Πως μπορούν τα μικροδίκτυα να ενισχύσουν την αυτοπαραγωγή: Παναγιώτης Ρωμανός, Ειδικός επιστήμονας – συνεργάτης ΠΑΣΕΒΙΠΕ

You are currently viewing Πως μπορούν τα μικροδίκτυα να ενισχύσουν την αυτοπαραγωγή: Παναγιώτης Ρωμανός, Ειδικός επιστήμονας – συνεργάτης ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Η παρουσίαση του κ. Ρωμανού στην εκδήλωση Α Energy – EBEΠ – ΣΒΑΠ

Στις σημαντικές δυνατότητες των μικροδικτύων να ενισχύσουν την Αυτοπαραγωγή, αναφέρθηκε αναλυτικά παραθέτοντας συγκεκριμένα παραδείγματα εφαρμογής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ο κ. Παναγιώτης Ρωμανός, ειδικός επιστήμονας/συνεργάτης του ΠΑΣΕΒΙΠΕ – Πανελληνίου Συνδέσμου Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων στις Βιομηχανικές Περιοχές.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση για τα φωτοβολταϊκά – αυτοπαραγωγή που συνδιοργάνωσαν το ΕΒΕΠ, ο ΣΒΑΠ και το A Εnergy, ο κ. Ρωμανός εκτίμησε ότι οι Βιομηχανικές Περιοχές του Μέλλοντος θα εξασφαλίζουν Υψηλή Ποιότητα Ισχύος, και θα αποτελούνται από Ανταγωνιστικές, Ενεργειακά Αποδοτικές Βιομηχανίες, που θα αξιοποιούν τα μικροδίκτυα για αυτοπαραγωγή.

Μέσω αυτών, επιτυγχάνονται μεγάλα ποσοστά εξοικονόμησης ενέργειας που μπορούν να φτάσουν μέχρι και την αυτόνομη ηλεκτροδότηση τους, πράγμα το οποίο αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα για την εξουδετέρωση των εμποδίων εγκατάστασης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε κορεσμένα ηλεκτρικά δίκτυα και για την επίτευξη των στόχων αειφορίας για το 2050.

Παναγιώτης Ρωμανός, Ειδικός επιστήμονας-συνεργάτης ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Μικρό κόστος – μεγάλα πλεονεκτήματα

Επίσης, με πολύ μικρότερο κόστος επένδυσης, από ό,τι χρειάζονται οι Διαχειριστές του Δικτύου Διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) και του Συστήματος Μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ), τα μικροδίκτυα προσδίδουν στις βιομηχανικές μονάδες υψηλή ανθεκτικότητα σε ακραία φυσικά φαινόμενα, όπως πυρκαγιές και τυφώνες. Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα, είναι η ευελιξία που παρέχουν με τη δυνατότητα σύνδεσης και αποσύνδεσης στα Δίκτυα Διανομής και Μεταφοράς, έτσι ώστε να βοηθούν στη γενικότερη ομαλή λειτουργία του Συστήματος Ηλεκτροδότησης.

Τα παραπάνω καταδείχθηκαν σε πρακτικές εφαρμογές και παραδείγματα που παρουσίασε ο κ. Ρωμανός, σε επιχειρήσεις στην Μεγάλη Βρετανία, αλλά και στην Ελλάδα.

Παρακολουθήστε το βίντεο της ομιλίας του κ. Ρωμανού, πατώντας εδώ.