Πάρις Κουκουλόπουλος, υπέρ της Ενεργειακής Δημοκρατίας με έμφαση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στη Βιομηχανία

You are currently viewing Πάρις Κουκουλόπουλος, υπέρ της Ενεργειακής Δημοκρατίας με έμφαση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στη Βιομηχανία

Το 50%του δυναμικού των ΑΠΕ που θα αναπτύσσεται σε κάθε Δήμο, να εξυπηρετεί τις δικές του ανάγκες το υπόλοιπο 50%, να εξυπηρετεί τη βιομηχανία

Υπέρ της Ενεργειακής Δημοκρατίας με έμφαση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στη Βιομηχανία, τάσσεται ο Πάρις Κουκουλόπουλος, Βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής. Κατά την εκτίμηση μάλιστα του κ. Κουκουλόπουλου, που διετέλεσε παλιότερα και πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, το 50%του δυναμικού των ΑΠΕ που θα αναπτύσσεται σε κάθε Δήμο, θα πρέπει να εξυπηρετεί τις δικές του ανάγκες και των δημοτικών επιχειρήσεών του (όπως των Δ.Ε.Υ.Α. που σήμερα βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας), καθώς επίσης των αγροτών, των ευάλωτων συμπολιτών μας, των Ενεργειακών Κοινοτήτων και των Μικρομεσαίων Επενδυτών.

Σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο 50%, χρειάζεται να ληφθεί μέριμνα για την ελληνική βιομηχανία, καθώς δεν είναι δυνατόν τα διμερή συμβόλαια να μην έχουν προχωρήσει όλα αυτά τα χρόνια και να μένει απροστάτευτη στην κρίση, όση βιομηχανία έχει απομείνει στην Ελλάδα.

Διψήφιο ποσοστό για τα εισαγόμενα καύσιμα στο έλλειμμα ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών

Πρόσφατα εξάλλου από το βήμα της Βουλής, ο Βουλευτής Κοζάνης άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα(Ε.Σ.Ε.Κ.). Το χαρακτήρισε ως ένα μονομερές σχέδιο εισαγωγής αερίου σε αντικατάσταση λιγνίτη, χωρίς καμία σχέση με την κλιματική αλλαγή, χωρίς ουδεμία αναφορά σε εξοικονόμηση ενέργειας, ούτε στη μείωση των εκπομπώ νστον κρίσιμο τομέα των μεταφορών ούτε στο σιδηρόδρομο με ηλεκτροκίνηση, στις ράγες του οποίου βαδίζει ολόκληρη η Ευρώπη.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, ενεργειακά είμαστε η πιο εξαρτημένη Χώρα της Ε.Ε., εκτός απ’ την Κύπρο και τη Μάλτα, με την εξάρτησή μας στα χρόνια της Ν.Δ.να έχει πλέον ξεπεράσει το 80%,εξαιτίας της πρόσδεσης της Χώρας στο φυσικό αέριο. Η αντικατάσταση λιγνιτικών μονάδων με φυσικό αέριο στερείται λογικής. Το εισαγόμενο φυσικό αέριο επιβαρύνει δραματικά το έλλειμμα ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών, τα εισαγόμενα καύσιμα συμμετέχουν σταθερά στο εν λόγω έλλειμα με διψήφιο ποσοστό».

«Κλείνοντας» τον ηλεκτρικό χώρο για πέντε οικογένειες

Για να καταλήξει, ότι η κυβέρνηση προστατεύει με αυτόν τον τρόπο ένα ολιγοπώλιο ενέργειας, αρνούμενη πεισματικά επί ένα χρόνο το πλαφόν στη λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, δίνοντας 8 δις ευρώ για να το προστατεύσει. Το ίδιο ολιγοπώλιο που προστάτευσε, μην αναβαθμίζοντας τις γραμμές διασύνδεσης της Ελλάδας με άλλες Χώρες, ώστε να μην ανοίξει τον ανταγωνισμό. Το ίδιο ολιγοπώλιο που προστατεύει, μην αναβαθμίζοντας τις γραμμές μεσαίας και χαμηλής τάσης, με αποτέλεσμα να μην μπορεί κάθε πολίτης, κάθε Δήμος, κάθε επιχείρηση να προχωρήσει σε εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

Το αποκορύφωμα, ήταν η απόφασή της στις 12 Αυγούστου 2022, να «κλείσει» τον ηλεκτρικό χώρο, δίνοντας αυτόν στο ίδιο ολιγοπώλιο ενέργειας, με απλά λόγια σε πέντε οικογένειες όλες κι όλες στερώντας με έναν πρωτοφανή τρόπο τη δυνατότητα παραγωγής από ΑΠΕ από χιλιάδες μικρομεσαίουςεπενδυτές, μεταξύ των οποίων ΤΟΕΒ και Συνεταιρισμοί με χιλιάδες μέλη».