Τιμολόγια ρεύματος: Σε αναμονή ακόμα χαμηλότερων τιμών τον Μάρτιο

You are currently viewing Τιμολόγια ρεύματος: Σε αναμονή ακόμα χαμηλότερων τιμών τον Μάρτιο

Σε ακόμα χαμηλότερες τιμές αναμένεται να κινηθούν τα τιμολόγια ρεύματος όλων των χρωμάτων τον Μάρτιο, μετά την μεθαυριανή ανακοίνωση του πράσινου τιμολογίου για το μήνα Μάρτιο, από τις εταιρείες προμήθειας.

Με το κόστος ενέργειας να μειώνεται διαρκώς σε επίπεδα της τάξης ακόμα και του 80%, προσεγγίζοντας πλέον τιμές προ κρίσης, αναμένεται ανάλογη προσαρμογή τόσο στα πράσινα όσο και στα κίτρινα τιμολόγια.

Ειδικότερα: Μια μεγαβατώρα κοστίζει πλέον κάτω από 75 ευρώ (δηλαδή 0,075 €/kWh), όταν εν μέσω κρίσης είχε αναρριχηθεί ακόμη και στα 436 ευρώ (0,436 €/kWh), δηλαδή καταγράφει πτώση 82%.

Εφόσον οι εταιρείες δεν αλλάξουν εκπτωτική πολιτική για το μήνα Μάρτιο τότε υπολογίζεται πως σημαντικός αριθμός πράσινων τιμολογίων θα έχει οικονομικότερη τιμή από το φθηνότερο τιμολόγιο του Φεβρουαρίου που ήταν στα 11,798 λεπτά/KWh.

Το πράσινο τιμολόγιο του βασικού παρόχου διαμορφώνεται στα 9,2 λεπτά, ενώ τα κίτρινα τιμολόγια του Μαρτίου θα ξεκινάνε από τα 8 λεπτά την κιλοβατώρα.

Σε ότι αφορά τα κίτρινα τιμολόγια μείωση αναμένεται να προκύψει και για τα κίτρινα τιμολόγια exante, τα οποία ενδέχεται να κινηθούν κάτω από τα 10 λεπτά/KWh μεταξύ 8 και 9 λεπτά/KWh.

Υπενθυμίζεται ότι τα κίτρινα τιμολόγια επιμερίζονται σε δυο κατηγορίες:

Στα exante, αυτά που η τιμή τους καθορίζεται στην αρχή του μήνα και δεν μειώνεται αν τελικά η τιμή κινηθεί χαμηλότερα στη χονδρεμπορική αγορά, και στα expost αυτά που η τιμή τους καθορίζεται με βάση την πορεία της τιμής της χονδρεμπορικής και ουσιαστικά είναι costplus, δηλαδή το κόστος της τιμής ενέργειας συν ένα εύλογο κέρδος.

Η συγκεκριμένη κατηγορία κυμαινόμενων τιμολογίων θυμίζει πολύ τα παλιά τιμολόγια με ρήτρα αναπροσαρμογής, τα οποία και «έκαψαν» τους καταναλωτές όταν ανέβηκαν απότομα οι τιμές της χονδρικής, μόνον που αυτό το διάστημα η εικόνα είναι τελείως διαφορετική:

Οι τιμές της χονδρικής βρίσκονται σε πτωτικό κανάλι και αυτό μετατρέπει τις ρήτρες αναπροσαρμογής της τρέχουσας περιόδου σε «σύμμαχο» των καταναλωτών, δεδομένου ότι παρασύρουν χαμηλότερα τις χρεώσεις.

Πηγή: enikonomia.gr