Δεν αποκλείει ενεργειακό «μπλακάουτ» το χειμώνα ο Φατίχ Μπιρόλ

You are currently viewing Δεν αποκλείει ενεργειακό «μπλακάουτ» το χειμώνα ο Φατίχ Μπιρόλ

Η Ρωσία ενδέχεται να διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη τον χειμώνα 2023 εκτιμά ο διευθυντής της ΙΕΑ

Δεν αποκλείει ενεργειακό «μπλακάουτ» τον χειμώνα 2023 – 24, ο Φατίχ Μπιρόλ, διευθυντής της ΙΕΑ καθώς υπάρχουν φόβοι ότι η Ρωσία ενδέχεται να διακόψει τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Επιπλέον, ανεξαρτήτως έκτακτων πιέσεων, ο Μπιρόλ «βλέπει» συνολικότερα αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, εξαναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να μετακυλήσουν το κόστος στους λογαριασμούς των πολιτών.

Όπως υποστήριξε ο εκτελεστικός διευθυντής της Διεθνούς Οργάνωσης Ενέργειας (ΙΕΑ), μιλώντας στην εκπομπή Today του BBC Radio 4, η ραγδαία βελτίωση της κινεζικής οικονομίας, σε συνδυασμό με έναν ενδεχομένως δύσκολο χειμώνα, ίσως ασκήσουν πίεση στις προμήθειες αερίου και ανεβάσουν τις τιμές των λογαριασμών των πολιτών.

Πιθανές οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές του φυσικού αερίου

«Στο σενάριο που η κινεζική οικονομία είναι πολύ ισχυρή, αγοράζοντας πολλή ενέργεια από την αγορά, και εμείς βιώσουμε ένα σκληρό χειμώνα, ίσως δούμε ισχυρές ανοδικές πιέσεις στις τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες με τη σειρά τους θα επιβαρύνουν επιπλέον τους καταναλωτές» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Μπιρόλ, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν κάνει «στρατηγικά λάθη», μεταξύ αυτών και η υπερβολική τους εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια, ενώ η διεθνής πολιτική έχει «τα χέρια δεμένα» λόγω των βραχυπρόθεσμων εμπορικών αποφάσεων.

Οι χώρες έχουν κάνει προσπάθειες βελτίωσης του ενεργειακού εφοδιασμού τους από άλλες, πλην της Ρωσίας, χώρες, ωστόσο υπάρχουν φόβοι ότι η Ρωσία ενδέχεται να αποφασίσει να διακόψει τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυτόν τον χειμώνα.«Δεν αποκλείω μπλακάουτ αυτό το χειμώνα στο πλαίσιο αυτού του παιχνιδιού» κατέληξε ο Μπιρόλ.