Τιμητική διάκριση στον Χρήστο Ζαφείρη του ΚΑΠΕ, για τον συνεχή αγώνα ανάπτυξης του βιομεθανίου στην Ελλάδα

You are currently viewing Τιμητική διάκριση στον Χρήστο Ζαφείρη του ΚΑΠΕ, για τον συνεχή αγώνα ανάπτυξης του βιομεθανίου στην Ελλάδα

Η έννοια του βιομεθανίου, όπως την γνωρίζουμε σήμερα ,καταγράφηκε για πρώτη φορά στο Νational Action Plan της Ελλάδας, το 2010.

Για τον συνεχή αγώνα ανάπτυξης του βιομεθανίου στην Ελλάδα, απονεμήθηκε τιμητική διάκριση στον Χρήστο Ζαφείρη, Υπεύθυνο Δέσμης Έργων Βιοαερίου και Βιομεθανίου του ΚΑΠΕ, στο πλαίσιο των τιμητικών διακρίσεων του 2ου Επενδυτικού – Επιστημονικού Forum “Ενεργειακή Αξιοποίηση Αποβλήτων, Βιομάζα, Βιομεθάνιο“, της A Εnergy. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε «Το να μπορούμε να συζητάμε σήμερα στην Ελλάδα για το βιομεθάνιο δεν ήταν πάντα αυτονόητο. Χρειάστηκε εντατική δουλειά και συνεχής αγώνας για να κατοχυρωθεί η έννοια του βιομεθανίου, όπως την γνωρίζουμε σήμερα και να αρχίσει να αναπτύσσεται η αγορά βιοαερίου. Στον αγώνα αυτό, πρωταγωνίστησε, τόσο ο Χρήστος Ζαφείρης, Υπεύθυνος Δέσμης Έργων Βιοαερίου και Βιομεθανίου του ΚΑΠΕ, όσο και οι εξίσου αξιόλογοι επιστήμονες του Τμήματος Βιομάζας».

Η τιμητική διάκριση στον κ. Ζαφείρη, απονεμήθηκε από τον κ. Γιάννη Ζολώτα, Ενεργειακό Σύμβουλο και Επιστημονικό Συνεργάτη της Α Energy. Αναφερόμενη στην εξέλιξη του βιομεθανίου στην Ελλάδα και εκπροσωπώντας την Οργανωτική Επιτροπή της εκδήλωσης, η δημοσιογράφος Άντα Σεϊμανίδη, ανέτρεξε στην εξέλιξη του βιοαερίου και βιομεθανίου στην Ελλάδα, που βρίσκεται σήμερα στην άμεση επικαιρότητα λόγω του επικειμένου νέου θεσμικού πλαισίου για το βιομεθάνιο.

Από το Νational Action Plan στο REpowerEU

«Το να μπορούμε να συζητάμε σήμερα στην Ελλάδα για το βιομεθάνιο δεν ήταν πάντα αυτονόητο. Η έννοια του βιομεθανίου, όπως την γνωρίζουμε σήμερα, καταγράφηκε για πρώτη φορά στο Νational Action Plan της Ελλάδας, που ετοίμασε και υπέβαλλε στις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το 2010. Στη σελίδα 62 αναγράφεται και ερμηνεύεται για πρώτη φορά η Έννοια του βιομεθανίου. Η αναγραφή έγινε με σχετική εισήγηση των επιστημόνων του ΚΑΠΕ που συμμετείχαν στην ομάδα εργασίας και συμβούλευαν την τότε πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ για τα βιοκαύσιμα.

Ως αποτέλεσμα, αυξήθηκε κατακόρυφα η τιμή αποζημίωσης των ελληνικών μονάδων βιοαερίου επιτρέποντας στον κλάδο να αναπτυχθεί σταδιακά. Η τιμή, που ήταν τότε της τάξης των 88 ευρώ, απογειώθηκε στη συνέχεια στα 230.

Το φθινόπωρο του 2022 οι επιστήμονες του τμήματος Βιομάζας του ΚΑΠΕ συνεισέφεραν με σημαντική συμβολή και στη σύνταξη κείμενο του REpowerEU για την Ελλάδα αναφορικά με το βιομεθάνιο στο πλαίσιο σχετικού έργου. Το κείμενο, υπογράφεται από επιστημονικά στελέχη του ΚΑΠΕ, όπως οι Χρήστος Τουρκολιάς, Δημήτρης Μεζαρτάσογλου, Μηνάς Ιατρίδης, Μυρσίνη Χρήστου και Χρήστος Ζαφείρης.

Σε συνδυασμό με τον εντυπωσιακό αριθμό των 140 ερευνητικών έργων που έχει υλοποιήσει το Τμήμα Βιομάζας του ΚΑΠΕ από το 1989 μέχρι σήμερα, είναι προφανές ότι ο συγκεκριμένος τομέας θα ήταν εξαιρετικά φτωχός χωρίς αυτό το Τμήμα και τα στελέχη του.

Η σύνδεση διαχείρισης των βιοαποβλήτων με την πρώτη ύλη για το βιομεθάνιο

Στην παρούσα φάση, το ενδιαφέρον της επιστημονικής ομάδας έχει στραφεί στο ακανθώδες πρόβλημα της εξασφάλισης πρώτης ύλης για το βιομεθάνιο. Ο κ. Χρήστος Ζαφείρης, Υπεύθυνος Δέσμης Έργων Βιοαερίου και Βιομεθανίου του ΚΑΠΕ, έχει επεξεργαστεί ανάμεσα σε άλλα μια επίκαιρη πρόταση: Αυτή, συνδέει τη διαχείριση των βιοαποβλήτων με την εξασφάλιση πρώτης ύλης για το βιομεθάνιο. Ο ίδιος έχει καταλήξει ότι το δυναμικό της Ελλάδας στην βιομάζα είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που εκτιμάται, καθώς, από τις περίπου 280.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις του πρωτοενή τομέα, το 75% ρίχνει τα απόβλητα στο δίκτυο και δεν γίνεται ενεργειακή αξιοποίηση. Επιπλέον, υπάρχει και άλλο δυναμικό, προερχόμενο από τυρόγαλο, κοπριές, άχυρο κλπ. Η δυνατότητα αξιοποίησης τοπικών ενδογενών πηγών σε συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδος που θα έχουν πρώτη ύλη και την δυνατότητα να κάνουν μεθάνιο, είναι αποφασιστική για τους σχεδιασμούς για τα οργανικά απόβλητα περιλαμβάνοντας φυσικά και τους καφέ κάδους.

Γεωπόνος με μεταπτυχιακό στον Περιβαλλοντικό σχεδιασμό πόλεων και κτιρίων, με πάνω από τριάντα χρόνια εμπειρίας σε εφαρμοσμένη Έρευνα για τη βιομάζα/βιοαέριο/βιομεθάνιο αλλά και με πλούσια διδακτική εμπειρία, ο κ. Ζαφείρης είναι πεπεισμένος ότι η πρώτη ύλη είναι για το βιομεθάνιο είναι θέμα μιας διαφορετικής προσέγγισης για την οποία ήρθε πλέον η ώρα να υλοποιηθεί.

Η τιμητική του διάκριση αφορά την μακροχρόνια αφοσίωση στην έρευνα για τη βιομάζα, στις μελέτες για το βιομεθάνιο και στην πρότασή του για τη διαχείριση της πρώτης ύλης. Τον προσκαλούμε να την παραλάβει και λυπούμαστε που λόγω έκτακτου γεγονότος δεν βρίσκεται σήμερα εδώ και η κυρία Μυρσίνη Χρήστου, από το ίδιο τμήμα του ΚΑΠΕ, το οποίο πρωταγωνίστησε στην ερευνητική δουλειά για το βιομεθάνιο».

Τιμητικές Διακρίσεις (BINTEO)
Τα βίντεο όλων των ομιλιών-παρουσιάσεων του 2ου Φόρουμ “Ενεργειακή Αξιοποίηση Αποβλήτων, Βιομάζα, Βιομεθάνιο 2024”, είναι διαθέσιμα στο κανάλι της A Energy στο YouTube.