Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέας Ενέργειας: 100 εκ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των Ενεργειακών Κοινοτήτων των Δήμων

You are currently viewing Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέας Ενέργειας: 100 εκ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των Ενεργειακών Κοινοτήτων των Δήμων

Πρώτο μας μέλημα η χρηματοδότηση των Δήμων που θέλουν να φτιάξουν ένα Φ/Β έργο, είπε η κα Σδούκου στην ημερίδα της TÜV HELLAS

Mε κονδύλι του Ταμείου Ανάκαμψης έως και 100 εκ. ευρώ θα γίνει η χρηματοδότηση των Ενεργειακών Κοινοτήτων των Δήμων, επεσήμανε η Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, στο πλαίσιο του χαιρετισμού της στην ημερίδα της TÜV HELLAS για την ασφάλεια και την εξοικονόμηση ενέργειας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, 9 Ιουνίου 2023.

Αναφερόμενη ειδικότερα στο πολύ μεγάλο ενδιαφέρον των δήμων να αναπτύξουν έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας – ΑΠΕ, κυρίως φωτοβολταϊκά στις στέγες και φωτοβολταϊκά πάρκα μέσω της διαδικασίας του ενεργειακού συμψηφισμού, η κα Σδούκου διαπίστωσε ότι ένας μεγάλος αριθμός δήμων έχει ήδη συστήσει Ενεργειακές Κοινότητες. Υπενθύμισε ότι με τον νέο νόμο 5037/2023, που ψηφίστηκε λίγο πριν το τέλος της θητείας της κυβέρνησης, παρέχεται η δυνατότητα προς τους Δήμους μέσω του ενεργειακού συμψηφισμού ή του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού, να μπορούν να καλύψουν ακόμη και το 100% της κατανάλωσης ενέργειας στο σύνολο της καθημερινής λειτουργίας τους, σε δημοτικά κτίρια και επιχειρήσεις, στις υπηρεσίες ύδρευσης/ άρδευσης ακόμα και στους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Πρώτη προτεραιότητα

Πλην όμως, το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το σχετικό πρόγραμμα για την χρηματοδότηση των Ενεργειακών Κοινοτήτων στους Δήμους πριν από τις εκλογές, με αποτέλεσμα να είναι αυτό η πρώτη προτεραιότητα του Υπουργείου, εφόσον φυσικά επανεκλέγει κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κα Σδούκου, είναι διαθέσιμο ένα κονδύλι της τάξης των 100 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και μένει να ολοκληρωθεί η προκήρυξη του προγράμματος. Το συγκεκριμένο κονδύλι θα αξιοποιηθεί ίσως και στην ολότητα του, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι Ενεργειακές Κοινότητες των Δήμων που θέλουν να φτιάξουν ένα φωτοβολταϊκό έργο για να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες. Για να προσθέσει, ότι το ενεργειακό μέλλον είναι ένας συνδυασμός ενεργειακών αναβαθμίσεων σε κτίρια, σε φωτοβολταϊκά στις στέγες, αλλά και σε storage – αποθήκευση ενέργειας που είναι εξίσου σημαντική.

Η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων υπενθύμισε εξάλλου και την κοινή πρωτοβουλία ΥΠΕΝ – Υπουργείου Εσωτερικών για την υποχρέωση να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας στα δημόσια και στα δημοτικά κτίρια, κατά 10% το 2022 συγκριτικά με το 2019, με μέτρα «συμπεριφοράς» και όχι με ουσιαστικές παρεμβάσεις, που προϋποθέτουν πιο δομικές αλλαγές.

Δύσκολη η μείωση κατανάλωσης ενέργειας στα δημόσια – δημοτικά κτίρια

Για να προσθέσει, ότι το να ενεργοποιηθεί όλος ο δημόσιος τομέας και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, να δηλώσουν τον διοικητικά και ενεργειακά υπεύθυνο, να αντιπαραβάλλουν τους λογαριασμούς του ρεύματος και να ανταποκριθούν και στις υπόλοιπες σχετικές υποχρεώσεις, αποδεικνύεται ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα.

Στην παρούσα φάση έχει δημιουργηθεί ένα ειδικό πληροφοριακό σύστημα που παρέχει μια πρώτη σημαντική χαρτογράφηση. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κα Σδούκου «πιέζουμε πάρα πολύ τους υπόχρεους, που δεν έχουν ακόμη συμμορφωθεί, έτσι ώστε να ξέρουμε για κάθε κτίριο, ποιος είναι ο υπεύθυνος, τι είδους παρεμβάσεις, ρύθμιση του θερμοστάτη ή άλλα απλά πράγματα έχουν γίνει και τα οποία πρέπει να καταγραφούν στο πληροφοριακό για να μπορέσουμε να ελέγξουμε την επίτευξη της εξοικονόμησης ενέργειας, το πριν και το μετά».

Αναφερόμενη εξάλλου στους στόχους για τους ΟΤΑ στον κλιματικό νόμο υπενθύμισε ότι αυτοί, σε επίπεδο μείωσης των εκπομπών, ανέρχονται στο 10% μέχρι το 2025 και στο 30% μέχρι το 2030. «Καλά είναι τα νούμερα, αλλά το ζήτημα είναι πώς εκπληρώνονται αυτά» τόνισε και θεώρησε αυτονόητο ότι τόσο ο δημόσιος τομέας και η κεντρική κυβέρνηση όσο και οι δημοτικές αρχές πρέπει να είναι αρωγός, να δώσουνε το καλό παράδειγμα.

Σημειώνεται ότι την ημερίδα της TÜV HELLAS τίμησαν με την παρουσία τους Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων, καθώς και εκπρόσωποι εμπλεκομένων φορέων.