στις ώρες 20.00-22.00, περίπου στα 700-800€/MWH, εντοπισμένες και στις τρεις χώρες των Βαλκανίων (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία).

Έκτοτε, οι τιμές ρεύματος στις ώρες αιχμής έχουν εκτοξευθεί σε καθημερινή βάση έως και 650 €/Mwh (!!!!) με τους αρμοδίους να διαβεβαιώνουν ότι το φαινόμενο είναι παροδικό και δεν απαιτείται η λήψη οποιωνδήποτε μέτρων, πλην της προστασίας των οικιακών καταναλωτών.

Στιγμιότυπο από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.
Στιγμιότυπο από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Πώς εξήγησε τις υψηλές τιμές ο κ. Μητσοτάκης

Την θέση αυτή επανέλαβε και ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ: Απαντώντας σε σχετική ερώτηση και επιχειρώντας να εξηγήσει το φαινόμενο των υψηλών πτήσεων των χονδρικών τιμών ρεύματος τους τελευταίους μήνες -και τις ακραίες τιμές τις βραδινές ώρες-, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «βασική στρέβλωση» στην αγορά ενέργειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, σε σχέση με τις τιμές που πληρώνει η Δυτική Ευρώπη για ηλεκτρική ενέργεια. Για το γεγονός της μη λειτουργίας του κοινού μοντέλου-στόχου (target model) τους τελευταίους μήνες, ανάφερε ότι θα στείλει επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν κ. Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν προκειμένου να απαντήθεί τι έγινε σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και Ουγγαρία και πώς γίνεται να υπάρχουν ώρες της ημέρας όπου η οριακή τιμή του συστήματος είναι 10 φορές ακριβότερη στα Βαλκάνια από ό,τι είναι στην Αυστρία ή στην Τσεχία. Ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν υπάρχουν άμεσες λύσεις στο πρόβλημα. Και τούτο διότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση ούτε συναίνεση στην Ευρώπη για την αλλαγή του target model, κάτι που φάνηκε και κατά την ενεργειακή κρίση.

Τελικά, για να μην πληρώσει ο Έλληνας καταναλωτής τις στρεβλώσεις του ευρωπαϊκού μοντέλου, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «βραχυπρόθεσμα αυτό που κάναμε και θα εξακολουθούμε να κάνουμε είναι να επιβάλουμε έκτακτους φόρους και έκτακτα τέλη σε αυτούς τους παραγωγούς που πραγματικά βγάζουν «ουρανοκατέβατα κέρδη». Θα πάρουμε λοιπόν αυτά τα κέρδη, θα τα γυρίσουμε στους καταναλωτές, έτσι ώστε να μπορούν να έχουν τιμές οι οποίες να είναι κάτω από τα 15 λεπτά την κιλοβατώρα, όσο καιρό κρατά αυτή η στρέβλωση. Δεσμεύθηκε δε να δώσει αγώνα για να διορθωθεί η στρέβλωση, ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο και το επόμενο καλοκαίρι.

Χωρίς καμία βέβαια αναφορά στα “ουρανοκατέβατα κέρδη” των παραγωγών και σε άλλες τεχνολογίες πέρα από το φυσικό αέριο και χωρίς αναφορά στην ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων και των μεγάλων επιχειρήσεων της βιομηχανίας που πλήττεται συνέχεια με τρέχουσα μέση τιμή στις χονδρεμπορικές αγορές 162,68 ευρώ/ΜWh και μέγιστη τιμή 511,68 ευρώ/MWh…

Σε ότι αφορά την δυσαρέσκεια των βιομηχανικών κυκλών για αυτήν την προσέγγιση φαίνεται να αυξάνεται περιλαμβάνοντας και άλλα βασικά θέματα πλην των επιδοτήσεων για την ενέργεια…