Ας αφήσουμε για λίγο… το αυτοκίνητο, το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο που οργανώθηκε από το ΥΠΕΝ

You are currently viewing Ας αφήσουμε για λίγο… το αυτοκίνητο, το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο που οργανώθηκε από το ΥΠΕΝ

Στο Άλσος Βεΐκου, μικροί και μεγάλοι συμμετέσχαν σε δράσεις, ενίσχυσης της ευαισθητοποίησης για μείωση της κυκλοφορίας – ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Ας αφήσουμε για λίγο… το αυτοκίνητο, ήταν το πολύ χρήσιμο μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο 2023 που οργανώθηκε από το ΥΠΕΝ στο Άλσος Βεΐκου στις 22 Σεπτεμβρίου. Μικροί και μεγάλοι συμμετέσχαν σε δράσεις, ενίσχυσης της ευαισθητοποίησης για μείωση της κυκλοφορίας – ατμοσφαιρικής ρύπανσης αφήνοντας το αυτοκίνητο και χρησιμοποιώντας έναντι αυτού ποδήλατα, μέσα μαζικής μεταφοράς ή …τα πόδια τους!

Η ημέρα, εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, η οποία από το 2002 έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας, την προώθηση βιώσιμων τρόπων μεταφοράς και την ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης στην πόλη τους.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης: «Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας είναι μια γιορτή που καθιερώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ευαισθητοποιήσει την Κοινωνία των Πολιτών στην ασφαλή μετακίνηση και τη χρήση των μέσων της βιώσιμης κινητικότητας. Βρισκόμαστε σε μια εποχή, όπου στα μεγάλα αστικά κέντρα παρατηρείται κορεσμός, υπάρχει έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα.

Στιγμιότυπο με παιδιά που συμμετείχαν σε δράσης κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο 2023.

Πρωτοβουλίες ενίσχυσης της βιώσιμης κινητικότητας

Πολύ σύντομα το ΥΠΕΝ αναμένεται να ανακοινώσει πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας στις ελληνικές πόλεις. Ήδη, η προσπάθεια για την κλιματική ουδετερότητα έχει ευδοκιμήσει, καθώς περισσότερες από 80 πόλεις που έχουν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο εγκαθιστούν συνθήκες ήπιας κυκλοφορίας, με αστικές αναπλάσεις, διαπλατύνσεις πεζοδρομίων, δημιουργία ποδηλατόδρομων. Προς αυτήν την κατεύθυνση, το ΥΠΕΝ έχει διαθέσει πιστώσεις 360 εκατ. ευρώ, ενώ τα επόμενα χρόνια αναμένεται να υπάρξουν ακόμα μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις».

Κατά τη διάρκεια των δράσεων της Παγκόσμιας Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο, περισσότερα από 400 παιδιά με τις οικογένειές τους είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε βιωματικά δρώμενα, ομαδικά παιχνίδια, κατασκευές και ψυχαγωγικές δράσεις, που ενίσχυσαν την ευαισθητοποίηση για τη σημασία της μείωσης της κυκλοφορίας και την αποτροπή της ατμοσφαρικής ρύπανσης και της ηχορύπανσης, καθώς και τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και της προσβασιμότητας στους δρόμους και τα πεζοδρόμια των πόλεων. Η ημέρα ολοκληρώθηκε με όμορφες χειροτεχνίες και κατασκευές, που δημιούργησαν τα ίδια τα παιδιά συμμετέχοντας στις δραστηριότητες και πήραν μαζί τους, ως αναμνηστικά.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ειδική Υπηρεσία «Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας», στο πλαίσιο του έργου: «Σχέδιο δράσεων επικοινωνίας του ΥΠΕΝ», το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος: «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη».

Ο Δήμαρχος Γαλατσίου, κ. Γιώργος Μαρκόπουλος, τόνισε από την πλευρά του: «Ο Δήμος Γαλατσίου δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχος σε αυτήν τη σημαντική προσπάθεια του ΥΠΕΝ, το οποίο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας πραγματοποιεί αυτήν την εξαιρετική εκδήλωση ευαισθητοποίησης στον χώρο μας: εδώ στο Άλσος Βεΐκου, ένα άλσος που σύμφωνα με το WWF είναι ένα από τα πέντε καλύτερα άλση της Ελλάδας».