Το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει “γρήγορη” εγκατάσταση μπαταριών σε φωτοβολταϊκά πλην όμως χωρίς επιδότηση
Φωτοβολταϊκά τα οποία βρίσκονται ήδη σε λειτουργία και έχουν ηλεκτριστεί μετά τον Ιούλιο του 2019, καθώς επίσης έργα που έχουν λάβει οριστική προσφορά σύνδεσης μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2024, ακόμα και αν δεν έχουν κατασκευαστεί, μπορούν να εγκαθιστούν εφεξής μπαταρίες, πλην όμως χωρίς καμία επιδότηση για να μην επιβαρύνουν τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας: Τη σχετική δυνατότητα προβλέπει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Το νομοσχέδιο παραπέμπει σε σχετική υπουργική απόφαση η οποία θα προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τη χορήγηση Οριστικών Προσφορών Σύνδεσης και την εγκατάσταση μεμονωμένων σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Η σχετική ρύθμιση αναμενόταν στην αγορά και απηχεί την απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προωθήσει το ταχύτερο δυνατό τις μπαταρίες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το γνωστό πρόβλημα απώλειας της παραγωγής των φωτοβολταϊκών μετά το απόγευμα, όποτε και ξεκινά η εκτίναξη των τιμών της χονδρικής. Οι συγκεκριμένες επενδύσεις δεν θα έχουν λειτουργική ενίσχυση, υπάρχει όμως η διαβεβαίωση ότι θα προχωρούν γρήγορα. Η προθεσμία που έχει καθοριστεί για την υποβολή σχετικών αιτημάτων στον αρμόδιο Διαχειριστή είναι μέχρι το τέλος Απριλίου 2025, κοινώς οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ετοιμάζονται, καθώς από ότι φαίνεται η σχετική υπουργική απόφαση θα ακολουθήσει αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου. Αναφορικά με την αμοιβή της ενέργειας που θα προέρχεται από την μπαταρία του φωτοβολταϊκού θα υπολογίζεται με βάση την ωριαία τιμή της αγοράς της επόμενης ημέρας για τη ποσότητα που απορροφά το δίκτυο. Επιπλέον, η αποζημίωση των φωτοβολταϊκών για την ενέργεια που προέρχεται από μπαταρίες θα προσδιορίζεται από μετρήσεις διακριτού πιστοποιημένου μετρητή που συνδέεται στην έξοδο των μονάδων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Εξάλλου με στόχο την μείωση της επιβάρυνσης των καταναλωτών στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι και συμβατικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που βρίσκονται είτε στην ηπειρωτική είτε στη νησιωτική Ελλάδα και οι οποίοι τίθενται εκτός λειτουργίας, δύναται να τροποποιηθούν σε σταθμούς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι συνολικής ισχύος 450 MW.
Προτεραιότητα στη Χορήγηση Όρων Σύνδεσης για αιτήσεις από Ενεργειακές Κοινότητες αποκλειστικά για ταυτοχρονισμένο και εικονικό ταυτοχρονισμένο συμψηφισμό.
Οι προβλέψεις του νομοσχεδίου δίνουν επίσης προτεραιότητα στη Χορήγηση Όρων Σύνδεσης για αιτήσεις από Ενεργειακές Κοινότητες αποκλειστικά για ταυτοχρονισμένο και εικονικό ταυτοχρονισμένο συμψηφισμό. Ειδικότερα: Αποσαφηνίζεται το πλαίσιο χορήγησης Οριστικών Προσφορών Σύνδεσης για την εγκατάσταση σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) για εφαρμογή με ταυτοχρονισμένο ή εικονικό ταυτοχρονισμένο συμψηφισμό και η διαδικασία μετάπτωσης των αιτημάτων για ενεργειακό και εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό σε ταυτοχρονισμένο ή εικονικό ταυτοχρονισμένο συμψηφισμό. Παράλληλα, προβλέπεται η κατά προτεραιότητα χορήγηση Οριστικών Προσφορών Σύνδεσης για αιτήσεις που έχουν υποβληθεί ή υποβάλλονται στον Διαχειριστή του Συστήματος για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης αποκλειστικά από Ενεργειακές Κοινότητες του ν. 4513/2018, Κοινότητες Ανανεώσιμης Ενέργειας ή Ενεργειακές Κοινότητες Πολιτών με συμμετοχή σε αυτές ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού και αποκλειστικά για ταυτοχρονισμένο και εικονικό ταυτοχρονισμένο συμψηφισμό.
Παρατείνονται επίσης προθεσμίες, ώστε να καταστεί δυνατή η ωρίμανση έργων ΑΠΕ που αναπτύσσονται στα νησιωτικά συστήματα, ενώ παράλληλα εισάγονται προβλέψεις, ώστε να καταστεί δυνατή η σύνδεση σταθμού ΑΠΕ με ενσωματωμένη αποθήκευση στην νήσο Πόρος, στο πλαίσιο της υλοποίησης του Στρατηγικού Πλαισίου Πρωτοβουλίας για τα ελληνικά νησιά «GR-eco islands», του άρθρου 21 του ν. 4936/2022 (Α΄105).
Θεσπίζεται Πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης «Συστάδων» επιλέξιμων δημόσιων κτιρίων, μέσω Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης προς ενίσχυση της ενεργειακής του απόδοσης. Ρυθμίζεται το πλαίσιο χορήγησης ενισχύσεων και εγκατάστασης των μικρών Ανεμογεννητριών, ανάλογα με το συνολικό τους ύψος και την επιφάνεια σάρωσης της πτερωτής τους, διασφαλίζοντας τη μείωση της οπτικής όχλησης κατά την υλοποίησή τους. Καθορίζεται ο τρόπος επιστροφής και μείωσης των εγγυητικών επιστολών (κατά 70%) σε κατόχους σταθμών ΑΠΕ και Συμπαραγωγή Hλεκτρισμού-Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) στην ηπειρωτική Ελλάδα και στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά.
Μικρές ανεμογεννήτριες, σταθμοί βιομάζας και μικρά Υδροηλεκτρικά
Τέλος, διασφαλίζεται ηλεκτρικός χώρος για την εγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών, σταθμών βιομάζας και μικρών Υδροηλεκτρικών Σταθμών που συνδέονται στο δίκτυο του ΕΔΔΗΕ, ώστε να ενισχυθεί, κατά το δυνατό, το μείγμα τεχνολογιών ΑΠΕ (αντιμετώπιση «μονοκαλλιέργειας» φωτοβολταϊκών σταθμών) που συμμετέχουν στο ενεργειακό μείγμα του τοπικού συστήματος και της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ παράλληλα εισάγεται πρόβλεψη, ώστε να προχωρήσει η έκδοση Οριστικών Προσφορών Σύνδεσης για έργα ΑΠΕ που εγκαθίστανται στη Πελοπόννησο και τα οποία έχουν επιλεγεί στο πλαίσιο του άρθρου 132 του ν. 4819/2021 (Α’ 129).