Νέες προοπτικές εντοπίζουν οι προμηθευτές στο πρόγραμμα φθηνότερου ρεύματος 2+8 για τους αγρότες

You are currently viewing Νέες προοπτικές εντοπίζουν οι προμηθευτές στο πρόγραμμα φθηνότερου ρεύματος 2+8 για τους αγρότες

Θετικά αποτιμάται το μέτρο από τους προμηθευτές, καθώς στην νέα τιμολόγηση θα δύνανται να προσφέρουν όλοι, απευθυνόμενοι στο σύνολο του αγροτικού κόσμου

Μπορεί οι αγρότες να μην ικανοποιήθηκαν πλήρως από το πρόγραμμα φθηνότερου ρεύματος 2+8, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους τους, οι προμηθευτές πάντως εντοπίζουν στο πρόγραμμα νέες προοπτικές. Όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι προμηθευτών στην Α Energy, καταρχάς το μέτρο φαίνεται θετικό για τους προμηθευτές, καθώς στην νέα τιμολόγηση που θα έχει τη μορφή διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων θα δύνανται να προσφέρουν όλοι οι προμηθευτές, απευθυνόμενοι μάλιστα στο σύνολο του αγροτικού κόσμου.

Δεδομένου ότι οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος είναι εκατοντάδες χιλιάδες, η εφαρμογή του μέτρου ξεκινάει την 1η Απριλίου και θα χρηματοδοτηθεί κυρίως από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, οι προμηθευτές παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο όλο θέμα.

Τι προβλέπει το πρόγραμμα 2+8

Το Πρόγραμμα φθηνότερου ρεύματος για 2+8 έτη, αναμένεται ότι θα εξασφαλίσει πολύ χαμηλές τιμές στο αγροτικό ρεύμα. Ειδικότερα, εκτιμάται ότι για τα δυο πρώτα χρόνια θα διαμορφώσει την KW κάτω από τα 10 λεπτά για τους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα ή είναι συνεπείς και κάτω από τα 11 λεπτά για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, ρυθμίζοντας ταυτόχρονα και τα χρέη τους. Για τα επόμενα οκτώ (8) χρόνια, το φθηνό ρεύμα θα αφορά μόνο το ένα τρίτο της κατανάλωσης και η εκτιμώμενη τιμή θα είναι ενιαία στα 9 λεπτά.

Για τους κατόχους συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές, προβλέπεται ότι μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας με εξόφληση σε μια δεκαετία και μηδενικό επιτόκιο. Το σχετικό χρηματοοικονομικό κόστος αναλαμβάνει η πολιτεία με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Τι θα γίνει με το αγροτικό πετρέλαιο

Σημειώνεται ότι, από κυβερνητικής πλευράς, το μέτρο θεωρείται γενναίο με συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη να σχολιάζουν χαρακτηριστικά ότι «Ο πρωθυπουργός ”έξυσε τον πάτο του βαρελιού”, όπως υποσχέθηκε στους αγρότες». Βέβαια η προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο (που ανέρχεται σε 82 εκατ. ευρώ), ύψους 40 εκατ. ευρώ, στα τέλη Μαρτίου και η κάπως θολή υπόσχεση για συζήτηση περί πιθανής επέκτασης της επιστροφής του ΕΦΚ μετά το 2025, δεν φαίνεται να ικανοποίησαν τους αγρότες που από ότι φαίνεται τα θέλουν όλα τώρα! Εν αναμονή πάντως των γενικών τους συνελεύσεων, τυχόν κλείσιμο των δρόμων θα εξελιχθεί σε μεγάλο αγκάθι στις σχέσεις τους με την κυβέρνηση η οποία έθεσε εξαρχής τους ανοικτούς δρόμους ως βασική προϋπόθεση για την σχετική διαπραγμάτευση.

Εδώ που τα λέμε πάντως, δεν πήραν λίγα σε σχέση και με άλλους κλάδους που επίσης έχουν απόλυτη ανάγκη από φθηνή ενέργεια, πλην όμως αντί για φθηνό ρεύμα παίρνουν … αυξήσεις όπως λόγου χάριν η βιομηχανία.

Διαβάστε ακόμη: Αυξήσεις στα τέλη φυσικού αερίου στη βιομηχανία έως 64%(!!!) αποφάσισε η ΡΑΑΕΥ – Αντιδρά η ΕΒΙΚΕΝ