Αλέξανδρος Υφαντής, ΕΣΠΑΒ: Ενίσχυση βιοαμεθανίου ενεργειακά αντίστοιχη με αυτήν της ηλεκτροπαραγωγής

You are currently viewing Αλέξανδρος Υφαντής, ΕΣΠΑΒ: Ενίσχυση βιοαμεθανίου ενεργειακά αντίστοιχη με αυτήν της ηλεκτροπαραγωγής

Τιμητική διάκριση του ΕΣΠΑΒ για την αξιοποίηση του βιοαερίου στην ενεργειακή μετάβαση

Στην επικείμενη ενίσχυση της παραγωγής βιοαμεθανίου, που θα πρέπει όπως είπε να είναι ενεργειακά αντίστοιχη με αυτήν της ηλεκτροπαραγωγής, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Παραγωγών Βιοαερίου – ΕΣΠΑΒ Αλέξανδρος Υφαντής, στο συνέδριο «Ενεργειακή Αξιοποίηση Απορριμμάτων – Βιομάζα – Κυκλική Οικονομία – ΑΠΕ».

Στο πλαίσιο εξάλλου της ίδιας εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε στις 2 Νοεμβρίου, υπό την αιγίδα του ΥΠΕΝ με διοργανωτές την Α Energy, το ΣΔΙΤ Forum και επιστημονικό εταίρο την ΕΕΔΣΑ, ο ΕΣΠΑΒ έλαβε τιμητική διάκριση για την μεγαλύτερη αξιοποίηση του βιοαερίου στην πράσινη ενεργειακή μετάβαση.

Το βραβείο, επέδωσε ο Γενικός Γραμματέας Δασών του ΥΠΕΝ Κωνσταντίνος Αραβώσης, καθηγητής του ΕΜΠ και το παρέλαβε εκ μέρους του ΕΣΠΑΒ, ο πρόεδρος Αλέξανδρος Υφαντής, ο οποίος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη ολοκλήρωσης του θεσμικού πλαισίου για το βιομεθάνιο.

Συμβολή στην ενεργειακή μετάβαση

Σε μία περίοδο όπου τα οφέλη από το βιοαέριο και από την άμεση προοπτική του βιομεθανίου, σε Ευρώπη και Ελλάδα, είναι προφανή και αναδείχθηκαν με ολοκληρωμένο τρόπο και από το συνέδριο, τα κριτήρια της τιμητική διάκρισης ήταν: Η συγκρότηση και συγκέντρωση για πρώτη φορά στη χώρα μας των Ενεργών ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων βιοαερίου και η συμβολή στην ανοδική πορεία ενός σημαντικού κλάδου.

Ποιος είναι ο ΕΣΠΑΒ

Ο ΕΣΠΑΒ έχει 41 Ενεργά και 13 Συνδεδεμένα Μέλη – μονάδες παραγωγής βιοαερίου με συνολική Εγκατεστημένη Ισχύ 48,5 MW. Ιδρύθηκε το 2018 με σκοπό να ενισχύσει την βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου και να προάγει το βιοαέριο ως μία καινοτόμα πηγή ανανεώσιμης ενέργειας η οποία μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας.

Ένας επιπλέον στόχος είναι η ανάδειξη των οφελών που μπορεί να προσφέρει η παραγωγή βιοαερίου στην παραγωγή αποβλήτων, στοιχείων αρνητικής αξίας, και στην μετατροπή αυτών σε προϊόντα αυξημένης αξίας, όπως η ανανεώσιμη ενέργεια και το φυσικό λίπασμα για την γεωργία.

Αλέξανδρος Υφαντής, ΕΣΠΑΒ
Στιγμιότυπο: o κ. Αλέξανδρος Υφαντής, πρόεδρος του ΕΣΠΑΒ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Στις 96.85 ΜW η συνολική ισχύς παραγωγής βιοαερίου στην Ελλάδα

Όπως ανέφερε ο κ. Υφαντής, σήμερα στην Ελλάδα, λειτουργούν συνολικά 62 Μονάδες παραγωγής βιοαερίου με συνολική Ισχύ 96.85 ΜW. Από αυτές, οι 53.39 MW αξιοποιούνται από ΕΕΛ/ΧΥΤΑ και οι 43.46 MW από τον αγρο-κτηνοτροφικό τομέα.

Διπλασιάζεται η παραγωγή βιομεθανίου – βιοαερίου στην Ευρώπη

Σε ότι αφορά την Ευρώπη, κατέθεσε στοιχεία της ΕΒΑ (Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Παραγωγών Βιοαερίου) σύμφωνα με τα οποία, η παραγωγή βιομεθανίου και ισοδυνάμου βιοαερίου στην Ευρώπη αυξάνεται σημαντικά. Ήδη, η ετήσια αύξηση το 2020 ήταν διπλάσια αυτής του 2019.

Αντίστοιχα από το 2020 άρχισε να αυξάνεται και η κατανάλωση βιομεθανίου και ισοδυνάμου βιοαερίου σε επιλεγμένες χώρες της Ευρώπης, όπως η Δανία στην οποία τον Οκτώβριο του 2021 το ποσοστό αυτό έφθασε το 25%.

Ενίσχυση χρήσης βιομεθανίου στις μεταφορές

Σύμφωνα με την συνολικότερη πρόβλεψη για την παραγωγή υγροποιημένου βιομεθανίου στην Ευρώπη, με βάση τις υπό υλοποίηση μονάδες, εκτιμάται ότι το 2024 θα προστεθούν 10,6 TWh το χρόνο.

Η ποσότητα αυτή μπορεί να τροφοδοτήσει καύσιμο μηδενικών εκπομπών 25.000 βαρέα οχήματα το χρόνο. Ο Σύνδεσμος Οχημάτων Φυσικού Αερίου (NGVA) υπολογίζει ότι τα βαρέα οχήματα ΥΦΑ θα αυξηθούν μέχρι το 2030 από 12.000 σε 280.000. Γι΄αυτό αρκετές χώρες ενισχύουν την χρήση βιομεθανίου στις μεταφορές.

Η εθνική ενίσχυση να είναι ενεργειακά αντίστοιχη με αυτήν της ηλεκτροπαραγωγής

Αναφερόμενος εξάλλου στις σημαντικές παραμέτρους του σχεδιαζόμενου αυτήν την περίοδο εθνικού πλαισίου στήριξης για το βιομεθάνιο, ο κ. Υφαντήςn ανέφερε, ότι η περιορισμένη παραγωγή βιοαέριου στην Ελλάδα ενισχύεται οικονομικά μέσα από την ηλεκτροπαραγωγή (λειτουργική ενίσχυση) και ότι πρόθεση είναι να υπάρχει μια ενιαία αγορά βιομεθανίου μέσα από τα δίκτυα φυσικού αέριου σε πλήρη αντιστοιχία με την ηλεκτροπαραγωγή.

Κλιμάκωση ανάλογα με την δυναμικότητα της μονάδας

Σε ότι τέλος αφορά τις βασικές αρχές σχεδιασμού του πλαισίου στήριξης, επεσήμανε, ότι η ενίσχυση θα πρέπει να είναι ενεργειακά αντίστοιχη με αυτήν που δίνεται τώρα για την ηλεκτροπαραγωγή, να κλιμακώνεται ανάλογα με την δυναμικότητα της μονάδας, να μην υπάρχει διάκριση της ενίσχυσης ανάλογα με την προέλευση των πρώτων υλών για την παραγωγή του βιοαερίου (πλην της εξαίρεσης των εγκαταστάσεων εντός ΧΥΤΑ και ΕΕΛ) και να ισχύει το ίδιο νομικό πλαίσιο για ενίσχυση με ΑΠΕ (ΔΑΠΕΠ, ΕΛΑΠΕ), με εξαίρεση τον διαχειριστή (ΕΔΑ, ΔΕΔΑ κτλ αντί ΔΕΔΔΗΕ).

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την παρουσίαση του κ. Α. Υφαντή: