Αριστοτέλης Χαντάβας: τι είπε για repowering και αποθήκευση ενέργειας

You are currently viewing Αριστοτέλης Χαντάβας: τι είπε για repowering και αποθήκευση ενέργειας

Σε εκκρεμότητα το repowering – επείγει η αποθήκευση ενέργειας τόνισε στο Delphi Economic Forum

Αριστοτέλης Χαντάβας: Επίκαιρες επισημάνσεις για repowering και αποθήκευση ενέργειας έκανε ο επικεφαλής Ευρώπης της Enel Green Power και Πρόεδρος της SolarPower Europe, στο πλαίσιο του εφετινού Delphi Economic Forum.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά το repowering των αιολικών πάρκων, τόνισε ότι ενώ στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο για τις ΑΠΕ ενσωματώθηκαν ορισμένες από τις προτάσεις του Ευρωπαϊκού Κανονισμού που θεσμοθετεί την διευκόλυνσή του, αρκετά ζητήματα παραμένουν σε εκκρεμότητα. Συγκεκριμένα, πρέπει να δρομολογηθεί η ρύθμιση θεμάτων όπως η αποζημίωση, ειδικά στην περίπτωση που το repowering γίνει προ λήξης της σταθερής σύμβασης πώλησης, και να αντιμετωπιστούν συνολικά τα αδειοδοτικά εμπόδια.

Ιδιαίτερα όμως επέμεινε στην ανάγκη για άμεση διαμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου ώστε να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς οι επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας, κυρίως από εταιρείες που διαχρονικά έχουν αποδείξει ότι μπορούν να τις υλοποιήσουν. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, με τη συχνότητα περικοπών ισχύος που επιβάλλονται στις ΑΠΕ να έχει αυξηθεί σημαντικά, το ζήτημα της αποθήκευσης έχει γίνει πλέον πιο επίκαιρο από ποτέ.

φωτογραφικό υλικό από την SolarPower Europe, Πρόεδρος της οποίας είναι ο Αριστοτέλης Χαντάβας

Η ενσωμάτωση Συστημάτων Αποθήκευσης Ενέργειας Μπαταριών (BESS) στα πάρκα ΑΠΕ μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση πόρων για το ενεργειακό σύστημα, αποφεύγοντας ταυτόχρονα την χρήση συμβατικών κοστοβόρων πηγών ενέργειας, ενισχύοντας παράλληλα την ενεργειακή ασφάλεια και ανεξαρτησία. Παράλληλα, ο συνδυασμός αυτός συνεισφέρει στην ευστάθεια του δικτύου και μειώνει το κόστος της ενέργειας για τους τελικούς καταναλωτές.

Για τους στόχους του 2030, εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος και αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης, επέκτασης και ψηφιοποίησης των δικτύων, τα οποία χαρακτήρισε ως τη ραχοκοκαλιά του ενεργειακού συστήματος, ώστε να επιταχυνθεί και να διευκολυνθεί η ανάπτυξη νέων ΑΠΕ.

Oι προτεραιότητες στην SolarPower Europe

Σημειώνεται, ότι ο κ Χαντάβας επανεκλέχθηκε πρόσφατα για δεύτερη συνεχόμενη τριετία, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Φωτοβολταϊκών (SolarPower Europe) και θα συνεχίσει να ηγείται της προσπάθειας για μεγαλύτερη συμμετοχή της ηλιακής ενέργειας στο ευρωπαϊκό ενεργειακό μείγμα.

Κατά την εκτίμησή του, η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει το 1 TW εγκατεστημένης ηλιακής ισχύος, έως το 2030. Με βάση αυτή την προοπτική, ο κ. Χαντάβας έχει θέσει ως στρατηγικό στόχο τον ουσιαστικό διάλογο με τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής, για τη διαμόρφωση ενός ευνοϊκού ρυθμιστικού πλαισίου που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη.

Μεταξύ των προκλήσεων που έχει να αντιμετωπίσει ο κος Χαντάβας, για την επόμενη τριετία, είναι η συμβολή της SolarPower Europe στον επανασχεδιασμό μιας ανθεκτικής και ισχυρής ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας και η προώθηση του reskilling και upskilling για τη δημιουργία νέων τοπικών πράσινων θέσεων εργασίας.