Η ΕΥΔΑΠ στην μάχη κατά της λειψυδρίας — Προς το παρόν δεν χρειάζονται μέτρα περιορισμού, λέει ο Χάρης Σαχίνης

You are currently viewing Η ΕΥΔΑΠ στην μάχη κατά της λειψυδρίας — Προς το παρόν δεν χρειάζονται μέτρα περιορισμού, λέει ο Χάρης Σαχίνης
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Χάρης Σαχίνης

Απαραίτητη η δημιουργία και η απόκτηση κουλτούρας εξοικονόμησης νερού

Την μάχη κατά της λειψυδρίας ξεκινά η ΕΥΔΑΠ, με τα μέτρα περιορισμού για το νερό να μπαίνουν πλέον επί τάπητος, αν και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης, βεβαιώνει ότι προς το παρόν δεν χρειάζονται. Για να προσθέσει όμως σε σχετικές δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΕΠΕ, ότι αν δεν υπάρξουν βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις τον χειμώνα τα πράγματα θα είναι διαφορετικά.

Στην παρούσα φάση, η ΕΥΔΑΠ εφαρμόζει έκτακτο σχέδιο για την υδροδότηση της Αττικής επιστρατεύοντας το φράγμα της Υλίκης η οποία είχε σταματήσει για περισσότερα από 15 χρόνια και τις γεωτρήσεις στη Μαυροσουβάλα, με τον πρόεδρο της εταιρείας κ. Γιώργο Στεργίου, να επισημαίνει ότι η ΕΥΔΑΠ έχει αναπτύξει έκτακτο σχέδιο και είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει όλες τις πιθανές εκδοχές του φαινομένου της προβληματικής βροχόπτωσης και κατ’ επέκταση της λειψυδρίας.

Επιπλέον, επισπεύδει και το επενδυτικό της πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα επισκευή του δικτύου ύδρευσης καθώς μεγάλες ποσότητες νερού χάνονται λόγω διαρροών, επαναχρησιμοποίηση ανακτημένου νερού, επενδυτικό πρόγραμμα στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας (ΚΕΛΨ), με στόχο την ενεργειακή αξιοποίηση και νέες τεχνολογίες διαχείρισης ιλύος (λάσπης) κα.

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο: Ξοδεύουμε 6 φορές περισσότερο νερό απο ότι πρέπει

Ανεξάρτητα όμως και παράλληλα με τα όποια σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, για την ουσιαστική αντιμετώπιση του εφιάλτη της λειψυδρίας είναι απαραίτητη η δημιουργία και η απόκτηση κουλτούρας εξοικονόμησης νερού με ενημέρωση του κοινού για την καθημερινή εξοικονόμηση νερού στις οικιακές χρήσεις, των ξενοδοχείων και εν γένει των επιχειρήσεων που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες νερού, των Δήμων, αλλά και των αγροτών που επίσης έχουν μεγάλες ανάγκες για το πότισμα των καλλιεργειών τους. Σύμφωνα με μελέτες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ξοδεύουμε 6 φορές περισσότερο νερό απ’ ό,τι πρέπει με το 67% του νερού να ξοδεύεται άσκοπα….

Διαβάστε ακόμη: Για δύο χρόνια επαρκούν τα αποθέματα νερού της ΕΥΔΑΠ — Να κάνουμε εξοικονόμηση και οι πολίτες για να μην πούμε το νερό…νεράκι

Ποια είναι όμως η κατάσταση αυτή τη στιγμή στην Αττική: Με το σημερινό απόθεμα νερού της ΕΥΔΑΠ των τάξης περίπου των 774.4 hm³ (ΣΣ στοιχεία Ιουλίου), βρισκόμαστε περίπου στα μισά του υψηλότερου αποθέματος των τελευταίων ετών που σημειώθηκε στην άνοιξη του 2019 και έφτανε τα 1413.2 hm.

Από το 2019 και μετά τα αποθέματα μειώνονται συνεχώς, με την πλέον μεγάλη μείωση να σημειώνεται το 2023. Σημειώνεται ότι το χαμηλότερο απόθεμα που έχει ποτέ υπάρξει στην Αττική διαχρονικά ήταν στο εφιαλτικό ύψος των 181.7 hm³ το μακρινό 1993. Είναι προφανές ότι με τα σημερινά δεδομένα η κατάσταση δεν οδηγεί άμεσα σε “δελτίο περιορισμού του νερού” πλην όμως είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει στο σενάριο συνέχισης της μεγάλης ξηρασίας των δύο τελευταίων ετών (2023-2024) με όλους τους ειδικούς να συμφωνούν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει άλλον άνυδρο χειμώνα.

Σε αναμονή της έγκαιρης διαμόρφωσης πολιτικών για την σωστή χρήση του νερού και τον περιορισμό του, παραπέμπουμε και στην ανάγκη αξιοποίησης ενεός εργαλείο για την ακριβή εκτίμηση της ζήτησης σε νερό, το λεγόμενο water footprint (υδατικό αποτύπωμα), το οποίο συζητήθηκε πρόσφατα με την ευκαιρία πραγματοποίησης του 3ου Διεθνούς Φόρουμ για το νερό.

Επιπλέον αυτό που χρειάζεται σήμερα, πλέον της ενημέρωσης του ευρύτερου και στοχευμένου κοινού είναι και η συμφωνία των επιστημόνων επι των βέλτιστων τεχνολογικών λύσεων αντιμετώπισης της λειψυδρίας που μπορούν να εφαρμοστούν στην Ελλάδα, καθώς υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, ειδικά στο θέμα της αφαλάτωσης.