Από την ΚΕΔΕ στο υπουργείο Ψηφιακής Μεταρρύθμισης ο Δημήτρης Παπαστεργίου: Η μάχη της διαδοχής

You are currently viewing Από την ΚΕΔΕ στο υπουργείο Ψηφιακής Μεταρρύθμισης ο Δημήτρης Παπαστεργίου: Η μάχη της διαδοχής

Οι «έξυπνες» πόλεις διαθέτουν πλέον έναν ισχυρό υπέρμαχο και με όλα…τα μέσα!

Από την ΚΕΔΕ μετακομίζει στο υπουργείο Ψηφιακής Μεταρρύθμισης ο πρόεδρος της, Δημήτρης Παπαστεργίου. Η υπουργοποίησή του, άνοιξε ήδη την μάχη της διαδοχής του στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, ενώ παράλληλα, εξασφάλισε στις πόλεις που θέλουν να μετατραπούν σε «έξυπνες» έναν ισχυρό υπέρμαχο που διαθέτει πλέον και όλα…τα μέσα!

Ο επιτυχημένος δήμαρχος Τρικκαίων, ο οποίος παρέλαβε σήμερα τιμόνι της ψηφιακής μετάβασης από τον αντίστοιχα επιτυχημένο Κυριάκο Πιερρακάκη, δεν αφήνει μόνον τα Τρίκαλα. Αφήνει και την ΚΕΔΕ, ως πρόεδρος της οποίας, προώθησε τόσο τον θεσμό των έξυπνων πόλεων, όσο και τα απόλυτα αναγκαία ενεργειακά έργα για την ανταγωνιστικότητα και ενεργειακή αυτάρκεια των δήμων.

Η υπουργοποίηση Παπαστεργίου, θεωρείται ως ένα ασυνήθιστο παράδειγμα συμμετοχής στην άσκηση της εκτελεστικής εξουσίας από έναν άξιο κατά γενική ομολογία εκπρόσωπο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μετέτρεψε μέσα από σειρά σημαντικών καινοτομιών τα Τρίκαλα σε έξυπνη πόλη και επιπλέον ανέδειξε την τελευταία τετραετία μέσω της ΚΕΔΕ τον δρόμο και τον τρόπο για τον ψηφιακό, ενεργειακό και συνολικότερο εκσυγχρονισμό των ελληνικών δήμων.

Η διαδοχή – μεταβατικός ο νέος πρόεδρος

Το έργο του καλούνται να συνεχίσουν άμεσα οι υποψήφιοι να τον διαδεχθούν στην προεδρία της ΚΕΔΕ, οι οποίοι μέχρι στιγμής είναι: Ο νυν Α΄ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, ο Β’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος, ο Δήμαρχος Αγρινίου και Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Διαχείρισης Απορριμμάτων Γιώργος Παπαναστασίου, ο Δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της ΚΕΔΕ, ενώ δεν αποκλείεται να τεθούν και άλλες υποψηφιότητες.

Σε κάθε πάντως περίπτωση, ο νέος Πρόεδρος της ΚΕΔΕ που θα προκύψει από ψηφοφορία των 31 μελών του Διοικητικού της Συμβουλίου θα είναι μεταβατικός και θα παραμείνει στο νέο του πόστο ως τον Φεβρουάριο του 2024. Τότε θα πρέπει υποχρεωτικά να διεκδικήσει εκ νέου εφόσον επιθυμεί την προεδρία της ΚΕΔΕ, καθώς οι νέοι Δήμαρχοι που θα προκύψουν από τις Αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου του 2023 θα κληθούν εκ νέου μετά από λίγους μήνες να ψηφίσουν για το επόμενο ΔΣ της ΚΕΔΕ και τον επόμενο πρόεδρο που θα τους εκπροσωπεί.

Στο ανώτατο συλλογικό όργανο εκπροσώπησης Δήμων της Ελλάδας συμμετέχουν 332 Δήμοι.

Ποιος είναι ο Δημήτρης Παπαστεργίου

Σε ότι αφορά τον απερχόμενο πρόεδρο και νέο Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών με πτυχίο από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με μακρά και επιτυχημένη επαγγελματική εμπειρία. Γεννήθηκε και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στα Τρίκαλα. Εξελέγη δήμαρχος το 2014 και επανεξελέγη το 2019, ενώ από το 2019 ασκούσε επίσης καθήκοντα προέδρου στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).