Πρόσκληση προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση από την Αν. Πρόεδρο του Τ.Π. & Δανείων, στην ημερίδα των Α Energy – ΣΒΑΠ – ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ

You are currently viewing Πρόσκληση προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση από την Αν. Πρόεδρο του Τ.Π. & Δανείων, στην ημερίδα των Α Energy – ΣΒΑΠ – ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ
Η κα Χριστίνα Γιοβάνη, Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Ταμείου Προκαταθηκών & Δανείων.

Οι δήμοι πρέπει να καταβάλλουν μεγαλύτερη προσπάθεια στην Εξοικονόμηση Ενέργειας, το ΤΠΔ έχει τις λύσεις, είπε η κα Γιοβάνη

Πρόσκληση προς όλους τους φορείς και συνεργάτες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να μιλήσουν με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για τις χρηματοδοτικές ανάγκες τους, καθώς παρέχεται σειρά άμεσων λύσεων στο «καυτό» θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας, απηύθυνε η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Τ.Π. & Δανείων, κα Χριστίνα Γιοβάνη.

Στον χαιρετισμό της κατά την έναρξη των εργασιών της ημερίδας «Εξοικονόμηση Ενέργειας – Ενεργειακές Κοινότητες στους δήμους», με συνδιοργανωτές τον Σύνδεσμο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων – ΣΒΑΠ, την Ένωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης – ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ και την Α Energy, η κα Γιοβάνη, αναφέρθηκε στη σημασία που αποδίδει το Ταμείο στην χρηματοδότηση έργων εξοικονόμησης ενέργειας στους Δήμους. Έκανε μάλιστα και συμβολική αναφορά στο τρέχον έργο ενεργειακής αναβάθμισης του ΤΠΔ.

Προγράμματα άνω των 4 δις. ευρώ

Το Ταμείο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, διαθέτοντας δικό του προϋπολογισμό και διαχειριστική αυτονομία, αποτελεί έναν υγιή δημόσιο οργανισμό, με ενεργητικό που υπερβαίνει το ποσό των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία του, διαχειρίζεται προγράμματα που θα ξεπεράσουν τα 4 δισεκατομμύρια.

Ίσως αυτό το οικονομικό μέγεθος γίνει καλύτερα αντιληπτό, αν αναλογισθεί κανείς ότι πριν 3 χρόνια το αντίστοιχο ποσό δεν ξεπερνούσε τα 134 εκατομμύρια.

Ανάμεσα στους στενούς συνεργάτες του είναι διεθνείς φορείς, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η Caisse De Depot και ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Μακροπρόθεσμων Επενδυτών. Πολύ σημαντικές είναι επίσης οι συνεργασίες σε εθνικό επίπεδο, με το ΚΑΠΕ και την ΕΕΤΑΑ, φορείς τους οποίους το Ταμείο αξιοποιεί ως τεχνικούς συμβούλους για την παραλαβή των, κατά περίπτωση, έργων των Ο.Τ.Α.

Αναφερόμενη στη μεγάλη συμμετοχή που έχουν οι κεφαλαιουχικές δαπάνες για την πράσινη μετάβαση των πόλεων, η κ. Γιοβάνη, υπενθύμισε ότι σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, οι πόλεις στις οποίες κατοικεί περίπου το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού, είναι υπεύθυνες για τα 2/3 της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας και κατ’ επέκταση για πάνω από 70% των παγκόσμιων εκπομπών.

Πλην όμως, ο δρόμος για την χρηματοδότηση φιλικών προς το περιβάλλον επενδύσεων, έχει πολλά εμπόδια. Η έλλειψη πόρων για επενδύσεις εντάσεως κεφαλαίου, ο μακροπρόθεσμος ορίζοντας, τα υψηλού ρίσκου επιχειρηματικά μοντέλα καθώς επίσης και οι πολλαπλές τεχνολογικές προκλήσεις, είναι κάποια από αυτά.

Η Αν. Πρόεδρο του Τ.Π. & Δανείων στο πάνελ της ημερίδας

Στην παρούσα φάση, το μεγάλο ζητούμενο είναι όχι μόνο η μείωση του κόστους, αλλά η ίδια η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, Οργανισμοί όπως το Τ.Π. & Δανείων, συνδράμουν στην υλοποίηση επενδύσεων φιλικών προς το κλίμα, καθώς άρουν την απροθυμία της αγοράς και χρηματοδοτούν με ανταγωνιστικούς όρους αναγκαίες επενδύσεις εντάσεως κεφαλαίου.

Στην συνέχεια της εκδήλωσης, ο κ. Γιώργος Κουλτούκης, Διευθυντής Χρηματοδοτήσεων ΟΤΑ του Ταμείου, παρουσίασε αναλυτικά τις δυνατότητες χρηματοδότησης ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων μέσω προγράμματος «Electra», ηλεκτροκίνησης μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», αντικατάστασης οδοφωτισμού κα.

Εξάλλου, από τις παρουσιάσεις καλών πρακτικών ΕΞΕ στους δήμους, φάνηκε ότι η Αυτοδιοίκηση έχει αναβαθμίσει σημαντικά το επίπεδο των ενεργειακών και τεχνικών έργων στα οποία στοχεύει, αξιοποιώντας σε μεγάλο βαθμό υπάρχοντες πόρους και συνδέοντας τα και με μελλοντικές ανάγκες.

Αποκαλύφθηκε, επίσης, η σημερινή εντατική στροφή των Δήμων στις Ενεργειακές Κοινότητες και σχολιάστηκαν εξειδικευμένα οι άμεσες προοπτικές τους στο πλαίσιο του νέου θεσμικού πλαισίου.

Η ημερίδα, που οργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 25 Μαΐου στο Συγκρότημα ΤΑΕ ΚWON DO, με συνδιοργανωτές τον Σύνδεσμο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων – ΣΒΑΠ, την Ένωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης – ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ και την Α Energy, έδωσε την ευκαιρία κατάθεσης πρακτικών προτάσεων για τα θέματα αναφοράς. Τα συμπεράσματά της θα είναι σύντομα διαθέσιμα στην μορφή ενός πρακτικού χρηματοδοτικού οδηγού για τις επενδύσεις ΕΞΕ στην Αυτοδιοίκηση.