Οι «πράσινες» προτάσεις του Χάρη Δούκα, η μη πολιτικοποίηση και η ακαδημαϊκή ιδιότητα, προσέλκυσαν τους ψηφοφόρους

You are currently viewing Οι «πράσινες» προτάσεις του Χάρη Δούκα, η μη πολιτικοποίηση και η ακαδημαϊκή ιδιότητα, προσέλκυσαν τους ψηφοφόρους

Ποιο είναι το βιογραφικό του νέου Δημάρχου Αθηναίων

Oι «πράσινες» προτάσεις του Χάρη Δούκα, η μη πολιτικοποίηση και η ακαδημαϊκή του ιδιότητα, είναι οι τρεις σημαντικοί λόγοι οι οποίοι προσέλκυσαν τόσους πολλούς ψηφοφόρους, συνολικά 64.055 στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, φέρνοντας τον πρώτο με το ποσοστό – έκπληξη 55,98%.

Φυσικά, ο τέταρτος σημαντικός παράγοντας για την μεγάλη αυτή νική – ανατροπή αφορά την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του δικού υποψηφίου, Κώστα Ζαχαριάδη. Φαίνεται όμως ότι ένα μεγάλο ρεύμα κεντρώων ψηφοφόρων προσελκύστηκε ιδιαίτερα από τις προτάσεις του, την χαμηλού προφίλ προσωπικότητά του, την ακαδημαϊκή του εξειδίκευση, ενώ παράλληλα εκτίμησε την απόφασή του να μείνει απολύτως εκτός από τα αμιγώς πολιτικά ζητήματα, όπως η αντιπαράθεση με την κυβέρνηση ή κατάσταση στην Κεντροαριστερά.

Με όλους τους τρόπους, ο Μηχανολόγος Μηχανικός και Καθηγητής Ενεργειακής Πολιτικής και Διοίκησης στη Σχολή των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, διαμήνυσε ότι η Αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να μπλέκεται στα γρανάζια των κομματικών μηχανισμών και των μεγάλων πολιτικών συμφερόντων.

Και…κέρδισε γιατί προφανώς αυτό είχε ανάγκη να να ακούσει μεγάλος αριθμός δημοτών. Στον πρώτο γύρο, ο κ. Δούκας πήρε 19842 ψήφους – αλλά στον δεύτερο έφτασε τις 64.055, ενώ την ίδια στιγμή ο Κώστας Μπακογιάννης έπεφτε στις 50.400, χάνοντας περίπου 7.500 ψήφους λόγω της πολύ μικρής συμμετοχής, που έφτασε μόλις στο 26,7%. Αλλά ακόμα και αν έπαιρνε τις ψήφους που του έλειψαν σε σχέση με τον πρώτο γύρο και πάλι ο νυν δήμαρχος θα ήταν στη δεύτερη θέση, μιας και η διαφορά των δύο έφτασε στις 14.000 ψήφους.

0 43χρονος καθηγητής του ΕΜΠ και έως πρόσφατα τομεάρχης Ενέργειας, είχε δώσει προεκλογικά έμφαση στις προτάσεις για πρακτικές λύσεις που θα μειώσουν τις εκπομπές ρύπων στην πρωτεύουσα, αλλά και θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των κατοίκων και επισκεπτών της.

«Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους φίλους, τους συνεργάτες και τους πολίτες που κατάφεραν το ακατόρθωτο. Πίστεψαν σε μία Αθήνα πράσινη, καθαρή και δημιουργική, στο όραμά μας να αλλάξουμε την Αθήνα και να την κάνουμε όπως την ονειρευόμαστε. Δεσμεύομαι ότι θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις και θα είμαι δίπλα σε κάθε Αθηναίο και σε κάθε Αθηναία για να κάνουμε την Αθήνα όπως της αξίζει. Το πιο όμορφο ταξίδι τώρα ξεκινάει. Μαζί θα τα καταφέρουμε», είπε στις πρώτες του δηλώσεις μετά το αποτέλεσμα.

Ποιος είναι όμως το βιογραφικό του νέου δημάρχου Αθηναίων, που μπορεί να μην ήταν μέχρι πρότινος γνωστός στον χώρο της πολιτικής, αλλά στον ακαδημαϊκό χώρο έχει σημαντικές διακρίσεις.

Ενεργειακή και κλιματική πολιτική

Γεννήθηκε το 1980 στην Αθήνα, είναι Μηχανολόγος Μηχανικός και Καθηγητής Ενεργειακής Πολιτικής και Διοίκησης στη Σχολή των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην Ελλάδα.

Το πεδίο ειδίκευσης του Δρ. Χάρη Δούκα σχετίζεται με την ανάπτυξη συστημάτων υποστήριξης αποφάσεων για την ενεργειακή και κλιματική πολιτική, θέτοντας τον ανθρώπινο παράγοντα στον πυρήνα των διαδικασιών μοντελοποίησης και προωθώντας αυτή την φιλοσοφία σε επιστημονικά περιοδικά μεγάλη διάδρασης (όπως το Nature).

Τα μοντέλα πολιτικής που έχει αναπτύξει χρησιμοποιούν γλωσσικές μεταβλητές για να ενσωματώσουν στοιχεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς στη χάραξη πολιτικής, επιτρέποντας τον σχεδιασμό πολιτικών που μπορούν και ακούνε «τι θέλουν οι πολίτες» και να συμπεριλάβουν «τι μπορούν να κάνουν οι πολίτες», στοιχεία σημαντικά για την επιτυχία τους.

Με αυτό τον τρόπο, τα μοντέλα και συστήματα υποστήριξης αποφάσεων που έχει αναπτύξει «ανοίγουν το μαύρο κουτί» των αποφάσεων πολιτικής, εισάγοντας με άμεσο και διαφανή τρόπο την ανθρώπινη αντίληψη, συνθέτοντας «από κάτω προς τα πάνω», για την ανάπτυξη σύγχρονων πράσινων πολιτικών.

Αυτός είναι ο λόγος που έχουν τύχει σημαντικής αποδοχής από την επιστημονική κοινότητα (πχ ειδικό αφιέρωμα του Research Features), και έχουν χρησιμοποιηθεί σε πλήθος εφαρμογών βιώσιμων πολιτικών σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.

Διδακτικό έργο

Διδάσκει στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου πλήθος προπτυχιακών μαθημάτων, όπως τα «Συστήματα Αποφάσεων», «Συστήματα Χρηματοοικονομικής Διοίκησης», «Διαχείριση Ενέργειας και Περιβαλλοντική Πολιτική» και «Πολυκριτήρια Ανάλυση Αποφάσεων». Παράλληλα από το 2018 διδάσκει στο μάθημα «4η βιομηχανική Επανάσταση και Έξυπνες Πόλεις», του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Τεχνο-Οικονομικά Συστήματα» του ΕΜΠ.

Είναι συνδιδάσκων σε πλήθος μεταπτυχιακών μαθημάτων όπως τα «Πολυκριτηριακά Συστήματα Υποστήριξης Αποφάσεων» και «Ενεργειακός Προγραμματισμός Ελαχίστου Κόστους» του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Υποψηφίων Διδακτόρων της ΣΗΜΜΥ, αλλά και «Διαχείριση Ενέργειας και Διοίκηση Έργων» του ΔΠΜΣ «Παραγωγή και Διαχείριση Ενέργειας», «Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων» και «Πολυκριτηριακά Συστήματα Αποφάσεων», του ΔΠΜΣ «Τεχνο-Οικονομικά Συστήματα», καθώς και «Συστήματα Λήψης Αποφάσεων» στο ΔΠΜΣ «Περιβάλλον & Ανάπτυξη» του ΕΜΠ.

Βραβεύσεις – Διακρίσεις

Ο Χάρης Δούκας έχει λάβει βραβεία για τις επιδόσεις και το έργο του από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), το ΕΜΠ, το ΑΠΘ, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, την Ελληνική Εταιρεία Επιχειρησιακής Έρευνας (ΕΕΕΕ) και το Παγκόσμιο Συνέδριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια συγκαταλέγεται στο 2% των περισσότερο διαδραστικών επιστημόνων όλων των ειδικοτήτων σε παγκόσμιο επίπεδο, με βάση τις αξιολογήσεις του Harvard.

Είναι επίσης Διευθυντής Γραφείου της εξαμελούς εθνικής επιτροπής Ελλάδας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ενέργειας (WEC) από το 2020 και τακτικό της μέλος από το 2016, ενώ είναι μέλος προγράμματος του WEC από το 2022.