Φωτοβολταϊκά στη Στέγη: Τον Μάρτιο οι αιτήσεις – Το προφίλ των ενδιαφερομένων

You are currently viewing Φωτοβολταϊκά στη Στέγη: Τον Μάρτιο οι αιτήσεις – Το προφίλ των ενδιαφερομένων

Λιγότερα δικαιολογητικά, χρονική προτεραιότητα, διαφορετικό κόστος εγκατάστασης

Ξεκίνημα του 2023 με Φωτοβολταϊκά στη Στέγη: Τον Μάρτιο ξεκινούν οι αιτήσεις για το πολυαναμένο πρόγραμμα με το προφίλ των άμεσα ενδιαφερομένων να είναι μικρές επιχειρήσεις με ιδιόκτητα ακίνητα, αγρότες και ιδιοκτήτες μονοκατοικιών – συγκροτημάτων με σχετική ανεξαρτησία.

Θα απαιτηθούν λιγότερα δικαιολογητικά, κριτήριο θα είναι η χρονική προτεραιότητα και διαφορετικό το κόστος εγκατάστασης, ανάλογα με την επιλογή ή όχι μπαταρίας.

Η επικείμενη προδημοσίευση, στα μέσα Ιανουαρίου, του Οδηγού του προγράμματος για τα Φωτοβολταϊκά στη Στέγη από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αν και αναμενόταν, έχει ανάψει φωτιές στην αγορά των μικρών φωτοβολταϊκών που τους τελευταίους μήνες είχε παγώσει, καθώς όλοι οι ενδιαφερόμενοι περίμεναν την επιδότηση.

Μέσω του προγράμματος μαμούθ ύψους 700 εκ. ευρώ, θα επιδοτηθούν κατ΄ελάχιστο 250.000 ιδιώτες, μικρές επιχειρήσεις και αγρότες για τον δραστικό περιορισμό του ενεργειακού τους κόστους, με την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας μέσω του ενεργειακού συμψηφισμού (net-metering). Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα αναπτυχθούν τουλάχιστον 100.000 συστήματα σε κατοικίες και από 75.000 σε μικρές επιχειρήσεις και αγροτικές εγκαταστάσεις.

Ακόμα και χωρίς μηχανικό η υποβολή

Η μέγιστη επιδότηση έως και 60% των δικαιούχων των φωτοβολταϊκών συστημάτων, αφορά αυτά που θα συνδυασθούν με μπαταρίες. Η χρηματοδότηση των «απλών» φωτοβολταϊκών, θα είναι κατά πολύ μικρότερη (κατ΄ελάχιστο 20%). Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνει με κριτήριο τη χρονική προτεραιότητα, με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ να προσπαθούν να περιορίσουν κατά το δυνατόν τα προβλήματα που είχαν εμφανιστεί παλαιότερα σε αντίστοιχη περίπτωση στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ΄Οίκον». Επίσης, γίνεται προσπάθεια απλοποίησης της υποβολής αίτησης σύνδεσης, με μικρότερο αριθμό δικαιολογητικών και/ή, εφόσον είναι δυνατόν, χωρίς να χρειάζεται η παρουσία μηχανικού για την διεκπεραίωση.

Δυσκολίες στις πολυκατοικίες, όφελος για επιχειρήσεις με ιδιόκτητα ακίνητα

Το προφίλ των άμεσα ενδιαφερομένων, όπως σκιαγραφείται από τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς της αγοράς, είναι κυρίως ιδιοκτήτες μονοκατοικιών – συγκροτημάτων με σχετική ανεξαρτησία, μεσαίου και υψηλού οικονομικού επιπέδου, χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις με ιδιόκτητα ακίνητα, και αγρότες.

Αντίθετα, όπως εκτιμά ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΦΩΣ Κωνσταντίνος Φραγκούλης, μικρός είναι ο αριθμός ιδιοκτητών διαμερισμάτων που θα καταφέρουν να επωφεληθούν από το πρόγραμμα, αφενός λόγω δυσκολιών συνεννόησης με τους λοιπούς συνιδιοκτήτες και αφετέρου γιατί δεν τους συμφέρει αν δεν έχουν μεγάλη κατανάλωση. Υπενθυμίζεται ότι ο Σύνδεσμος, προκειμένου να δοθεί λύση και στις ενεργειακές ανάγκες των πολυκατοικιών είχε προτείνει επέκταση του virtual net metering, πέραν του επιπέδου περιφερειακής ενότητας, για σύνδεση με περισσότερα ρολόγια.

Εκτιμώμενα κόστη εγκατάστασης

Σε ότι αφορά το κόστος εγκατάστασης για απλό φωτοβολταϊκό χωρίς μπαταρία, εκτιμάται από τον ΠΑΣΥΦΩΣ στα 1.500 με 2.000 ευρώ ανά κιλοβάτ, ενώ στο κόστος κατασκευής πρέπει να συνυπολογίζονται και τα έξοδα επισκευής στη στέγη ή την ταράτσα, καθώς είναι απαραίτητη η μόνωση αλλά και η πιστοποίηση για τα όρια αντοχής της στέγης.

Από τη δική του πλευρά, ο ΣΕΦ εκτιμά ότι σήμερα ένα οικιακό σύστημα για κατοικία (ισχύος 3 kW), ακόμη και χωρίς επιδότηση, θα αποσβεστεί σε λιγότερο από 9 χρόνια, ώστε ο ιδιοκτήτης του να χρησιμοποιεί δωρεάν ρεύμα από τον ήλιο για άλλα 14 χρόνια. Με επιδότηση 30% του φωτοβολταϊκού, μέσω του προγράμματος, ο χρόνος απόσβεσης μειώνεται στα 4,2 χρόνια.

Για την απόσβεση ενός παρόμοιου συστήματος που συνδυάζεται με μπαταρία (χωρητικότητας 5 kWh), χωρίς επιδότηση ο χρόνος απόσβεσης αυξάνεται στα 14,2 έτη, καθώς οι συσσωρευτές έχουν υψηλό κόστος. Όμως, αν η μπαταρία επιδοτηθεί με 50-60%, τότε ο χρόνος απόσβεσης συρρικνώνεται σε λίγο λιγότερο από 8 έτη.

Οι δικαιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα να προετοιμαστούν για την υποβολή αίτησης ένταξης στο πρόγραμμα από τα μέσα Ιανουαρίου, οπότε και αναμένεται η προδημοσίευση του Οδηγού, τον Φεβρουάριο που αναμένεται ο τελικός Οδηγός μέχρι τον Μάρτιο, οπότε και θα υποβληθούν οι αιτήσεις. Από τη δική του πλευρά ο ΔΕΔΔΗΕ έχει προβλέψει τη σύνδεση των επιδοτούμενων φωτοβολταϊκών με διασφάλιση ισχύος 10 MW σε κάθε υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να έχουν πρόσβαση μικρά συστήματα, ισχύος έως 10 kW.