20% του ηλεκτρικού χώρου θα απελευθερωθεί από το «ξεσκαρτάρισμα» των αδειών για ΑΠΕ

You are currently viewing 20% του ηλεκτρικού χώρου θα απελευθερωθεί από το «ξεσκαρτάρισμα» των αδειών για ΑΠΕ

Το ΥΠΕΝ προσανατολίζεται στη διάθεση σημαντικού μέρους του ηλεκτρικού χώρου που θα απελευθερωθεί υπέρ της αυτοπαραγωγής, εκτιμά ο Στέλιος Ψωμάς, Σύμβουλος ΣΕΦ

Ποσοστό της τάξης του 20% του ηλεκτρικού χώρου, αναμένεται ότι θα απελευθερωθεί από το «ξεσκαρτάρισμα» των αδειών για έργα ΑΠΕ, που δεν έχουν υποβάλει αίτηση για σύμβαση σύνδεσης. Το ΥΠΕΝ, προσανατολίζεται μάλιστα, στην διάθεση μεγάλου μέρους του ηλεκτρικού αυτού χώρου προς τις Ενεργειακές Κοινότητες δήμων, που έχουν ήδη συσταθεί ή πρόκειται να συσταθούν εφεξής.

Στην σχετική εκτίμηση, που αποτελεί «είδηση», αναφέρθηκε ο Στέλιος Ψωμάς, Σύμβουλος του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών – ΣΕΦ, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ομιλίας του για την «Αυτοκατανάλωση Eνέργειας από Ενεργειακές Κοινότητες ΟΤΑ» στην ημερίδα για την Εξοικονόμηση Ενέργειας που διοργάνωσαν ο ΣΒΑΠ, η Α Energy και η Ένωση Γενικών Γραμματέων Δήμων Ελλάδας – ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ.

Το γεγονός ότι το θέμα είναι άμεσης προτεραιότητας για το ΥΠΕΝ, επιβεβαίωσε από το βήμα άλλης εκδήλωσης (TUV Hellas) και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, η οποία τόνισε επιπλέον, ότι οι δημοτικές Ενεργειακές Κοινότητας θα χρηματοδοτηθούν με κονδύλι της τάξης των 100 εκ ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και ότι αυτή είναι μια σημαντική προτεραιότητα του υπουργείου.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται εντατικά η διαδικασία ενημέρωσης των κατόχων αδειών με Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης (ΟΠΣ) από την ΡΑΕΥΥ – Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, αναφορικά με τα χρονικά περιθώρια που έχουν, από την υπογραφή της ΟΠΣ, να προχωρήσουν στη Σύμβασης Σύνδεσης και στην έκδοση Άδειας Εγκατάστασης. Εναλλακτικά θα μείνουν εκτός νυμφώνος.

Σε αναμονή «ξεκαθαρισμάτων»

κ. Στέλιος Ψωμάς, Ειδικός Σύμβουλος Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών
Ο Στέλιος Ψωμάς,
Σύμβουλος ΣΕΦ

Πάντως, το χρονικό τελεσίγραφο δεν είναι το ίδιο για όλα τα έργα, αφού το 12μηνο ξεκινά να μετράει από την αποδοχή της ΟΠΣ. Ένα πρώτο «ξεκαθάρισμα» αναμένεται να γίνει άμεσα έως τις 30 Ιουνίου 2023 (για έργα στα οποία έχει χορηγηθεί Οριστική Προσφορά Σύνδεσης έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2020). Στη συνέχεια, στις 31 Αυγούστου 2023 (για έργα με ΟΠΣ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021).

Πόσος χώρος αναμένεται όμως ότι θα απελευθερωθεί από επενδυτές με άδειες αφού δεν θα υλοποιήσουν τα σχέδια τους;

Σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Ψωμά, θα ακυρωθεί χαρτοφυλάκιο της τάξης του 20%. Βέβαια, υπάρχουν και πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις, για έργα που ενδέχεται να ακυρωθούν καθώς δεν θα τηρηθούν οι προθεσμίες και δεν θα καταβληθούν οι χρηματικές υποχρεώσεις.

Σε κάθε περίπτωση, τα περιθώρια υποδοχής νέων έργων ΑΠΕ θα είναι πολύ περιορισμένα.

Σημειώνεται ότι σήμερα βρίσκονται σε λειτουργία σταθμοί συνολικής ισχύος 11.000 Μεγαβάτ, οι «ενεργές» προσφορές σύνδεσης με σύμβαση σύνδεσης ή χωρίς είναι περίπου 14.000 Μεγαβάτ, που σημαίνει ότι είναι δεσμευμένος ηλεκτρικός χώρος 25.000 Μεγαβάτ.

Συμπέρασμα; Εφόσον οι Δήμοι στρέφονται στην αυτοπαραγωγή και μάλιστα με χρηματοδότηση από τα Ταμείο Ανάκαμψης, πρέπει να …βιαστούν.