Το ΥΠΕΝ σπεύδει ταχέως να μετακινήσει τις ώρες κατανάλωσης το μεσημέρι, αν και η άσκηση της μείωσης των τιμών του ρεύματος για τους καταναλωτές δεν θα είναι εύκολη ούτε το 2025
Η Ελλάδα ήταν από τις πιο ακριβές χώρες στην χονδρεμπορική ρεύματος το 2024 σύμφωνα με στα στοιχεία της ΡΑΑΕΥ (Ρυθμιστική Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων), καθώς η τιμή χονδρικής κινήθηκε μεσοσταθμικά στα 100,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Στο σχετικό χάρτη τιμών της ΡΑΑΕΥ, η Ελλάδα ήταν όγδοη αν εξαιρέσουμε μικρές αγορές όπως του Κοσόβου και της Μάλτας, αλλά και την Ουκρανία. Συγκεκριμένα, ακριβότερες ήταν οι Βουλγαρία (102,4), Ιρλανδία (109), Ιταλία (108,4), Β. Μακεδονία (101), Σερβία (101,6), Ρουμανία (103,4) και Αλβανία (112). Στον αντίποδα, οι φθηνότερες αγορές ήταν της Φινλανδίας (45,7), Γαλλίας (58), Νορβηγίας (39,8), Πορτογαλίας (63,4), Σουηδίας (36,5) και Ισπανίας (63). Στο φαινόμενο της ακρίβειας συνέβαλε η άνοδος της τιμής του αερίου και των δικαιωμάτων CO2, η χαμηλή διαθεσιμότητα των υδροηλεκτρικών και οι ανάγκες της Ουκρανίας.
Δεδομένου ότι δεν προβλέπεται άμεσα αλλαγή σκηνικού στην χονδρεμπορική και το το 2025 μπαίνει με ακριβές τιμές, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σπεύδει ταχέως να μετακινήσει τις ώρες κατανάλωσης των νοικοκυριών το μεσημέρι, τις ώρες που υπάρχει πλεόνασμα ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά από την 1η Φεβρουαρίου, εκτιμώντας ότι το σχετικό μέτρο θα συγκρατήσει το μέσο όρο τιμών στο χρηματιστήριο ενέργειας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε τις προάλλες ο υπουργός ΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης «Αν έχουμε έστω ένα 3%-5% μετακίνηση της ζήτησης το μεσημέρι, αυτή η διαφορά σε σχέση με τις βραδινές ώρες είναι από 60 έως 80 ευρώ η μεγαβατώρα».
Σήμερα στη νυχτερινή ζώνη υπολογίζεται ότι υπάγονται περίπου 1,5 εκατομμύριο ρολόγια που μπορεί να ρυθμιστούν από το ΔΕΔΔΗΕ για να απολαμβάνουν χαμηλότερες τιμές, το χειμώνα από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι και μεταξύ 2 με 5 τα ξημερώματα και το καλοκαίρι από τις 11 έως τις 3 και από τις 2 έως τις 4 την νύχτα. Σημειώνεται, ότι το νυχτερινό τιμολόγιο προσφέρεται μόνο από την ΔΕΗ και οι διαφορές μεταξύ μέρας και νύχτας είναι δυσδιάκριτες αφού η ποσοστιαία μεταβολή για τον Γ1/Γ1Ν Οικιακό τιμολόγιο συγκριτικά με την μέρα είναι 6,4%. Επομένως αν ένας μέσος καταναλωτής καταφέρει να μεταφέρει το 50% της κατανάλωσής του στις ώρες του σημερινού νυκτερινού της ΔΕΗ (από το 30% που είναι το σύνηθες) θα έχει σύμφωνα με την εκτίμηση του site allazorevma kέρδος λιγότερο από 1 ευρώ τον μήνα σε σχέση με το ημερήσιο.
Aναφορικά πάλι με τη μεσημβρινή ζώνη θα απαιτηθούν από τους παρόχους πνέα τιμολόγια με αρκετά διαφοροποιημένες τιμές ανά ζώνη ώστε να προσελκύσουν τους καταναλωτές χωρίς να χάσουν από τα κέρδη τους. Τελικά με τα σημερινά δεδομένα η άσκηση της μείωσης των τιμών του ρεύματος για τους καταναλωτές δεν θα είναι εύκολη ούτε το 2025. Ας ελπίσουμε πάντως ότι τη νέα χρονιά θα διαμορφωθούν σταδιακάπιο ευνοϊκές συνθήκες στο μέτωπο των τιμών, ώστε να ανακουφιστούν μερικώς και οι καταναλωτές.