Η ενεργειακή κρίση δεν πέρασε – Η Ευρώπη, πρέπει να «επενδύσει μαζικά» στην ενεργειακή μετάβαση, τονίζει η EON AG

You are currently viewing Η ενεργειακή κρίση δεν πέρασε – Η Ευρώπη, πρέπει να «επενδύσει μαζικά» στην ενεργειακή μετάβαση, τονίζει η EON AG

Έκκληση για εξοικονόμηση ενέργειας σε εταιρείες και νοικοκυριά, απευθύνει η μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφελείας της Γερμανίας

Η ενεργειακή κρίση δεν πέρασε, επισημαίνει σε ανακοίνωση της η EON AG, ενώ η διοίκηση της, εκτιμά ότι η Ευρώπη, πρέπει να «επενδύσει μαζικά» στην ενεργειακή μετάβαση. Επιπλέον, η μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφελείας της Γερμανίας απευθύνει έκκληση σε εταιρείες και νοικοκυριά να εξοικονομούν φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ενόψει της πιθανότητας μιας δραματικής αύξησης των τιμών το χειμώνα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, παρά το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές τιμές χονδρικής πώλησης φυσικού αερίου έχουν πέσει από τα επίπεδα ρεκόρ πέρυσι και οι χώροι αποθήκευσης είναι σχεδόν γεμάτοι, ενόψει του χειμώνα εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ μεγάλες αβεβαιότητες, τόσο από την πλευρά της προσφοράς όσο και της ζήτησης, με αντίστοιχους κινδύνους όσον αφορά τη μελλοντική εξέλιξη των τιμών χονδρικής.

Αν λόγου χάριν γεγονότα όπως μη προγραμματισμένες ελλείψεις εφοδιασμού συμπέσουν με κρύο καιρό κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές αυξήσεις των τιμών. Από τη δική της πλευρά, η EON έχει αυξήσει τις επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση καθώς οι αγορές ενέργειας της Ευρώπης γίνονται όλο και πιο πράσινες, κάτι που θα βοηθήσει επίσης την ενεργειακή ανεξαρτησία της περιοχής. Ξόδεψε περίπου 2,4 δισ. ευρώ για υποδομές το α’ εξάμηνο του 2023, 36% υψηλότερα από ένα χρόνο νωρίτερα.

Σύμφωνα όμως με εκτίμηση που διατύπωσε πρόσφατα στο Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Leonhard Birnbaum, η Ευρώπη θα έπρεπε να είναι σε καλύτερη θέση για τον επόμενο χειμώνα (2022-2023) από ό,τι ήταν τον πέρυσι. Πλην όμως, δεν διαθέτει τις υποδομές για την ενεργειακή μετάβαση στην οποία επαγγέλλεται, γι΄αυτό η μόνη λύση είναι να “επενδύσει μαζικά” προς αυτήν την κατεύθυνση.