Στην Αυτοδιοίκηση μας χρειάζονται έργα, τόσο με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, όσο και με την κλασσική μέθοδο των Δημόσιων έργων
Και οι 38 Δήμοι της Κεντρικής Μακεδονίας, συναινούν στη λύση της ενεργειακής αξιοποίησης, επεσήμανε ο κ. Μιχάλης Γεράνης, Πρόεδρος του Περιφερειακού Συνδέσμου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας (Φο.Δ.Σ.Α. ΚΜ), από το βήμα του 2ου Φόρουμ Ενεργειακή Αξιοποίηση Αποβλήτων, Βιομάζα, Βιομεθάνιο, που πραγματοποιήθηκε από την Α Energy με τη συνεργασία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον επιστημονικό συντονισμό της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΔΣΑ), του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), τη συμμετοχή πέντε περιβαλλοντικών-επιχειρηματικών φορέων και των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων και επενδυτών.
Ειδικότερα ο κ. Γεράνης ανέφερε, ότι εάν θέλουμε να πετύχουμε τον στόχο του 10% τελικής διάθεσης απορριμμάτων σε ΧΥΤΑ μέχρι το 2030, η Ενεργειακή Αξιοποίηση Απορριμμάτων, αποτελεί μονόδρομο και αναγκαίο μέρος της λύσης της δύσκολης αυτής εξίσωσης. Επεσήμανε, ότι προκειμένου να συναινέσουν όλοι οι δήμοι της Κεντρικής Μακεδονίας σε αυτήν την λύση, απαιτήθηκε εντατική ενημέρωση και «αγώνας» από τον Φο.Δ.Σ.Α. ΚΜ, τη διοίκηση και τα στελέχη του. Από την άλλη, η ενεργειακή αξιοποίηση απορριμμάτων εφαρμόζεται προ πολλού σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και με τόσο εμφανώς επιτυχημένα παραδείγματα, που είναι αδύνατον να παραβλεφθεί ακόμα και από τους πιο διστακτικούς.
Η «Ενεργειακή Εγνατίας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων»
Υπενθύμισε παράλληλα την γνωστή πρόταση του Φο.Δ.Σ.Α. ΚΜ για τη δημιουργία μιας «Ενεργειακής Εγνατίας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων» στη Δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα στην Κοζάνη. Η πρόταση, περιλαμβάνει τον σχεδιασμό για την εγκατάσταση μονάδας καύσης υπολειμμάτων μετά την επεξεργασία τους στην Κοζάνη και εφόσον η συγκεκριμένη μονάδα καύσης υλοποιηθεί, ο κύκλος της βιώσιμης αξιοποίησης στερεών αστικών αποβλήτων θα ολοκληρώνεται με την παραγωγή ενέργειας. Υπενθυμίζεται σε αυτό το σημείο η πάγια θέση του Φο.Δ.Σ.Α. ΚΜ , σύμφωνα με την οποία, μια μονάδα καύσης πρέπει οπωσδήποτε να λειτουργήσει στη Δυτική Μακεδονία, για να αναπληρωθεί σε κάποιο βαθμό η απώλεια εισοδήματος για την περιοχή από την «πράσινη» μετάβαση.
Μας χρειάζονται και έργα με ΣΔΙΤ και Δημόσια έργα
Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτημα που αφορούσε την παρότρυνση υπέρ της υλοποίησης έργων με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, την οποία απηύθυνε στη δική του τοποθέτηση ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Μ. Γραφάκος, ο κ. Γεράνης επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι: «Είναι ανάγκη, τα έργα διαχείρισης αποβλήτων που προκηρύσσονται από τον Αυτοδιοίκηση να περιλαμβάνουν έργα, τόσο με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, όσο και με την κλασσική μέθοδο των Δημόσιων έργων. Έτσι, επιτυγχάνεται καλύτερη ισορροπία». Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε την επιλογή του Περιφερειακού Συνδέσμου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας (Φο.Δ.Σ.Α. ΚΜ) να υλοποιήσει την πρώτη από τις δύο μεγάλες Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων Θεσσαλονίκης με ΣΔΙΤ και την δεύτερη, ως δημόσιο έργο.
Στις 19 Ιουλίου, οι δεσμευτικές προσφορές για την ΣΔΙΤ Δυτικής Θεσσαλονίκης
Αναφερόμενος ειδικότερα στη μονάδα του Δυτικού Τομέα Θεσσαλονίκης (Μαυροράχη Λαγκαδά), που προκηρύχθηκε ως ΣΔΙΤ, ο κ. Γεράνης δήλωσε ικανοποιημένος από την πορεία του διαγωνισμού, καθώς ήδη έχουν έχουν προεπιλεγεί και τα πέντε (5) ανάδοχα σχήματα και στις 19 Ιουλίου, κατατίθενται οι δεσμευτικές τους προσφορές. Σε ότι αφορά τη μονάδα του Ανατολικού Τομέα (Άγιος Αντώνιος Θέρμης), προϋπολογισμού 242 εκατ. ευρώ, προκηρύχθηκε ως Δημόσιο έργο και ήδη έχει επιλεγεί προσωρινός ανάδοχος. Εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία ότι σε τέσσερα-πέντε χρόνια θα λειτουργούν και οι δύο μονάδες ανακύκλωσης και ανάκτησης.
Ακολουθεί το βίντεο της ομιλίας του κ. Μ. Γεράνη, Προέδρου του Περιφερειακού Συνδέσμου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας:
Τα βίντεο όλων των ομιλητών που συμμετείχαν στο 2ο Φόρουμ “Ενεργειακή Αξιοποίηση Αποβλήτων, Βιομάζα, Βιομεθάνιο 2024”, είναι διαθέσιμα στο κανάλι της A Energy στο YouTube.