Ποια είναι η ΒΙΠΕ Ιωαννίνων και γιατί διεκδικεί την Αυτοδιαχείριση
Οι 150 επιχειρήσεις της ΒΙΠΕ Ιωαννίνων κήρυξαν χθες ανοικτό «πόλεμο» στην διαχειρίστρια ΕΤΒΑ – ΒΙΠΕ, στην οποία αποστέλλουν εξώδικη επιστολή κατηγορώντας την για μη τήρηση του κανονισμού λειτουργίας και αρνούμενες να καταβάλουν τα πρόσφατα «φουσκωμένα» κοινόχρηστα.
Σύμφωνα με μέλη του ΔΣ της ΒΙΠΕ, η κάθετη αυτή αντίδραση ήταν προδιαγεγραμμένη για δυο λόγους: Πρώτον, γιατί οι πρόσφατες αλλαγές στο νόμο 3982/11 για τον εκσυγχρονισμό λειτουργίας των βιομηχανικών πάρκων λειτουργούν ήδη, όπως και στην πράξη αποδεικνύεται, σε βάρος των εγκατεστημένων επιχειρήσεων, καθώς παρέχουν στην διαχείριστρια απόλυτη «ελευθερία κινήσεων», παρότι είναι μια ιδιωτική εταιρεία. Ο δεύτερος λόγος, εστιάζεται στην απόφαση της ΒΙΠΕ Ιωαννίνων να συνεχίσει να δικεδικεί μια μορφή αυτοδιαχείρισης προκειμένου να διαχειρίζεται με πιο ανταγωνιστικό τρόπο τα του οίκου της. Σε αυτό το πλαίσιο προτίθεται να διερευνήσει το ενδιαφέρον της διαχειρίστριας και την σχετική ανταπόδοση για να πουλήσει στην ΒΙΠΕ Ιωαννίνων τα κοινωφελή οικόπεδα και να της εκχωρήσει την διαχείριση.
Με ετήσιο τζίρο 1 δις ευρώ, θέλει να εκτινάξει την οικονομία της Ηπείρου
Ποια είναι όμως η ΒΙ.ΠΕ Ιωαννίνων που προχωρεί σε μια τόσο δυναμική κίνηση και γιατί; Πρόκειται, για μια από τις 26 οργανωμένες Βιομηχανικές Περιοχές που διαχειρίζεται η ΕΤΒΑ-ΒΙ.ΠΕ Α.Ε σε όλη την Ελλάδα και εφέτος συμπληρώνει πάνω από 48 χρόνια από την ίδρυση και οριοθέτηση της.
Βρίσκεται στην περιοχή Ροδοτόπι, βόρεια των Ιωαννίνων και καλύπτει έκταση 2000 στρεμμάτων περίπου, στην οποία δραστηριοποιούνται σήμερα περίπου 150 επιχειρήσεις καλύπτοντας το 85% των οικοπέδων.
Αντικείμενο των επιχειρήσεων της ΒΙ.ΠΕ είναι η παραγωγή, η μεταποίηση, το εμπόριο, τα logistics και η παροχή υπηρεσιών με συνολικό κύκλο εργασιών που πλησιάζει το 1δις ευρώ ετησίως.
Λόγω της δυναμικότητας και του μεγάλου τζίρου της, ο οποίος τα τελευταία δύο χρόνια προσεγγίζει σε ετήσια βάση το 1δις. ευρώ, παρά τις απώλειες από την δεκαετή κρίση και την πανδημία, κορυφαία στελέχη της Περιφέρειας Ηπείρου εκτιμούν ότι η ΒΙΠΕ θα συμβάλλει σημαντικά στην εκτίναξη της οικονομίας της Ηπείρου, που έχει έτσι και αλλιώς τις προϋποθέσεις αλματώδους και πολυδιάστατης ανάπτυξης σε όλους τους τομείς.
Επώνυμες βιομηχανίες και 2000 εργαζόμενοι
Στις εν λόγω επιχειρήσεις, απασχολούνται περίπου 2000 εργαζόμενοι. Η ΧΗΤΟΣ Α.Β.Ε.Ε. – ΖΑΓΟΡΙ, η ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ PACK Α.Β.Ε.Ε. Η ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ, η ΙΝΤΕΡΜΠΕΤΟΝ ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ Α.Ε., η ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΜΦΙΑΛΩΣΕΩΝ Α.Ε. ΒΙΚΟΣ, η CORALGAS AEBEY, η DIMSTEL STROM Α.Β.Ε.Ε. η VERILOG ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, η VENETO ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ AE είναι λίγες μόνον από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται ενδεικτικά στους παραπάνω κλάδους.
Πλην όμως, οι επιχειρήσεις, που τα τελευταία χρόνια αγωνίστηκαν σκληρά για να επιβιώσουν έχουν ανάγκη να κινούνται στη λογική WIN – WIN, όπως μας επεσήμανε σε παλαιότερη σχετική συζήτηση που είχαμε μαζί του για την προοπτική της αυτοδιαχείρισης, ο Λευτέρης Αραμπατζής, Πρόεδρος Σ.Ε.ΒΙ.Π.Ι.
Τεχνοκράτης και ο ίδιος, επιλέγει πάντα να τοποθετεί με απόλυτα τεχνοκρατικό τρόπο το όλο θέμα: «Οι επιχειρήσεις μας, θέλουν να βλέπουν μία ανταποδοτικότητα σε σχέση με τα χρήματα, που καλούνται να καταβάλουν ως κοινόχρηστα, ανεξάρτητα του ποιος είναι ο διαχειριστής. Είναι σήμερα η ΕΤΒΑ – ΒΙΠΕ, είναι ένας Φορέας Αυτοδιαχείρισης όπως της ΒΙΠΕ Κιλκίς και της ΒΙΠΕ Βόλου, είναι η τοπική αυτοδιοίκηση με τη μορφή φόρων και τελών, εμείς σε κάθε περίπτωση θέλουμε τα χρήματά μας να πιάνουν τόπο. Και φυσικά, πέραν των κοινοχρήστων, έχουμε ανάγκη και από τα βασικά έργα υποδομής που θα μας βοηθήσουν να είμαστε ανταγωνιστικοί.
Λ. Αραμπατζής: Υλοποιούμε σημαντικές επενδύσεις – απαραίτητη η λογική WIN – WIN
Βρισκόμαστε βόρεια των Ιωαννίνων, σχεδόν σαράντα λεπτά μακριά από τους μεγάλους άξονες της Ιόνιας και της Εγνατίας και προφανώς η μοναδική περίπτωση ΒΙ.ΠΕ. που δεν έχει διέξοδο σε λιμάνι. Κάνουμε αγώνα με τη συμπαράσταση της Περιφέρειας Ηπείρου για να φτάσει ο οδικός άξονας και μέχρι την Κακκαβιά, καθώς περιλαμβάνει κόμβο στην είσοδο της ΒΙ.ΠΕ., διευκολύνοντας έτσι τη μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών.
Παρά το μεγάλο μειονέκτημα της πρόσβασης, η ποιότητα των προϊόντων είναι υψηλή, πολλές επιχειρήσεις είναι leader της αγοράς, το «παλεύουν», κάνουν προσεκτική διαχείριση και στο τέλος της ημέρας υλοποιούν νέες επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, η «Νιτσιάκος», η «ΒΙΚΟΣ», το «Ζαγόρι», η Ιντερμπετόν, η Δούκος, η Dimstel και πολλές ακόμα επιτυχημένες εταιρείες τροφίμων, της εφοδιαστικής αλυσίδας και άλλων κλάδων.
Πρόβλημα ανταγωνιστικότητας λόγω θέσης
Το πρόβλημα όμως της ανταγωνιστικότητας, λόγω θέσης, υπάρχει και γι΄ αυτό θα πρέπει να υποστηριζόμαστε από ένα συνολικότερο πλέγμα μεγαλύτερων και μικρότερων υποδομών. Αν και σε κάπως καλύτερη κατάσταση, σε σχέση με άλλες ΒΙΠΕ, ούτε στα Γιάννενα δεν έχουμε όλα τα απαραίτητα για να είμαστε ανταγωνιστικοί. Είναι λογικό λοιπόν να σκεπτόμαστε εδώ και καιρό, ότι αν πάμε σε μια μορφή αυτοδιαχείρισης θα έχουμε φθηνότερες ή και περισσότερες παροχές, αλλά και μεγαλύτερη ευελιξία στην αντιμετώπιση απλών καθημερινών θεμάτων. Σε κάθε περίπτωση για να υπάρξει η λογική WIN – WIN χρειάζεται άμεσα ένα νέο πλαίσιο κανόνων, που θα διέπει τη διαχείριση και ανάπτυξη των ΒΙΠΕ το οποίο όμως δεν είδαμε.
Σε κάθε περίπτωση, η ΒΙΠΕ Ιωαννίων αποφάσισε στην χθεσινή έκτακτη γενική της συνέλευση και παρά το εχθρικό, όπως χαρακτηρίστηκε, νέο νομοθετικό πλαίσιο, να συνεχίσει να διερευνά την πρόθεση και το κόστος που η ΕΤΒΑ – ΒΙΠΕ απαιτεί ως ανταπόδοση για να πουλήσει στην ΒΙΠΕ Ιωαννίνων τα κοινωφελή οικόπεδα και της εκχωρήσει την διαχείριση.
Τι θα γίνει στη συνέχεια παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς μαθαίνουμε ότι σε συνέχεια των αποφάσεων της χθεσινής έκτακτης συνέλευσης, η ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ περνά στην αντεπίθεση στέλνοντας και αυτή εξώδικα, απευθυνόμενα τόσο στην ΒΙΠΕ Ιωαννίνων, όσο και στον ΠΑΣΕΒΙΠΕ – Πανελλήνιο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών, μέλος του οποίου είναι η ΒΙΠΕ Ιωαννίνων.
Διαβάστε επίσης: ΒΙΠΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Εξώδικη επιστολή προς ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ και άρνηση καταβολής κοινοχρήστων