Πλήγμα για την ελληνική παραγωγή βιοαερίου οι πλημμύρες στη Θεσσαλία: Παράταση για δυο χρόνια των συμβάσεων με ΔΑΠΕΕΠ, ζητά ο ΕΣΠΑΒ

You are currently viewing Πλήγμα για την ελληνική παραγωγή βιοαερίου οι πλημμύρες στη Θεσσαλία: Παράταση για δυο χρόνια των συμβάσεων με ΔΑΠΕΕΠ, ζητά ο ΕΣΠΑΒ
O Αλέξανδρος Υφαντής, πρόεδρος του ΕΣΠΑΒ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε συνέδριο της A Energy

Παραγωγή βιοαερίου στην Ελλάδα: Από τις 96.85 ΜW που είναι η συνολική ισχύς, το 50% παράγεται στην Θεσσαλία

Σημαντικό πλήγμα και στην ελληνική παραγωγή βιοαερίου, επιφέρουν οι πλημμύρες στη Θεσσαλία, όπου βρίσκεται περίπου το 50% της εγκατεστημένης ισχύος των μονάδων βιοαερίου στην Ελλάδα. Ο ΕΣΠΑΒ Ελληνικός Σύνδεσμος Παραγωγών Βιοαερίου, ζητά για τις μονάδες που έχουν αποδεδειγμένα πληγεί, να δοθεί παράταση κατά δύο έτη των συμβάσεων με τον ΔΑΠΕΕΠ, χωρίς να τεθεί ζήτημα διακοπής της λειτουργίας τους στο μεγάλο διάστημα που θα υπολειτουργούν.

Ειδικότερα: Με επιστολή του που απευθύνεται στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη, ο ΕΣΠΑΒ ζητά τη στήριξη του κλάδου παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο μετά τις καταστροφές που δέχτηκε ο κλάδος από την κακοκαιρία Daniel, εκτιμώντας ότι θα απαιτηθεί μεγάλο χρονικό διάστημα προκειμένου να αποκατασταθούν όλες οι ζημιές. Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας βρίσκεται περίπου το 50% της εγκατεστημένης ισχύος των μονάδων βιοαερίου στην Ελλάδα.

Αναλυτiκότερα, σύμφωνα με παρουσίαση του προέδρου του ΕΣΠΑΒ κ. Αλέξανδρου Υφαντή σε φόρουμ της A Εnergy, η συνολική ισχύς παραγωγής βιοαερίου στην Ελλάδα ανέρχεται σε 96.85 ΜW. Λειτουργούν συνολικά 62 Μονάδες παραγωγής βιοαερίου από τις οποίες, οι 53.39 MW αξιοποιούνται από ΕΕΛ/ΧΥΤΑ και οι 43.46 MW από τον αγροκτηνοτροφικό τομέα.

Από τα παραπάνω στοιχεία αντιλαμβάνεται κανείς το συνολικότερο πλήγμα για τον κλάδο, καθώς αγροτικές εκτάσεις, κτηνοτροφικές μονάδες και τυροκομεία, που αποτελούν τις βασικές πηγές πρώτης ύλης για τις μονάδες βιοαερίου, έχουν καταστραφεί, διαταράσσοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό την εφοδιαστική αλυσίδα των μονάδων βιοαερίου πέραν των ορίων της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Ζημιές έχει υποστεί και ο μηχανολογικός εξοπλισμός, η διασύνδεση τους με το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Φωτογραφία μονάδας για παραγωγή βιοαερίου
Μονάδα Βιοαερίου

Προσαυξημένη αποζημίωση – παράταση συμβάσεων με ΔΑΠΕΕΠ

Ο ΕΣΠΑΒ εκτιμώντας ότι θα θα απαιτηθεί μεγάλο χρονικό διάστημα προκειμένου επανέλθουν οι μονάδες βιοαερίου στην φυσιολογική λειτουργία τους, ζητά την άμεση παρέμβαση και στήριξη του κλάδου, με την εφαρμογή των παρακάτω μέτρων:

  • Την επέκταση κατά τουλάχιστον ένα έτος της προσαυξημένης αποζημίωσης όλων των μονάδων βιοαερίου κατά 25%, επί της τιμής αναφοράς.
  • Την παράταση κατά δύο έτη των συμβάσεων με τον ΔΑΠΕΕΠ, ειδικά για τις μονάδες βιοαερίου από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί, προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους
  • Την ένταξη όλων των μονάδων βιοαερίου σε όλα τα μέτρα στήριξης κατά αντιστοιχία της στήριξης στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα, καθώς και άμεση ένταξη των μονάδων βιοαερίου που έχουν πληγεί σε αυτές που θα λάβουν πρώτη αρωγή και ειδικότερα για στοιχεία ενεργητικού, όπως εξοπλισμός και την αντικατάσταση των αποθηκευμένων α’ υλών που έχουν υποστεί ζημιά.
  • Την επιδότηση της διασποράς του χωνεμένου υπολείμματος των μονάδων βιοαερίου σε αγροτικές καλλιέργειες στην περιοχή της Θεσσαλίας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και χωρίς περιορισμούς, ώστε να μειωθούν οι μεγάλες ποσότητες υγρού υπολείμματος που έχουν συσσωρευτεί και ταυτόχρονα να εμπλουτιστούν τα εδάφη με την πολύτιμη οργανική ύλη που έχει εκπλυθεί εξαιτίας των ακραίων πλημμυρικών φαινομένων. Το συγκεκριμένο μέτρο κρίνεται απαραίτητο λόγω των μεγαλύτερων αποστάσεων που απαιτούνται να καλυφθούν για τη μεταφορά του χωνεμένου υπολείμματος εξαιτίας των κατεστραμμένων υποδομών.
  • Τη μεταφορά σε μονάδες βιοαερίου της, αλλοιωμένης από τις πλημμύρες, φυτικής οργανικής ύλης από αποθήκες σιτηρών. Η ενέργεια αυτή θα έχει άμεσα οφέλη για τις πληγείσες περιοχές μέσω της διαχείρισης μεγάλων ποσοτήτων οργανικών αποβλήτων, με ταυτόχρονη αποφυγή εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα και παράλληλα θα τροφοδοτήσει τις μονάδες βιοαερίου με πολύτιμη πρώτη ύλη. Επίσης, εξαιτίας της κατάστασης των κατεστραμμένων σιτηρών (βρεγμένα και αναμεμειγμένα με λάσπη) θα πρέπει να υπάρχει στους σταθμούς και ένα τεχνοοικονομικά βιώσιμο gate fee, καθώς τόσο η ίδια η αλλοιωμένη πρώτη ύλη, όσο και το υπόλειμμά αυτής της ποσότητας μετά την σταδιακή της εισαγωγή στον βιοαντιδραστήρα, θα πρέπει με αυξημένα έξοδα διαχείρισης και σωστό τρόπο να αποθηκευτεί και στην συνέχεια να διατεθεί. Θα ήταν επίσης τραγικό αυτές οι ποσότητες απλά να διατεθούν σε χωματερές με μεγαλύτερο κόστος και κανένα όφελος για την εθνική οικονομία.
  • Την τροποποίηση του άρθρου 26 Ν4496/2017, που ορίζει ότι απόσταση 30 χλμ για το 85% της πρώτης ύλης όταν βρίσκονται σε γη υψηλής παραγωγικότητας. Η απόσταση αυτή προτείνεται να αυξηθεί από 30 στα 60 χλμ και να μειωθεί το ποσοστό στο 50%.

Υπενθυμίζεται, ότι η περιορισμένη παραγωγή βιοαέριου στην Ελλάδα ενισχύεται οικονομικά μέσα από την ηλεκτροπαραγωγή (λειτουργική ενίσχυση) και ότι πρόθεση και αίτημα μέχρι σήμερα των παραγωγών βιοαερίου, είναι να υπάρχει μια ενιαία αγορά βιομεθανίου μέσα από τα δίκτυα φυσικού αέριου σε πλήρη αντιστοιχία με την ηλεκτροπαραγωγή. Εξάλλου, σε μίζα περίοδο που η παραγωγή βιομεθανίου και ισοδυνάμου βιοαερίου στην Ευρώπη αυξάνεται σημαντικά στην Ελλάδα δεν έχουμε παραγωγή μεθανίου.