Γιατί η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού φρενάρει τον εξηλεκτρισμό

You are currently viewing Γιατί η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού φρενάρει τον εξηλεκτρισμό

Η ηλεκτροκίνηση αλλά και η υλοποίηση των νέων δικτύων διανομής και μεταφοράς ηλεκτρισμού, προϋποθέτει άμεση αντιμετώπιση της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού

Δραματική έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού σημειώνεται σε σημαντικές ειδικότητες για τον εξηλεκτρισμό στην Ελλάδα, ξεκινώντας από τους εναερίτες και καταλήγοντας στους οδηγούς ηλεκτρικών λεωφορείων: Τις προάλλες, η Υφυπουργός Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, χαρακτήρισε ως νάρκη στην πορεία εξηλεκτρισμού της οικονομίας τις ελλείψεις σε εξειδικευμένο και μη προσωπικό και διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να υλοποιηθούν οι στόχοι του 2050 για τον εξηλεκτρισμό που κινούνται στο 60%, έναντι του σημερινού 20%.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που οι αρμόδιοι για τον ενεργειακό τομέα, εκπέμπουν σήμα κινδύνου για τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό. Η ηλεκτροκίνηση, αλλά κυρίως η υλοποίηση των ενεργειακών δικτύων, η οποία αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ενεργειακή μετάβαση, αντιμετωπίζουν εδώ και καιρό δραματικές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό. Ξεκινώντας από τους περιζήτητους εναερίτες και καταλήγοντας σε εξειδικευμένα στελέχη για τα Κέντρα Ελέγχου Ενέργειας που θα διαχειρίζονται την παραγωγή από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι ανάγκες που ήδη καταγράφονται, προβληματίζουν, με τους επικεφαλής σημαντικών ενεργειακών οργανισμών να αρχίζουν να επικοινωνούν έντονα το πρόβλημα.

Αλλαγή εργασιακού μοντέλου με αιχμή τα δίκτυα

Για άμεση ανάγκη αλλαγής του μοντέλου εργασίας προκειμένου να υλοποιηθούν οι επενδύσεις του ΔΕΔΔΗΕ στα δίκτυα, έχει προειδοποίησε κατ΄επανάληψη και ο κ. Αναστάσιος Μάνος, Διευθύνων Σύμβουλός του ΔΕΔΔΗΕ, εστιάζοντας στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Όπως χαρακτηριστικά έχει επισημάνει, τα δίκτυα πρέπει να ανταποκριθούν με διαφορετικό τρόπο στην απόδοση και διαχείριση. Προκειμένου λοιπόν προχωρήσουν οι νέες επενδύσεις στα δίκτυα διανομής, πρέπει αφενός να αλλάξει το μοντέλο εργασίας και αφετέρου να αντιμετωπιστεί η σημαντική έλλειψη εργατικού δυναμικού, η οποία επιτείνεται και από το γερασμένο προσωπικό που σταδιακά αποχωρεί.

Οι περιζήτητοι εναερίτες

Αντίστοιχη ανάγκη επισημαίνεται και στον τομέα των δικτύων μεταφοράς: Ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ κ. Γιάννης Μάργαρης, έχει επίσης επισημάνει το πρόβλημα ελλείψεων του ανθρώπινου δυναμικού που καλείται να εργαστεί προκειμένου να υλοποιηθούν αφενός οι εγχώριες ηλεκτρικές διασυνδέσεις και αφετέρου τα σύνθετα τεχνικά έργα που υλοποιεί ο Διαχειριστής για την ασφαλέστερη ενσωμάτωση ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα. Έχει προτείνει μάλιστα, ως μερική λύση στο πρόβλημα, την ενίσχυση της δυνατότητας προσέλκυσης εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό.

Επίσης, όπως επισημαίνουν εξειδικευμένες εταιρείες που αναλαμβάνουν έργα του ΑΔΜΗΕ ως εργολάβοι, οι δυσκολίες εξεύρεσης προσωπικού που συναντούν, αφορούν όλες τις βαθμίδες: Από τους εναερίτες που στην Ελλάδα του 2025 είναι πλέον μια περιζήτητη ειδικότητα, από εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό χαμηλότερων βαθμίδων, μέχρι και ανώτερα στελέχη.

Δεν υπάρχουν οδηγοί για τα ηλεκτρικά λεωφορεία…

Στον τομέα της ηλεκτροκίνησης στις δημόσιες μεταφορές, που είναι εξόχως σημαντικός για τον σταδιακό εξηλεκτρισμό της χώρας, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, εξασφάλισε την προμήθεια 125 ηλεκτρικών οχημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς και 250 ηλεκτρικών λεωφορείων και τρόλεϊ μηδενικών εκπομπών (μέσω ΕΣΠΑ) που θα ενσωματωθούν στους στόλους της δημόσιας συγκοινωνίας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Πλην όμως ήδη ακόμα και νέα οχήματα μένουν καθηλωμένα λόγω έλλειψης οδηγών, ενώ μήνα με τον μήνα οξύνεται το πρόβλημα τη στιγμή μάλιστα που οι επιβάτες δείχνουν να επιστρέφουν στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΟΑΣΑ, καθημερινά περί τα 250 λεωφορεία μένουν καθηλωμένα στα αμαξοστάσια λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό κίνησης. Όταν λοιπόν δεν υπάρχουν οδηγοί πώς θα αξιοποιηθούν τα καινούργια , πανάκριβα ηλεκτρικά λεωφορεία;

Τα πάνω-κάτω στην αγορά ανθρώπινου δυναμικού

Οι διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν καταγραφεί στον τομέα της Ενέργειας στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης – απολιγνιτοποίησης, είναι σίγουρα μία από τις αιτίες που δημιούργησαν τις ελλείψεις ειδικοτήτων και έφεραν τα πάνω-κάτω στην αγορά ανθρώπινου δυναμικού. Καταργήθηκαν, ιδιαίτερα στις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου, πολλές ειδικότητες του ενεργειακού τομεά και παράλληλα δημιουργήθηκαν σημαντικές νέες ανάγκες που επίσης είναι δύσκολο να καλυφθούν: Όπως όμως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Γιώργος Κούβαρης, Πρόεδρος ΔΣ της ΗΡΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ σε συνέδριο του ΤΕΕ, «για την ενεργειακή μετάβαση χρειάζεται ισορροπία σε τρεις δείκτες: στην ενεργειακή ασφάλεια, την ενεργειακή δικαιοσύνη/ αναλογικότητα και την βιωσιμότητα των επενδύσεων, ενώ απαιτείται να υπάρχει και το ανθρώπινο δυναμικό που θα στηρίξει όλα τα παραπάνω… Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ολοκληρωμένα στοιχεία για την εξέλιξη των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό στον ενεργειακό τομέα, θα ήταν απαραίτητο να γίνει άμεσα μια ακτινογράφηση των υπαρχουσών αναγκών αναφορικά με τις κατεπείγουσες θέσεις εργασίας στον εγχώριο ενεργειακό τομέα και να υπάρξουν σενάρια για το πώς αυτές θα καλυφθούν είτε από εγχώριο δυναμικό, είτε ακόμα, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις εξειδίκευσης και από εργαζόμενους τρίτων χωρών».

Σίγουρο είναι ένα: Ο εξηλεκτρισμός χρειάζεται τους ανθρώπους του σε όλα τα επίπεδα…