Γιατί τα trackers είναι η καλύτερη λύση για το net metering: Ιωάννης Κουκούλης, Διευθυντής Συστημάτων Στήριξης Φ/Β, ΜΕΤΑΛΟΥΜΙΝ

You are currently viewing Γιατί τα trackers είναι η καλύτερη λύση για το net metering: Ιωάννης Κουκούλης, Διευθυντής Συστημάτων Στήριξης Φ/Β, ΜΕΤΑΛΟΥΜΙΝ

Τι είπε ο κ. Κουκούλης για τις βάσεις των Φ/Β στην ημερίδα A Energy – EBEΠ – ΣΒΑΠ

Γιατί τα trackers αποτελούν την καλύτερη λύση για τα συστήματα net metering, εξήγησε ανάμεσα
σε άλλα ο κ. Ιωάννης Κουκούλης
, Διευθυντής – Τμήμα Συστημάτων Στήριξης Φ/Β, ΜΕΤΑΛΟΥΜΙΝ, εκ των βασικών ομιλητών στην ημερίδα που συνδιοργάνωσαν το ΕΒΕΠ, ο ΣΒΑΠ και το επενδυτικό φόρουμ A Energy για τα φωτοβολταϊκά. Κι αυτό, γιατί θέλουν 15% λιγότερο χώρο και 15% μικρότερη επένδυση, ενώ επιπλέον, παρέχουν καλύτερη διάρκεια παραγωγής μέσα στη μέρα, καθώς παράγουν από ανατολή μέχρι δύση με σχετικά σταθερό ρυθμό οπότε βοηθά σημαντικά στην ταυτόχρονη κατανάλωση για ακόμα μεγαλύτερα οφέλη στο κόστος του ρεύματος.

Η ΜΕΤΑΛΟΥΜΙΝ, δραστηριοποιείται στον τομέα της διέλασης αλουμινίου από το 1969 με παραγωγή συστημάτων κουφωμάτων και ειδικού προφίλ. Από το 2009 εισέρχεται δυναμικά στην αγορά των συστημάτων στήριξης φωτοβολταϊκών σε κάθε έδαφος, σταθερά και μεταβλητής κλίσης και κάθε είδους βιομηχανικές και οικιακές οροφές.

Από το 2019 αναπτύσσει και παράγει συστήματα μονοαξονικού tracker τα οποία ενσωματώνουν προηγμένη τεχνολογία και αυξάνουν την παραγωγή ρεύματος έως και 25%. Τον σχεδιασμό όλων των συστημάτων σύμφωνα με τις απαιτήσεις κάθε έργου αναλαμβάνει το τμήμα μελετών της εταιρίας μας το οποίο είναι στελεχωμένο με 30 έμπειρους διπλωματούχος μηχανικούς και έτσι η Μεταλουμίν μπορεί και παρέχει κάθε είδους στήριξη στον χώρο των βάσεων Φωτοβολταϊκών.

Συστήματα για κάθε είδος οροφής και κάλυψης

Για τα έργα εδάφους, όπως ανέφερε ο κ. Κουκούλης, η εταιρεία έχει αναπτύξει αρκετά συστήματα όπως μονοπάσσαλο, διπάσσαλο και μεταβλητής κλίσης. Οι σχετικές μελέτες προσαρμόζονται σε κάθε είδος και απαίτηση εδάφους, κλιματικών συνθηκών και panel. Σημαντικός τομέας εγκαταστάσεων είναι αυτός στις οροφές των βιομηχανιών και των εμπορικών κτηρίων. Στον τομέα αυτόν η εταιρεία, έχει αναπτύξει συστήματα για κάθε είδος κεκλιμένης και επίπεδης οροφής και κάθε είδους κάλυψης.

Επιπλέον διαθέτει ειδικά εξαρτήματα και συστήματα τα οποία συνδυάζονται κατάλληλα ώστε να υπάρχει το επιθυμητό αποτέλεσμα για την απόδοση του συστήματος αλλά και την στατική του επάρκεια. Η δυνατότητα παραγωγής του αλουμινίου, παρέχει τη δυνατότητα σχεδιασμού νέων
προφίλ και ευελιξία στα παραγόμενα συστήματα. Όσον αφορά τις μικρές οροφές, η ΜΕΤΑΛΟΥΜΙΝ έχει αναπτύξει συστήματα για την ικανοποίηση κάθε είδος στέγης, ταράτσας, κεραμοσκεπής κτλ.

Η εταιρεία, έχοντας αναπτύξει όλα τα παραπάνω συστήματα, πρωτοπορεί και σε έργα στο εξωτερικό. Έχει κατασκευάσει έργα σε 30 χώρες, από την παραλία στο νησί Al Hail στο Dubai μέχρι τη Χιλή σε υψόμετρο 4000μ, όπως και στις οροφές των αεροδρομίων Dubai και Malta. Παράλληλα παραδίδει και πολλά μικρά έργα σε πολλές χώρες της Μεσογείου.

  • φωτογραφικό υλικό Φ/Β της ΜΕΤΑΛΟΥΜΙΝ
  • φωτογραφικό υλικό Φ/Β net metering της ΜΕΤΑΛΟΥΜΙΝ

Λύσεις συνύπαρξης καλλιεργειών με συστήματα φωτοβολταϊκών

Σε κάθε περίπτωση, το μεγάλο μειονέκτημα των Φωτοβολταικών όπως επεσήμανε ο κ. Κουκούλης είναι η χρήση γης η οποία είναι αναγκαία για άλλες εκμεταλλεύσεις και ιδιαίτερα για την καλλιέργεια γεωργικών προϊόντων. Σε αυτόν τον τομέα, αναπτύσσονται αποτελεσματικές λύσεις.

Συγκεκριμένα, αναπτύσσονται φωτοβολταϊκά συστήματα σε σε γη υψηλής παραγωγικότητας σε συνδυασμό με τις ανάγκες της καλλιέργειας, ώστε όχι μόνο να παραμένει η καλλιέργεια, αλλά και να ωφελείται.

Τα ενδεχόμενα οφέλη της καλλιέργειας είναι η προστασία από έντονα κλιματικά φαινόμενα όπως το χαλάζι, η δυνατή βροχή, ο παγετός, οι ακραίες (υψηλές και χαμηλές) θερμοκρασίες αλλά και μικρότερες ανάγκες για νερό. Τα συστήματα αυτά είναι κατάλληλα για κηπευτικά, δενδροκαλλιέργειες κλπ. Παράλληλα με τα οφέλη στην καλλιέργεια, υπάρχουν οφέλη στην φωτοβολταϊκή εγκατάσταση, καθώς με τις μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των σειρών αποφεύγονται οι σκιάσεις ενώ η μεγάλη απόσταση από το έδαφος ωφελεί στον αερισμό και την απόδοση των panels. Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο, είναι ότι, καθώς η γη καλλιεργείται δεν υπάρχει ανάγκη για καθαρισμό της από τη βλάστηση.

Πέρα από τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, χώρος για τις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών μπορεί να εξευρεθεί σε λίμνες και κλειστές θάλασσες. Τα συστήματα αυτά, μελετώνται ήδη από την εταιρεία σε συνεργασία με τη σχολή μηχανολόγων μηχανικών ΕΜΠ και αναμένεται να υπάρξουν σύντομα ανάλογα προϊόντα.

Σημειώνεται ότι η ΜΕΤΑΛΟΥΜΙΝ ήταν ο βασικός χορηγός της εκδήλωσης για τα φωτοβολταϊκά και την αυτοπραγωγή, που με πολύ μεγάλη επιτυχία και απήχηση συνδιοργάνωσαν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Αττικής – Πειραιώς, με τη συνεργασία του επενδυτικού φόρουμ Α Εnergy, στις 22 Φεβρουαρίου 2023 στο ΕΒΕΠ.