Ενεργειακή Αυτονομία: Πώς θα τη διεκδικήσουν οι Δήμοι;

You are currently viewing Ενεργειακή Αυτονομία: Πώς θα τη διεκδικήσουν οι Δήμοι;

Προτάσεις Δημάρχων για Ενεργειακές Κοινότητες και έργα ΕΞΕ συζητήθηκαν στην επίκαιρη ημερίδα της TÜV HELLAS

Η Ενεργειακή Αυτονομία και τα Έργα Εξοικονόμησης Ενέργειας στους Δήμους, κυριάρχησαν στην πολύ επίκαιρη ημερίδα που διοργάνωσε η TÜV HELLAS (TÜV NORD) για την ασφάλεια, ποιότητα και εξοικονόμηση ενέργειας στους Δήμους.

Στο ερώτημα πώς θα διεκδικήσουν οι Δήμοι την Ενεργειακή τους Αυτονομία, κατατέθηκαν στο πλαίσιο των επιμέρους πάνελ, σχετικές προτάσεις και διαπιστώσεις αναφορικά με πώς θα μειώσουν δραστικά την ενεργειακή τους κατανάλωση, αλλά και το ανθρακικό τους αποτύπωμα, όπως επίσης και βέλτιστες πρακτικές που έχουν εφαρμόσει με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Επιπλέον, κορυφαίοι ομιλητές από τον επιχειρηματικό στίβο, αλλά και την ακαδημαϊκή κοινότητα, ανέδειξαν ζητήματα που αφορούν την κείμενη νομοθεσία, τα σχετικά πρότυπα, τους τρόπους με τους οποίους οι δήμοι μειώνουν δραστικά την ενεργειακή τους κατανάλωση, αλλά και το ανθρακικό τους αποτύπωμα.

Στην ημερίδα απεύθυναν χαιρετισμό η κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, ο κ. Γεώργιος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής, ο κ. Κώστας Μπακογιάννης, Δήμαρχος Αθηναίων, ο κ. Παναγιώτης Ε. Νίκας, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, ο κ. Κωνσταντίνος Κούρταλης, Πρόεδρος Ε.ΣΥ.Δ., η κυρία Γεωργία Ρεμπούτσικα, Διευθύνουσα Σύμβουλος ΕΛΟΤ, ο κ. Στάθης Σταθόπουλος, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ, καθώς και ο κ. Ηλίας Αποστολόπουλος, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο κ. Σάββας Πελτέκης, Διευθύνων Σύμβουλος της TÜV HELLAS (TÜV NORD), αναφέρθηκε στις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ ο κ. Μιχάλης Χρηστάκης, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης ΓΓ Περιφερειών και Δήμων Ελλάδος και η κ. Γεωργία Βενιού, Διευθύντρια Παιδικών Χαρών & Αθλητικών Εγκαταστάσεων, ο κ. Σπύρος Τσιπίδης, Επιθεωρητής Έργων και Πάρκων Αναψυχής και ο κ. Δημήτρης Γουρνάκης, Διευθυντής Ανάπτυξης Ανελκυστήρων της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Κτιριακών και Έργων Υποδομής της TÜV HELLAS (TÜV NORD), εστίασαν σε θέματα που αφορούν στην εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας.

Σε αναζήτηση πόρων και προσωπικού

Το ίδιο θέμα αναλύθηκε διεξοδικά και σε σχετική συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, στην οποία συμμετείχαν οι κ.κ. Ηλίας Αποστολόπουλος, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού, Ανδρέας Ευθυμίου, Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου, Γιώργος Ιωακειμίδης, Δήμαρχος Αγίου Ιωάννη Ρέντη – Νίκαιας, Λάμπρος Mίχος, Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας και Αθανάσιος Παπαδόπουλος, Δήμαρχος Καλαβρύτων. Στην εν λόγω συζήτηση επισημάνθηκαν η έλλειψη προσωπικού, χρηματικών πόρων, και υλικοτεχνικών υποδομών.

Πρακτικές μείωσης ανθρακικού αποτυπώματος

Στη συνέχεια αναλύθηκαν βέλτιστες πρακτικές που αφορούν στην εξοικονόμηση της ενέργειας αλλά και τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, στο πλαίσιο σχετικών παρουσιάσεων που πραγματοποίησαν ο κ. Χάρης Δούκας, Καθηγητής Ενεργειακής Πολιτικής στη Σχολή των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ και ο Δρ. Παναγιώτης Αχλάδας, από τη Διεύθυνση Πιστοποίησης Συστημάτων της TÜV HELLAS (TÜV NORD).

Βέλτιστες πρακτικές και σχετικές δράσεις και το αποτύπωμά τους στις τοπικές κοινωνίες, στο δρόμο προς την ενεργειακή αυτονομία ήταν το θέμα του δεύτερου στρογγυλού τραπεζιού της ημερίδας. Στο στρογγυλό τραπέζι συμμετείχαν οι κ.κ. Βασίλειος Θώδας, Δήμαρχος Ζωγράφου, Πάνος Κεπαπτσόγλου, Δήμαρχος Άργους-Ορεστικού, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, Δήμαρχος Βάρης- Βούλας- Βουλιαγμένης, Ευάγγελος Μπουρνούς, Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου και Χρήστος Παππούς, Δήμαρχος Φυλής.

Ο κ. Σάββας Πελτέκης, Διευθύνων Σύμβουλος της TÜV HELLAS (TÜV NORD) δήλωσε: «Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στο δρόμο της πράσινης μετάβασης είναι καθοριστικός. Στο πλαίσιο της ημερίδας, είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών από όλη την Ελλάδα και να αναδείξουμε πραγματικά εντυπωσιακές πρωτοβουλίες. Ως TÜV HELLAS (TÜV NORD) δεσμευόμαστε ότι θα βρισκόμαστε στο πλευρό τις τοπικής αυτοδιοίκησης Α΄ και Β’ Βαθμού, συνδράμοντας με κάθε τρόπο ώστε να διευκολύνουμε αλλά και να επιταχύνουμε τη διαδικασία της πράσινης μετάβασης και της μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος και της εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας».

Λίγα λόγια για την TÜV HELLAS (TÜV NORD)

Η TÜV HELLAS (TÜV NORD) είναι Οργανισμός Επιθεώρησης, Πιστοποίησης και Εκπαίδευσης, μέλος του Γερμανικού Ομίλου TÜV NORD GROUP. Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται από το 1987, παρέχοντας ανεξάρτητες υπηρεσίες Επιθεώρησης και Πιστοποίησης (Third Party Inspection-Certification) σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, στους τομείς της Τεχνολογίας, της Ποιότητας, της Ασφάλειας, της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος.

Μέχρι σήμερα έχει πιστοποιήσει περισσότερα από 10.000 Συστήματα Ποιότητας και παρέχει πιστοποιητικά με διεθνή αναγνώριση που αποτελούν διαβατήριο εγκυρότητας στις διεθνείς αγορές. Στον τομέα των Επιθεωρήσεων συμμετέχει και καθορίζει αποφασιστικά το παρόν και μέλλον της Ποιότητας των Τεχνικών Έργων, έχοντας αναλάβει την επιθεώρηση και πιστοποίηση των μεγαλύτερων έργων υποδομής της χώρας μας.

Η TÜV HELLAS (TÜV NORD) διαθέτει γραφεία στη Θεσσαλονίκη, στο Ηράκλειο Κρήτης και στα Ιωάννινα, θυγατρικές εταιρείες στην Κύπρο και στην Αίγυπτο και παγκόσμια παρουσία μέσω της πιστοποίησης και επιθεώρησης έργων ανά την υφήλιο.