Έγκριση από ΡΑΕ των υποψήφιων επενδυτών του 20% της Αριάδνη Interconnection

You are currently viewing Έγκριση από ΡΑΕ των υποψήφιων επενδυτών του 20% της Αριάδνη Interconnection

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Όμιλος Κοπελούζου, Macquarie Super Core Infrastructure Fund & Phaethon Holdings, Terna SpA οι ενδιαφερόμενοι

Αναμένεται σήμερα η έγκριση από τη ΡΑΕ και των τεσσάρων υποψήφιων που ενδιαφέρονται για την πώληση του 20% της Αριάδνη Interconnection, που είναι ο φορέας υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής.

Τα τέσσερα σχήματα και εταιρείες που προκρίνονται στο επόμενο στάδιο είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η κοινοπραξία Macquarie Super Core Infrastructure Fund & Phaethon Holdings (συμφερόντων Κοπελούζου), ο Ιταλός διαχειριστής Terna SpA, και η κινεζικη StateGrid International Development Belgium με το Βέλγο διαχειριστή ELIA. Μία από τις τέσσερις εταιρείες θα παίξει το ρόλο του παθητικού επενδυτή στην Αριάδνη, κάτι που σημαίνει ότι ο νέος μέτοχος δεν θα συμμετέχει στην διοίκηση της εταιρείας και στην λήψη αποφάσεων αλλά θα απολαμβάνει τις σταθερές αποδόσεις που απορρέουν από την συμφωνία μετόχων

Η ΡΑΕ, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της κυρίας Μ. Τζάννε (Newmoney), πρόκειται να δώσει την έγκρισή της στους διαγωνιζόμενους με την προϋπόθεση ο ΑΔΜΗΕ να τροποποιήσει το καταστατικό της Αριάδνη, ώστε να είναι συμβατό με τους όρους της Κομισιόν. Για παράδειγμα, ο αγοραστής του πακέτου δεν θα μπορεί να μεταπουλήσει τις μετοχές σε ενεργειακό φορέα (π.χ την ΔΕΗ) αλλά σε τρίτο που θα είναι και αυτός παθητικός επενδυτής και δεν θα συμμετάσχει στην διοίκηση.

Υπενθυμίζεται ότι η Αριάδνη είναι εταιρεία ειδικού σκοπού, που αποτελεί βραχίονα του ΑΔΜΗΕ και στο έργο της μεγάλης διασύνδεσης έχει το ρόλο υπεργολάβου. Η εταιρεία συστάθηκε με αποκλειστικό σκοπό την κατασκευή του καλωδίου χωρίς να είναι σαφής ο ρόλος της όταν ο ολοκληρωθεί το έργο. Αυτά τα κενά αναφέρουν στο ΥΠΕΝ πρέπει να αποσαφηνιστούν.

Ξεπαγώνει ο διαγωνισμός του ΑΔΜΗΕ

Σύμφωνα πάντα με το ίδιο ρεπορτάζ, η ΡΑΕ, ως όφειλε, κλήθηκε να αποφανθεί στο ερώτημα του Διαχειριστή αν οι τέσσερις υποψήφιοι που συμμετείχαν στον διαγωνισμό πληρούν τις προϋποθέσεις της συμμετοχής και δεν υπάρχει κανένα νομικό ή άλλο κώλυμα για να περάσουν στην επόμενη φάση.

Η απόφαση πάντως του ρυθμιστή θα ξεπαγώσει και τον διαγωνισμό που εκκρεμεί από τον προηγούμενο Οκτώβρη και είναι ήδη τρεις μήνες εκτός χρονοδιαγράμματος αφού ο σχεδιασμός του ΑΔΜΗΕ ήταν να υποβληθούν δεσμευτικές προσφορές στα τέλη Γενάρη. Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού ικανοποιεί και την απαίτηση του Διαχειριστή να κλείσει άλλη μια εκκρεμότητα του ηλεκτρικού καλωδίου, εισπράττοντας πρόσθετα έσοδα για την χρηματοδότηση του έργου.

Πάντως, ένας από τους λόγους της πολύμηνης καθυστέρησης ήταν και οι δομικές αλλαγές στην ΡΑΕ και η μετατροπή της σε ΡΑΑΕΥ, ενσωματώνοντας και τις ρυθμιστικές δραστηριότητες στο ύδατα και τα απόβλητα.

Η «Αριάδνη» έχει εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση για την κατασκευή του έργου καθώς 200 εκατ. ευρώ προέρχονται από ιδία κεφάλαια, περίπου 400 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, άλλα 200 εκατ. ευρώ από το ομολογιακό δάνειο της Eurobank και αντίστοιχα κονδύλια από την χρηματοδότηση της ΕΤΕπ.