Μανώλης Γραφάκος: Αυτό είναι το σχέδιο του ΥΠΕΝ για την παραγωγή ενέργειας από απορρίμματα

You are currently viewing Μανώλης Γραφάκος: Αυτό είναι το σχέδιο του ΥΠΕΝ για την παραγωγή ενέργειας από απορρίμματα

Στο 2ο Φόρουμ της A Energy “Ενεργειακή Αξιοποίηση Αποβλήτων, Βιομάζα, Βιομεθάνιο”, παρουσιάστηκαν όλα τα εναλλακτικά σενάρια με βάση τα οποία θα γίνει δυνατή η υλοποίηση των μονάδων

Την τελική στρατηγική του ΥΠΕΝ για την αξιοποίηση της ενέργειας που εμπεριέχουν τα απόβλητα και τον τρόπο με βάση τον οποίο θα υλοποιηθούν οι νέες μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης που σχεδιάζονται, αποκάλυψε χθες ο κ. Μανώλης Γραφάκος προλογίζοντας το 2ο Φόρουμ “Ενεργειακή Αξιοποίηση Αποβλήτων, Βιομάζα, Βιομεθάνιο” της Α Energy και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις. ΄Όπως προέκυψε σε πρώτη φάση και εντός του καλοκαιριού θα ξεκινήσει η ενημέρωση των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) και στη συνέχεια η προετοιμασία για τους διαγωνισμούς προκειμένου να ξεκινήσουν από το 2025.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, παρουσιάστηκαν αναλυτικά από τον κ. Χρήστο Τσομπανίδη, Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της ENVIROPLAN Α.Ε. τα βασικά σημεία της τελικής μελέτης για την ενεργειακή αξιοποίηση και όλα τα εναλλακτικά σενάρια με βάση τα οποία θα γίνει δυνατή η υλοποίηση των μονάδων. Την μελέτη, ανέθεσε το ΥΠΕΝ στις εταιρείες Enviroplan και ΕΠΤΑ και το τελικό κείμενο της οποίας μόλις παραδόθηκε. Σύμφωνα με σχετικά στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Τσομπανίδης, η παραγωγή ενέργειας από απορρίμματα είναι μια εφικτή λύση, αλλά συγχρόνως και αναγκαία για να επιτευχθεί ο εθνικός στόχος για μείωση κάτω του 10% της ταφής των αποβλήτων τα επόμενα χρόνια.

Η μελέτη χωροθετεί επίσης τις προτεινόμενες θέσεις για τις μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης με γεωγραφικό προσδιορισμό που με βάση τα δύο σενάρια που έχουν εξεταστεί βάζει στην αγορά από 5 έως 6 εργοστάσια. Μία μονάδα θα φιλοξενηθεί στην Αττική και πιθανώς άλλη μία στη Βοιωτία, μία στην Πελοπόννησο, μία στην Κρήτη, μία στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και μία στη Δυτική Μακεδονία.

Τα έσοδα των μονάδων καύσης θα προέρχονται από το Gate Fee, δηλαδή τα χρήματα που θέλουν οι ιδιώτες να πληρώνονται ανά τόνο εισερχομένου καυσίμου στις μονάδες τους και από την πώληση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας. Σε ότι αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται ι η διαγωνιστική διαδικασία για τα υπολείμματα και το δευτερογενές καύσιμο (RDF, SRF) είναι ακόμα υπό εξέταση. Υπό εξέταση είναι επίσης και υφιστάμενα μοντέλα εκκαθάρισης των συναλλαγών, τα οποία δουλεύουν επιτυχώς με τους άλλους παραγωγούς πράσινης ενέργειας.

Ο κ. Χρήστος Τσομπανίδης
Ο κ. Χρήστος Τσομπανίδης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ENVIROPLAN Α.Ε.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Α Energy με τη συνεργασία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον επιστημονικό συντονισμό της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΔΣΑ), του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), τη συμμετοχή πέντε περιβαλλοντικών-επιχειρηματικών φορέων και των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων και επενδυτών.

Στην υλοποίηση των πολύ σημαντικών Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων Δυτικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης και στο επόμενο βήμα του Περιφερειακού Συνδέσμου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας (Φο.Δ.Σ.Α. ΚΜ), αναφέρθηκε ο κ. Μιχάλης Γεράνης, Πρόεδρος του Φορέα.

Αναφορικά με το βέλτιστο μοντέλο για τις μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης τοποθετήθηκε ο κ. Κωνσταντίνος Ψωμόπουλος, Τομεάρχης Κυκλικής Οικονομίας – Μέλος ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΔΣΑ), καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) , εξηγώντας γιατί είναι απαραίτητη μια ολοκληρωμένη επενδυτική προσέγγιση προκειμένου να πετύχουν οι μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων.

Στην υλοποίηση των πολύ σημαντικών Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων Δυτικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης και στο επόμενο βήμα του Περιφερειακού Συνδέσμου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας (Φο.Δ.Σ.Α. ΚΜ), αναφέρθηκε ο κ. Μιχάλης Γεράνης, Πρόεδρος του Φορέα.

Ο συντονισμός και εισαγωγικά σχόλια της θεματικής που ασχολήθηκε με μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων έγιναν από τον κ. Γιώργο Ηλιόπουλο, Πρόεδρο ΕΕΔΣΑ και την κα. Άντα Σεϊμανίδη, Δημοσιογράφο και Επιστημονική Συντονίστρια της Α Energy και του ΣΔΙT FORUM.

Μετατρέποντας τις ΜΕΑ σε Μονάδες Ανάκτησης Ανακύκλωσης

Στις προοπτικές μετατροπής της ΜΕΑ Δυτικής Μακεδονίας σε Μονάδα Ανάκτησης Ανακύκλωσης (ΜΑΑ), καθώς επίσης στις προκλήσεις σε οικονομικό και τεχνολογικό επίπεδο αναφέρθηκε ο κ. Παναγιώτης Γκουβούσης, Υπεύθυνος Λειτουργιών Έργων Επεξεργασίας Αποβλήτων της ΗΛΕΚΤΩΡ A.E. Από τη δική του πλευρά, ο κ. Ιωάννης Φραντζής, Σύμβουλος Περιβαλλοντικών Έργων, εξήγησε πώς αναμένεται να λειτουργήσουν οι προβλεπόμενες μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων υπολειμματικών Απορριμμάτων/Ιλύος, στο πλαίσιο των νέων μονάδων Διαχείρισης Απορριμμάτων Ρόδου και Σαντορίνης.

Το αμφιθέατρο και το κοινό κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ''ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων, βιομάζα, βιομεθάνιο 2024'' που διοργάνωσε η A Energy

Η τσιμεντοβιομηχανία

Στον τρέχοντα σημαντικό ρόλο της τσιμεντοβιομηχανίας στην ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων αναφέρθηκαν ο κ. Αλέξανδρος Υφαντής, Διευθυντής Ανάπτυξης Εναλλακτικών Καυσίμων & Πρώτων Υλών Τομέας Ελλάδος, ΤΙΤΑΝ ΑΕ και η κα. Μαρία Θεολόγη, Διευθύντρια Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης, ΗΡΑΚΛΗΣ ΑΕ. Τη νέα προοπτική ενεργειακής αξιοποίησης στο πλαίσιο της βιομηχανικής συμβίωσης παρουσίασε ο κ. Βασίλης Βυζηργιαννάκης, Μέλος ΔΣ ΕΕΔΣΑ (Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων), Τομεάρχης για θέματα Βιομηχανικής Συμβίωσης.

Ο κ. Μανώλης Χατζάκης, Περιβαλλοντολόγος, Επικεφαλής Παραρτήματος Κρήτης της THALIS SA – ΜΕΜΒΕR OF ΜΟΤΟR OIL GROUP παρουσίασε τα Κέντρα Τροφοδοσίας Ιλύων στην ΕΕΛ Ηρακλείου και στον ΧΥΤΑ Πέρα Γαληνών, που έχουν ως στόχο την μετατροπή, εξάλειψη και ανάκτηση της λάσπης από την επεξεργασία των αστικών λυμάτων στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας.

Λόγω της πληθώρας υλικού, οι αναλυτικές ειδήσεις, παρουσιάσεις και βίντεο του συνεδρίου θα ανέβουν σταδιακά μέσα στις επόμενες ημέρες στα site της A Energy και του ΣΔΙΤ FORUM.