Η «ειδική» αποστολή του Θόδωρου Σκυλακάκη στο ΥΠΕΝ: Eνεργειακές Επενδύσεις – Ταμείο Ανάκαμψης – REPower EU

You are currently viewing Η «ειδική» αποστολή του Θόδωρου Σκυλακάκη στο ΥΠΕΝ: Eνεργειακές Επενδύσεις – Ταμείο Ανάκαμψης – REPower EU

Βασική προτεραιότητα του νέου υπουργού Περιβάλλοντος, είναι η επιτάχυνση των σημαντικών ενεργειακών επενδύσεων που χρηματοδοτεί η ΕΕ

Η επιτυχημένη και έγκαιρη υλοποίηση των ενεργειακών επενδύσεων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και του Repower EU, είναι η «ειδική» αποστολή του Θόδωρου Σκυλακάκη, νέο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την οποία φέρεται να ανέθεσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Τα περιεχόμενα της «ειδικής» αποστολής Σκυλακάκη θα είναι, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η στενή παρακολούθηση και η υποστήριξη της ωρίμανσης από πλευράς ΥΠΕΝ, των πολύ σημαντικών έργων που έχουν ήδη ενταχθεί ή πρόκειται να ενταχθούν για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως επίσης, η πλήρης αξιοποίηση του προγράμματος Repower EU και άλλων τυχόν ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος για τον οποίο επιλέχθηκε για τη συγκεκριμένη θέση ο κ. Σκυλακάκης, καθώς διαθέτει την εξειδικευμένη αντίληψη και εμπειρία να αντιμετωπίσει τυχόν καθυστερήσεις σε επίπεδο διαδικαστικό, νομοθετικό ή ωρίμανσης των σημαντικών ενεργειακών – περιβαλλοντικών έργων που θα χρηματοδοτηθούν μέσω Ταμείου και τα οποία είναι κατά κανόνα ιδιαίτερα σύνθετα.

Υπενθυμίζεται, ότι ο κ. Σκυλακάκης ήταν μέχρι πρότινος Διοικητής του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο διαθέτει αρχικό «κουμπαρά» 31,2 δισ. ευρώ. Όπως αναμένεται, ο συνολικός προϋπολογισμός για τη χώρα μας θα φτάσει τελικά στα 36 δις.

Το αίτημα επιπλέον επιδοτήσεων στο πλαίσιο του «REPower EU»

Ήδη, το υπουργείο Οικονομικών έχει προετοιμάσει αίτηση στην ΕΕ για επιπλέον δάνεια 5 δισ. ευρώ και επιδοτήσεις 760 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν στο πλαίσιο του «REPowerEU» αυξάνοντας αντίστοιχα τον προϋπολογισμό του Ταμείου.

Τα δάνεια θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση επιπλέον έργων για την ενεργειακή μετάβαση, τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και την κάλυψη επιχειρήσεων και πολιτών.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη-μέλη έχουν τη δυνατότητα κατάθεσης του σχετικού αιτήματος μέχρι το τέλος Αυγούστου. Ωστόσο, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η ελληνική πλευρά έχει τη δυνατότητα και ήδη προσανατολίζεται να το υποβάλει στα τέλη Ιουλίου.

Τα νέα δάνεια θα αξιοποιηθούν κυρίως για τη χρηματοδότηση ενεργειακών, ιδιωτικών επενδύσεων – μέσω δανεισμού και ιδίων κεφαλαίων – σε τομείς όπως:

Η «ειδική» αποστολή του Θόδωρου Σκυλακάκη στο ΥΠΕΝ: Eνεργειακές Επενδύσεις – Ταμείο Ανάκαμψης – REPower EU

Η μεγάλη προτεραιότητα των ΑΠΕ

  • Έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – ΑΠΕ όπως ηλιακή και αιολική ενέργεια, βιομεθάνιο, πράσινο υδρογόνο κ.ά.
  • Έργα ενεργειακής απόδοσης, π.χ. παρεμβάσεις σε υφιστάμενα κτίρια επιχειρήσεων, αναβάθμιση υποδομών και αύξηση της αποδοτικότητας των διαδικασιών παραγωγής.
  • Πρωτοβουλίες για την προώθηση των «καθαρών» μεταφορών.
  • Έργα πρόσβασης σε καθαρή ενέργεια, όπως λύσεις εκτός δικτύου και δίκτυα κατανεμημένης ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Συστήματα αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών (BESS) κ.α.

Ήδη εξάλλου, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, έχουν ενταχθεί βασικές επενδύσεις για την πράσινη μετάβαση οι οποίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων τη διασύνδεση των ελληνικών νησιών που προωθείται από τον ΑΔΜΗΕ και η οποία θα επιτρέψει την καλύτερη αξιοποίηση των ΑΠΕ, την υπογειοποίηση του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος σε αστικές και δασικές περιοχές από τον ΔΕΔΔΗΕ, την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στα Μέσα Μαζικής Συγκοινωνίας κα.

Σημαντική επίσης και άμεση προτεραιότητα στην ατζέντα του νέου Υπουργού Περιβάλλοντος είναι η απόφαση για το αν θα υπάρξουν επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος του Ιουλίου, αλλά και πώς θα γίνει εφεξής η διαχείριση των της εφαρμογής των έκτακτων μέτρων υποστήριξης των καταναλωτών, καθώς από το φθινόπωρο η ΕΕ έχει ανακοινώσει ότι το καθεστώς των εκτάκτων ενισχύσεων θα σταματήσει.

Ποιος είναι ο Θεόδωρος Σκυλακάκης

Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης γεννήθηκε το 1959 στην Αθήνα. Είναι οικονομολόγος, Βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας (2022-23), Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική από τον Αύγουστο του 2020 και αρμόδιος για την προετοιμασία και το συντονισμό της υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής (2019-20), Ευρωβουλευτής (2009-2014), Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας (2006-2009), Δημοτικός Σύμβουλος, αναπληρωτής Δήμαρχος και αντιδήμαρχος Αθηναίων (2003 – 2006) με ευθύνη για την προετοιμασία του για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Από το 1990 ως το 1993 διετέλεσε Σύμβουλος του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και Προϊστάμενος του Γραφείου Σχεδιασμού και Επικοινωνίας του Πρωθυπουργού.

Διετέλεσε, επίσης, Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Ε21 (1994-2001). Ήταν ο τελευταίος Πρόεδρος της Δράσης (2014-2019), η οποία ανέστειλε τη δραστηριότητά της για να στηρίξει τη Νέα Δημοκρατία.

Έχει εργαστεί στο χώρο της διαφήμισης και της επικοινωνίας από το 1985 και ιδρύσει τέσσερις εταιρείες στους κλάδους της επικοινωνίας (1994-99), της διαχείρισης κρίσεων (2000-2006) και της αγροτικής παραγωγής & μεταποίησης (2014-2019).

Σπούδασε οικονομικά στην Ελλάδα (Οικονομικό ΕΚΠΑ) και διοίκηση επιχειρήσεων (ΜΒΑ) στην Αγγλία (City University, London) και έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα από την Βρετανική Εταιρεία Ερευνών Αγοράς (British Market Research Society) στην Έρευνα Αγοράς. Έχει λάβει διδακτορικό από το Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: «Κοινωνική ανοχή στη διαφθορά».