ΔΕΥΑ: Επιδότηση κατά 70% των οφειλών τους στο ρεύμα εφόσον συγχωνευτούν – Αντιτίθεται στην πρόταση η Ένωση των ΔΕΥΑ

You are currently viewing ΔΕΥΑ: Επιδότηση κατά 70% των οφειλών τους στο ρεύμα εφόσον συγχωνευτούν – Αντιτίθεται στην πρόταση η Ένωση των ΔΕΥΑ

Για τις ΔΕΥΑ που θα αποκτήσουν μέχρι τις 15 Ιανουαρίου διαχειριστική επάρκεια, προβλέπεται επιδότηση των χρεών για ρεύμα κατά 30%

Επιδότηση κατά 70% των οφειλών τους στο ρεύμα, μόνον όμως και εφόσον συγχωνευτούν, θα έχουν οι ΔΕΥΑ (Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης), σύμφωνα με τροπολογία του ΥΠΕΝ που κατατέθηκε στη Βουλή. Από τη δική της πλευρά, η Ένωση των ΔΕΥΑ (Ε.Δ.Ε.Υ.Α) ζητά τροποποίηση της τροπολογίας και οικονομική ενίσχυση των ΔΕΥΑ, με κανόνες που θα συμφωνηθούν στο τελικό σχέδιο της μεταρρύθμισης και οι οποίοι θα λαμβάνουν υπόψη τις προτάσεις που έχει υποβάλλει τόσο η ίδια, όσο και η ΚΕΔΕ.

Ειδικότερα: Το συνολικό ποσό της προβλεπόμενης επιδότησης για τις ΔΕΥΑ, ανέρχεται σε 200 εκατ ευρώ, θα καταβληθεί εξ ολοκλήρου από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και ισοδυναμεί με περίπου το 50% των συνολικών οφειλών των ΔΕΥΑ για ρεύμα που ξεπερνούν τα 440 εκατ ευρώ. Η ρύθμιση προβλέπει σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, ότι επιδοτείται το 70% των οφειλών τους εφόσον: Είτε μεταφέρουν μέσα στο 2025 τις αρμοδιότητές τους στην ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και ΕΥΑΘ Α.Ε’ , είτε δεχτούν να συγχωνευτούν μεταξύ τους σε περιφερειακό επίπεδο σύμφωνα με τον ν. 1069/80. Για την επιδότηση λαμβάνονται υπόψη τα ταμειακά διαθέσιμα των Δ.Ε.Υ.Α. που μπορούν να διατεθούν για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, που διαπιστώνονται με έκθεση απογραφής, η οποία συντάσσεται από ορκωτό ελεγκτή – λογιστή, σε κάθε Δ.Ε.Υ.Α. με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

Εναλλακτικά κάθε Δ.Ε.Υ.Α. μπορεί να επιδοτηθεί σε ποσοστό έως 30% της οφειλής της προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, εφόσον τη 15η Ιανουαρίου 2026 πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις που διασφαλίζουν τη δυνατότητά της να λειτουργεί αποτελεσματικά σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 12Β του ν. 4001/2011 και τους κανόνες για διαχειριστική επάρκεια και την ανάκτηση κόστους σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο της ΡΑΑΕΥ.

Γιατί αντιτίθεται η ΕΔΕΥΑ

Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι ιδιαίτερα προνομιακή για τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης των ΟΤΑ, η ΕΔΕΥΑ, σε ανακοίνωσή της, αντιτίθεται στον τρόπο με τον οποίο το Υπουργείο Περιβάλλοντος επιχειρεί να ακυρώσει τον παραγωγικό διάλογο ανάμεσα στα Υπουργεία Εσωτερικών, Περιβάλλοντος, Οικονομικών και την ΚΕΔΕ και την Ε.Δ.Ε.Υ.Α.. Έναν διάλογο που αποβλέπει στην ενίσχυση, την ορθή λειτουργία των Δ.Ε.Υ.Α., την εξυγίανση και τη βιωσιμότητά τους. Και αυτό, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην ανακοίνωση, “ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι εδώ και μία τριετία οι Δ.Ε.Υ.Α. συζητούν με την Πολιτεία και αναζητούν την οικονομική τους ενίσχυση για τη διαχείριση του χρέους τους προς τους ενεργειακούς παρόχους, ενίσχυση για την οποία είχαν δοθεί ανάλογες υποσχέσεις. Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι για το ενεργειακό τους χρέος, οι Δ.Ε.Υ.Α. δεν έχουν καμιά απολύτως ευθύνη, αφού το ενεργειακό τους κόστος εκτινάχθηκε σε επίπεδα μη διαχειρίσιμα από το 2021 μέχρι σήμερα, ενώ δεν έχουν λάβει καμία επιδότηση σύμφωνα με το ενεργειακό τους προφίλ.

Η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. προτείνει να δημιουργηθεί Ειδικό Ταμείο ενόψει της μεταρρύθμισης των Δ.Ε.Υ.Α. για την οποία σε κάποια θέματα φαίνεται ότι υπάρχει συναντίληψη, ενώ σε άλλα υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης.. Κατόπιν τούτου η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. ζητά την τροποποίηση του αρ. 6 της εν λόγω τροπολογίας ώστε η οικονομική ενίσχυση των Δ.Ε.Υ.Α. να διατεθεί με τους όρους και τους κανόνες που θα συμφωνηθούν στο τελικό σχέδιο της μεταρρύθμισης.

Τέλος, επισημαίνει ότι αν αυτό δεν συμβεί και η τροπολογία προωθηθεί ως έχει, θα καταγραφεί ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος παίρνει πρωτοβουλίες που δεν μπορούν να εφαρμοστούν, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για μια μη νόμιμη και μη λειτουργική μεταρρύθμιση και μη λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις που η ΚΕΔΕ και η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. έχουν καταθέσει στα συναρμόδια Υπουργεία για την μεταρρύθμιση των Δ.Ε.Υ.Α.

Τι μέλλει γενέσθαι

Με δεδομένη την επιμονή της ΚΕΔΕ στην μη υποχρεωτική συνένωση των ΔΕΥΑ και την αντίθεση πολλών δήμων στο μέτρο ελέγχου τιμολόγησης του νερού από τη ΡΑΑΕΥ, εκτιμάται ότι οι ΔΕΥΑ σε αρκετούς δήμους δεν θα αξιοποιήσουν την προσφερόμενη επιδότηση, ενώ ο αριθμός των ΔΕΥΑ που μπορούν να αποκτήσουν διαχειριστική επάρκεια μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, είναι σχεδόν μηδενικός. Σίγουρα κάποιοι θα την αξιοποιήσουν, με αποτέλεσμα την απορρόφηση σημαντικού ποσοστού των 200 εκ. ευρώ. Σε κάθε όμως περίπτωση, το ρήγμα ανάμεσα σε κυβέρνηση και Δήμους βαθαίνει με τους δεύτερους να κατηγορούν το ΥΠΕΝ για μη νόμιμη αλλά και μη λειτουργική μεταρρύθμιση των ΔΕΥΑ, η οποία δεν έλαβε υπόψη τις προτάσεις που η ΚΕΔΕ και η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. έχουν καταθέσει στα συναρμόδια Υπουργεία για την μεταρρύθμιση των Δ.Ε.Υ.Α.