Η Ράνια Αικατερινάρη στο τιμόνι των ενεργειακών θεμάτων του ΣΕΒ

You are currently viewing Η Ράνια Αικατερινάρη στο τιμόνι των ενεργειακών θεμάτων του ΣΕΒ

Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, νέος Πρόεδρος του ΣΕΒ θα αναθέσει στην Πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής κυρία Αικατερινάρη τον χειρισμό των ενεργειακών θεμάτων

Η Ράνια Αικατερινάρη, νεοεκλεγείσα αντιπρόεδρος και πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ θα αναλάβει και όλα τα ενεργειακά θέματα του ΣΕΒ, με πρόταση που θα κάνει ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, νέος Πρόεδρος του Συνδέσμου.

Όπως δήλωσε ο ίδιος ο κ. Θεοδωρόπουλος κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης με μέλη του ΣΕΒ που πραγματοποιήθηκε ελάχιστες μέρες προ των εκλογών του ΣΕΒ στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, το ενεργειακό είναι ένα θέμα πολύπλοκο, στο οποίο ο ίδιος δεν κατέχει επαγγελματικές γνώσεις, γι αυτό και εφόσον εκλεγεί θα το αναθέσει αποκλειστικά στην αντιπρόεδρο του ΔΣ του ΣΕΒ και Πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής Ράνια Αικατερινάρη, η οποία τις διαθέτει.

Το “ακανθώδες” ενεργειακό και οι λεπτές ισορροπίες στον ΣΕΒ

Αίσθηση επίσης προκάλεσε σε όσους παρευρέθηκαν σε αυτήν την συνάντηση και η παραδοχή απο τον κ.Θεοδωρόπουλο, της δυσκολίας που αντιμετωπίζει ο ΣΕΒ να δημιουργεί κοινά αποδεκτές θέσεις για το ενεργειακό, καθώς στα μέλη του συμπεριλαμβάνονται και παραγωγοί και καταναλωτές ενέργειας με εντελώς αντικρουόμενα συμφέροντα. Όπως μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ ” στη διαμόρφωση κάποιων κοινών θέσεων έχει συμβάλλει σημαντικά ο νυν ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, πρώην υπουργός Ενέργειας και καθηγητής, Γιάννης Μανιάτης και αν υπάρχουν καλές ιδέες προς αυτήν την κατεύθυνση, είμαστε ανοικτοί να τις επεξεργαστούμε”.

Αναμένεται λοιπόν σύντομα μετά την ανάληψη και της θέσης της προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής που θα «τρέχει» τον ΣΕΒ σε καθημερινή βάση, να αναλάβει η κυρία Αικατερινάρη και τα θέματα της ενέργειας. Σημειώνεται ότι στον Σύνδεσμο συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα και Επιτροπή Ενέργειας.

Εν τω μεταξύ, η αγορά σχολιάζει κατά κανόνα με θετικό τρόπο τις διευρυμένες αρμοδιότητες της νέας αντιπροέδρου και προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής κυρίας Αικατερινάρη, η οποία στο νέο ΔΣ εκπροσωπεί την ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ του Ομίλου Στασινόπουλου, που υποστήριξε δυναμικά την υποψηφιότητά της.

Η τεχνοκράτης αλλά και “κόκκινη” Ράνια

Ποιά είναι όμως η Ράνια Αικατερινάρη και ποιά τα τόσο εκτεταμένα καθήκοντα που αναλαμβάνει στον ΣΕΒ;

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Μητέρα της είναι η κυρία Ασημίνα Ξηροτύρη, πρώην βουλευτής του Συνασπισμού και της ΔΗΜΑΡ και πατάρας της ο Νίκος Αικατερινάρης γνωστός για την αντιδικτατορική του δράση. Γι αυτό άλλωστε και κάποιοι στον ΣΕΒ αρέσκονται να την αποκαλούν ως “κόκκινη” Ράνια.

Με επαγγελματική εμπειρία άνω των 30 ετών, έχει διατελέσει ανώτατο στέλεχος διοίκησης, ενώ σήμερα είναι σύμβουλος στρατηγικής και επενδύσεων, όπως και μη εκτελεστικό μέλος ΔΣ και επιτροπών ΔΣ σε τέσσερις μεγάλες εταιρείες (Motor Oil, ΕλβαλΧαλκόρ, ΔΕΔΔΗΕ και Coral).

Μεταξύ άλλων, διετέλεσε για 4 χρόνια Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. Προγενέστερα ήταν Αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος και εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της ΔΕΗ ΑΕ. Τη διετία 2015-2017 ήταν Εταίρος (Partner) στην Ernst & Young (EY) στο τμήμα συμβουλευτικών υπηρεσιών, έχοντας παράλληλα την εποπτεία του κλάδου ενέργειας της ΝΑ Ευρώπης.

Τη δεκαετία 2001-2010 εργάστηκε ως υψηλόβαθμο στέλεχος σε μεγάλους διεθνείς και ελληνικούς τραπεζικούς οίκους (BNP Paribas, Deutsche Bank και Eurobank) στο Corporate και στο Investment Banking σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ξεκίνησε την καριέρα της στο Λονδίνο, στην ανάπτυξη επενδύσεων στον τομέα του πετρελαίου και φυσικού αερίου, δουλεύοντας για την Texaco.

Τι αναλαμβάνει

Η κυρία Αικατερινάρη έχει εκλεγεί και αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΒ. Όμως, ως Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής που έχει γνωμοδοτικό ρόλο σε όλα τα θέματα που ανήκουν στην αρμοδιότητα του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου θα είναι αυτή που θα «τρέχει» τον ΣΕΒ σε καθημερινή βάση.

H Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, κατόπιν προτάσεως του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου, αποτελείται από πέντε έως εννέα μέλη του, ένα εκ των οποίων δύναται να ορίζεται ως Πρόεδρός της. Η Επιτροπή έχει γνωμοδοτικό ρόλο σε όλα τα θέματα που ανήκουν στην αρμοδιότητα του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου ενώ ο τελευταίος μπορεί να της αναθέσει και επιπρόσθετα καθήκοντα, όπως η προαναφερθείσα αρμοδιότητα για τα ενεργειακά.

Για όλα τα παραπάνω η κυρία Αικατερινάρη θα πρέπει να συνεργαστεί ασφαλώς με τους άλλους δύο αντιπροέδρους, τον κ. Ευτύχη Βασιλάκη της Aegean Airlines και τον κ. Ανδρέα Σιάμισιη από την Helleniq Energy όπως επίσης και με όλα τα πρόσωπα του νέου ΔΣ. Σε αυτά, συμπεριλαμβάνονται η νέα Γενική Γραμματέας κα Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου (ΤΙΤΑΝ) αλλά και τα μέλη του ΔΣ Νίκος Καυκάς (ΚΑΥΚΑΣ), Κυριάκος Σαμπατακάκης (Accenture), Φιλίππα Μιχάλη (ΝΝ), Μενέλαος Τασόπουλος (Παπουτσάνης) και Ευάγγελος Χρυσάφης. Ο τελευταίος κατήλθε στον εκλογικό στίβο εκπροσωπώντας την Metlen Energy & Metals / Μυτιληναίος αναπληρώνοντας τον κ. Ευάγγελο Μυτιληναίο που αποφάσισε να μην κατέλθει.

Η μάχη Θεοδωρόπουλου – Τσέτη

Υπενθυμίζεται ότι κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, στις προχθεσινές εκλογές του ΣΕΒ, επικράτησε της κας Ιουλίας Τσέτη στο πλαίσιο μιας πρωτόγνωρης διαδικασίας καθώς για πρώτη φορά μέσα στα 117 χρόνια ζωής του ΣΕΒ, υπήρξαν δύο υποψήφιοι για την προεδρία.

Η κα Τσέτη, έλαβε περίπου το 1/4 των ψήφων που συγκέντρωσε ο κ. Θεοδωρόπουλος (ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ εξελέγη με ποσοστό 76%), διαφοροποιούμενη όμως σαφώς από την πολιτική που ακολούθησαν οι τελευταίες διοικήσεις του ΣΕΒ. Υποστήριξε ανοικτά ότι ο ΣΕΒ δεν «ακούει» και δεν στηρίζει τις επιχειρήσεις που δεν ανήκουν στον στενό πυρήνα μελών, ότι αδιαφορεί για τις μονοπωλιακές πρακτικές στις βιομηχανικές περιοχές (ΒΙΠΕ), ότι δεν βρίσκεται κοντά στις εξαγωγικές επιχειρήσεις και ότι δεν υποστηρίζει επαρκώς τις πρωτοβουλίες ψηφιοποίησης. Επίσης και σε συνέχεια της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων δεν δίστασε να δηλώσει ότι «Δεν ενέγραψα αθρόα εταιρείες για να διασφαλίσω την εκλογή μου» στέλνοντας μια ιδιαίτερα αιχμηρή “σπόντα” προς τον κ. Θεοδωρόπουλο.

Σε κάθε περίπτωση, το επόμενο διάστημα στον ΣΕΒ αναμένεται ιδιαίτερα ενδιαφέρον λόγω αφενός των νέων προσώπων που αναλαμβάνουν τη διοίκησή του, αλλά και της επίσημης πλέον αντιπολίτευσης που εγκαινιάστηκε απο την κυρία Τσέτη. Με βάση μάλιστα τις ψήφους που έλαβαν αφενός ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ και αφετέρου η κυρία Τσέτη προκύπτει ότι τρεις στους δέκα επιχειρηματίες που συμμετείχαν στην προχθεσινή εκλογική διαδικασία συμμερίζεται την άποψη της κυρίας Τσέτη, ότι “είμαστε ένας ΣΕΒ από τους μεγάλους για τους μεγάλους», υποβιβάζοντας την αξία και την δυναμική των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που μας πλησίαζαν για βοήθεια, αλλά έμειναν, εν πολλοίς, αναξιοποίητες και στο περιθώριο».

Κατά την ταπεινή άποψη της γράφουσας, η κριτική είναι πάντα χρήσιμη και μακάρι να εισπράττεται ως μήνυμα στον τρόπο που λειτουργούν όλοι οι επιχειρηματικοί φορείς, πολύ δε περισσότερο ο ΣΕΒ ως ένας από τους πλέον σημαντικούς κοινωνικούς εταίρους στη χώρα.