Σε έντονο κλίμα η πρώτη εκδήλωση του Κλάδου Αποβλήτων της ΡΑΑΕΥ για τις πιστοποιήσεις των ΦοΔΣΑ: Οι δήμοι δεν χρειάζονται έναν ακόμα φορέα αστυνόμευσης, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ

You are currently viewing Σε έντονο κλίμα η πρώτη εκδήλωση του Κλάδου Αποβλήτων της ΡΑΑΕΥ για τις πιστοποιήσεις των ΦοΔΣΑ: Οι δήμοι δεν χρειάζονται έναν ακόμα φορέα αστυνόμευσης, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ

Η ΡΑΑΕΥ εγγυάται τη διαφάνεια, όπως και την τήρηση των κανόνων και αρχών λειτουργίας από τους ΦοΔΣΑ προς όφελος των ίδιων των πολιτών, απάντησε ο Αντιπρόεδρος της ΡΑΑΕΥ, Κωνσταντίνος Αραβώσης

Σε έντονο κλίμα πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκδήλωση του Κλάδου Αποβλήτων της ΡΑΑΕΥ, για τις πιστοποιήσεις των ΦοΔΣΑ με τον Α’ αντιπρόεδρο της ΚΕΔΕ, δήμαρχο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, να επιμένει ότι οι δήμοι δεν χρειάζονται έναν ακόμα «αστυνόμο» και ότι το έργο εποπτείας των ΦοΔΣΑ (Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) που ανέλαβε η ΡΑΑΕΥ, θα μπορούσε να το έχει αναλάβει μια ειδική υπηρεσία του ΥΠΕΝ. Για να προσθέσει, απευθυνόμενος στην παρευρισκόμενη διοίκηση και στελέχη της Αρχής, ότι το ζητούμενο είναι η Πολιτεία να ακούει τους Δήμους και η ΡΑΑΕΥ «να γίνει συμπαραστάτης και όχι η αστυνομία των ΦοΔΣΑ».

Φυσικά, τόσο ο Αντιπρόεδρος της ΡΑΑΕΥ, επικεφαλής του Κλάδου Αποβλήτων και Καθηγητής ΕΜΠ, Κωνσταντίνος Αραβώσης, όσο και ο Δρ Ιωάννης Τζώρτζης, Μέλος της Ολομέλειας της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, απάντησαν στον κ. Κωνσταντέλλο, τονίζοντας ότι η ΡΑΑΕΥ είναι ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή, εγγυάται τη διαφάνεια, όπως και την τήρηση των κανόνων και αρχών λειτουργίας από τους ΦοΔΣΑ προς όφελος των ίδιων των πολιτών και θα επιβραβεύσει αυτούς που πετυχαίνουν στους στόχους τους.

Πιστοποιήθηκαν 8 από τους 14 ΦοΔΣΑ

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, ο Κλάδος Αποβλήτων της Ρυθμιστικής Αρχής κατάφερε μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, από την ανάληψη των αρμοδιοτήτων του, να οργανώσει τον τομέα της Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, αναπτύσσοντας ένα μοντέλο παρακολούθησης χρηματοοικονομικών δεικτών των ΦοΔΣΑ, πιστοποίησης οκτώ από τους 14, διαβούλευσης δέσμης μέτρων για την επιχειρησιακή ικανότητα τους και ενσωμάτωσης στην ιστοσελίδα της ΡΑΑΕΥ χάρτη με όλες τις υποδομές τους.

Στους μελλοντικούς στόχους του Κλάδου συγκαταλέγονται μελέτες για τη μέτρηση και την παρακολούθηση δεικτών για την αποτελεσματική και αποδοτική διαχείριση και εποπτεία των ΦοΔΣΑ και των δραστηριοτήτων επεξεργασίας των αποβλήτων με δείκτες που αφορούν στην ανακύκλωση, στην παρακολούθηση ΠΕΣΔΑ, αλλά και σε δείκτες που αποτυπώνουν τα αποτελέσματα εθνικών και ευρωπαϊκών στρατηγικών. Σκοπός είναι να δημιουργηθεί ένα ψηφιακό μοντέλο για την παρακολούθηση των δικτύων στερεών αποβλήτων στην Ελλάδα και να υπάρχει κάθε χρόνο μία Έκθεση Πιστοποίησης ΦοΔΣΑ, μία Έκθεση Δεικτών Παρακολούθησης, καθώς και η επικαιροποίηση της μελέτης δέσμης μέτρων.

Η αναλυτική διαδικασία πιστοποίησης των 14 ΦοΔΣΑ, τρόποι και κριτήρια αξιολόγησης, παρουσιάστηκαν από την Προϊσταμένη του Γραφείου Αντιπροέδρου του Θεματικού Κλάδου Αποβλήτων της ΡΑΑΕΥ, Αΐντα Ανθούλη.

Η πλειοψηφία των ΦοΔΣΑ λειτουργούν σωστά

«Η πλειοψηφία των ΦοΔΣΑ λειτουργούν σωστά. Εκεί θέλουμε να φτάσουμε και τους υπόλοιπους που υπολείπονται», ανέφερε από τη δική του πλευρά, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μανώλης Γραφάκος, συμπληρώνοντας πάντως ότι «θα αυξηθεί λελογισμένα το κόστος διαχείρισης των αποβλήτων διότι οι περιβαλλοντικές απαιτήσεις είναι πιο αυξημένες».

Αναφέρθηκε επίσης, σε ουκ ολίγα παραδείγματα κακής διαχείρισης αποβλήτων από Δήμους, τα οποία, πέραν των προστίμων, οδήγησαν σε άμεση παρέμβαση του ΥΠΕΝ και ζήτησε από τους ΦοΔΣΑ να ασχοληθούν με σοβαρότητα στη σύνταξη των ολιστικών σχεδίων για την ανακύκλωση.

Για να επισημάνει ότι, «Δεν γίνεται να υποβάλλουν στο ΥΠΕΝ σχέδια ανακύκλωσης στα οποία περιλαμβάνεται για παράδειγμα, η αποκομιδή 50 χιλιάδων τόνων με δαπάνη 5 εκατομμυρίων ευρώ και αποκομιδή 3 χιλιάδων τόνων με δαπάνη 8 εκατομμυρίων». Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, το ΥΠΕΝ δεν πρόκειται να δώσει έγκριση για άστοχα σχέδια. «Πρέπει να συνεργαστούμε στη βάση της κοινής λογικής και της προστασίας των πόρων των Ελλήνων φορολογουμένων», κατέληξε και εξήρε το μέχρι σήμερα έργο του Κλάδου Αποβλήτων της ΡΑΑΕΥ, λέγοντας πως η δημιουργία του δεν έγινε από τύχη, αλλά κάτω από το βάρος πολύ συγκεκριμένης απόφασης.

Γιατί όλοι οι δήμοι να πληρώνουν το τεράστιο έλλειμμα του ΕΣΔΝΑ

Δεδομένης πάντως της παρουσίας στο στρογγυλό τραπέζι του Γενικού Γραμματέα ΥΠΕΝ, Μανώλη Γραφάκου, τόσο ο κ. Κωνσταντέλλος, όσο και οι πολυπληθείς εκπρόσωποι των ΦοΔΣΑ και των δήμων, άδραξαν την ευκαιρία να υπενθυμίσουν με κάθε τρόπο την δυσφορία της Αυτοδιοίκησης αναφορικά, κυρίως με τον τρόπο με τον οποίο έχει επιβληθεί το τέλος ταφής. Κάτι το οποίο αναγκάζει, όπως τόνισαν, δήμους με καλές επιδόσεις στα απόβλητα, να πληρώνουν το τεράστιο έλλειμμα του ΕΣΔΝΑ (διαχειρίζεται τα απόβλητα της Αττικής) και άλλων δήμων.

Σε κάθε περίπτωση, από τις τοποθετήσεις των αιρετών φάνηκε καθαρά ότι η Αυτοδιοίκηση δεν έχει «χωνέψει» τον τρόπο διαχείρισης από το ΥΠΕΝ του τέλους ταφής, βρίσκεται ακόμα σε «μετωπική» σύγκρουση με το ΥΠΕΝ και προσδοκά στην εξέταση του όλου θέματος από το ΣτΕ, στο οποίο έχει εδώ και καιρό προσφύγει η ΚΕΔΕ ζητώντας την ακύρωση του τέλους ταφής.

Από τη δική του πλευρά τέλος, ο Συντονιστής του Δικτύου ΦοΔΣΑ, Κώστας Πατεράκης, ανέφερε ότι οι ΦοΔΣΑ πρέπει να είναι ισχυροί και ότι πρέπει να αυξηθούν οι ελάχιστες απαιτήσεις των κριτηρίων που προβλέπει ο νόμος. Σημείωσε, επίσης, ότι η εκπαίδευση των πολιτών στη διαδικασία της ανακύκλωσης είναι απαραίτητη.

Στη συνέχεια, έκαναν τοποθετήσεις εκπρόσωποι των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και Δήμων.

Η εκδήλωση, που προφανώς παρουσίασε μεγάλο ενδιαφέρον για όλους τους συμμετέχοντες, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συμμετοχής της ΡΑΑΕΥ στην 7η Διεθνή Έκθεση Τεχνολογίες Περιβάλλοντος Verde.Tec στο Μεσογειακό Εκθεσιακό Κέντρο MEC στην Παιανία. Το στρογγυλό τραπέζι συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιώργος Κεραμιτζόγλου.

Διαβάστε ακόμα: Πολιτική ή δικαστική η λύση στο τέλος ταφής των απορριμμάτων; Πώς απαντήθηκε το κρίσιμο ερώτημα στην ημερίδα των ΤΕΕ-ΕΜΠ