Αλεξάνδρα Σδούκου: Την επόμενη εβδομάδα βγαίνει το πρόγραμμα για τον ηλιακό θερμοσίφωνα

You are currently viewing Αλεξάνδρα Σδούκου: Την επόμενη εβδομάδα βγαίνει το πρόγραμμα για τον ηλιακό θερμοσίφωνα

Προϋπόθεση για να μπει κανείς στο πρόγραμμα, είναι να έχει ηλεκτρικό θερμοσίφωνα

Την επόμενη εβδομάδα, μετά το πρόγραμμα φωτοβολταϊκών στη στέγη, βγαίνει και το πρόγραμμα για τον ηλιακό θερμοσίφωνα. Σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις της γενικής γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρας Σδούκου, το πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκρικού θερμοσίφωνα με ηλιακό ολοκληρώνεται, ώστε την επόμενη εβδομάδα να βγει στον αέρα.

Από το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, αναμένεται να ωφεληθούν περίπου 120.000 νοικοκυριά. Προϋπόθεση για να ενταχθεί κανείς σε αυτό, είναι να έχει σήμερα στο σπίτι του έναν ηλεκτρικό θερμοσίφωνα και όχι ηλιακό.

Όπως επεσήμανε η κα. Σδούκου, ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας θα πρέπει να είναι άρτιος και λειτουργικός διότι θα πρέπει να απεγκατασταθεί ουσιαστικά και να δοθεί προς ανακύκλωση για να αντικατασταθεί με έναν ηλιακό.

Σε ότι αφορά τα ποσοστά των επιδοτήσεων είναι από 50% μέχρι 60%, ανάλογα με το εισόδημα του καθενός. Στην περίπτωση λόγου χάριν, που μία οικογένεια τετραμελής, έχει συνολικό εισόδημα 20.000 ευρώ, δηλαδή 5.000 ανά μέλος, λαμβάνει 60% επιδότηση. Στην περίπτωση που το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας είναι έως 30.000 ευρώ (για μια τετραμελή οικογένεια δηλαδή 120.000 ευρώ), το ποσοστό είναι 50%.

Πώς θα λειτουργήσει το σύστημα

Πώς θα λειτουργήσει το σύστημα: Και αυτό το πρόγραμμα θα λειτουργήσει, επίσης, με ένα πληροφοριακό σύστημα όπως τα φωτοβολταϊκά. Θα δοθεί κάποιος ικανός χρόνος προκειμένου να κατατεθούν όλες οι αιτήσεις, μετά θα κλείσει η πλατφόρμα και θα γίνει ένας προσωρινός πίνακας κατάταξης των δικαιούχων με βάση οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια.

Στη συνέχεια, οι ενδιαφερόμενοι θα λάβουν ένα ψηφιακό voucher το οποίο ουσιαστικά είναι δύο επιταγές, η πρώτη είναι η επιδότηση της αγοράς του προϊόντος και η δεύτερη αφορά στην τοποθέτηση, δηλαδή στις συμπληρωματικές υπηρεσίες.

Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που υπάρχει και γι΄αυτό το πρόγραμμα, θα υπάρξει και λίστα επιλαχόντων μέσα από συμπληρωματικούς πόρους που θα διατεθούν στην πορεία.