Xωρίς καθόλου επιδότηση, αλλά με εξασφάλιση της άμεσης υλοποίησης, ανοίγει τις επόμενες μέρες η πρόσκληση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις επενδύσεις στις μπαταρίες. Αντί της επιδότησης, οι επενδυτές θα είναι βέβαιοι ότι το έργο τους θα μπορέσει να ηλεκτριστεί μέσα στους επόμενους 18 μήνες, εφόσον καταθέσουν μια τσουχτερή εγγυητική επιστολή (200 ευρώ ανά μεγαβατώρα). Επίσης θα υπάρξουν ανώτατα όρια ισχύος ανά επενδυτή.
Συνολικά αναμένεται να εγκατασταθούν μπαταρίες 2 GW απο τις οποίες το 1,5 GW θα συνδεθούν με το δίκτυο του ΑΔΜΗΕ και τα υπόλοιπα 500 MW με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ. Προτεραιότητα θα δοθεί σε περιοχές με υπερβάλλουσα παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας αλλά και σε έργα που βρίσκονται κοντά σε σημεία σύνδεσης με το δίκτυο. Τα συνολικά κεφάλαια που αναμένεται να ενεργοποιηθούν είναι της τάξης του 1 δισ. ευρώ.
Ποιοι και γιατί ευνοούνται
Ποιοι επενδυτές ευνοούνται από τους όρους της πρόσκλησης: Μεγάλοι επενδυτές που έχουν εγκατεστημένες μονάδες ΑΠΕ, οι οποίες υφίστανται τις γνωστές περικοπές, αλλά και κάποιοι νεοείσακτοι με οικονομική επιφάνεια που θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν το πλαφόν που θα βάλει το ΥΠΕΝ ανα επενδυτή, για να αποφευχθεί η υπερσυγκέντρωση σε λίγους.
Οι επενδύσεις στις μπαταρίες δεν προσφέρονται για μικρούς παίκτες λόγω της υψηλής επενδυτικής τους δαπάνης (της τάξης των 250.000 ευρώ ανά MWh για ένα σύστημα αποθήκευσης 2ώρης διάρκειας), αλλά ούτε και στους γνωστούς “αεριτζήδες”, λόγω υψηλών εγγυητικών. Επιπλέον, ο επενδυτής θα χρειαστεί να έχει εξασφαλίσει και την υποστήριξη της τράπεζας, που πλέον στην περίπτωση των Ανανέωσιμων Πηγών Ενέργειας δεν είναι πλέον πάντα δεδομένη.